PRIPRAVE

Mateja v idili Gorenjske gara za tekmo življenja

Objavljeno 11. julij 2016 14.05 | Posodobljeno 11. julij 2016 14.06 | Piše: R. T.

Najboljša slovenska triatlonka Mateja Šimic se vneto pripravlja za nastop na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Minule dni ji je družbo na treningu delal ironman David Pleše.

Vrhunska triatlonska zasedba: mateja šimic s trenerjem Francescom Fissorejem in ironmanom Davidom Plešetom na Blejskem jezeru. Foto: Tadej Majhenič

Slovenski športniki nestrpno odštevajo dneve do začetka olimpijskih iger v Riu de Janeiru, med njimi je triatlonka Mateja Šimic, ki je olimpijski krst doživela pred štirimi leti v Londonu, kjer je zasedla 37. mesto po 1500 metrih plavanja, 40 kilometrih kolesarjenja in 10 kilometrih teka. Šestintridesetletna Ljubljančanka je že večkrat omenila, da bi bila na letošnjem največjem športnem festivalu v Braziliji zadovoljna z uvrstitvijo okrog 20. mesta. Za takšen izid trdo dela v zadnjih letih, lani in letos je na tekmah svetovne serije pridno in predvsem hitro nabrala dovolj točk, da si je zagotovila nastop na olimpijskih igrah. Tako je pridobila čas za priprave na najpomembnejšo tekmo v karieri.

V teh dneh lahko Šimičevo srečate na kolesu na Gorenjskem, med tekom v Radovljici in okolici ter med plavanjem v Blejskem jezeru. Za njo je prvih deset dni priprav na Gorenjskem. »Zelo dobro mi gre. To je prvi teden od šestih, kolikor bodo trajale zaključne priprave za olimpijski nastop. Že zdaj sem na visoki tekmovalni ravni. Vreme je odlično, uživam v idiličnem okolju, domačini mi pomagajo na vsakem koraku, na Bledu mi grejo na roko tako veslači kot atleti,« nam je zadovoljno sporočila Šimičeva in dodala: »Le 200 metrov od apartmaja je radovljiški bazen, še malo naprej je prenovljena atletska steza z novim tartanom, v okolici pa imam na voljo številne makadamske ceste v senci, tako da tek v vročini ni tako naporen.« Znano je, da je Matejina najmočnejša disciplina kolesarjenje, najzahtevnejšo nalogo pa ji pomeni plavanje, tudi zaradi velikega prerivanja na startu triatlona, kjer ji številni udarci lahko povsem porušijo ritem, izgubi tudi veliko moči. Zaradi tega je dobrodošlo, da ima na plavalnem treningu družbo, da z njo plava skupina ljudi, saj se tako približa tekmovalnim razmeram. Tudi po zaslugi Mitje Morija, predsednika triatlonskega kluba Telemach Ljubljana, je bilo prejšnji teden prisotnih več kot 20 triatloncev, ki so Mateji delali družbo na treningu. V minulih dneh je kolegici pri plavanju pomagal najboljši slovenski triatlonec, ironman David Pleše, ki znova zavzeto zbira točke za jesensko svetovno prvenstvo v ironmanu na Havajih. »Družba med plavanjem je res dobrodošla. Plavanje v skupini je nekaj povsem drugega, kot pa če sem v vodi sama. Blejsko jezero ima 23, 24 stopinj Celzija, približno takšna bo temperatura morja v Riu. Bodo pa tam drugačne razmere zaradi morskih tokov in vetra, tako da moram računati na valove. No, zadnjič je tudi tukaj pihalo, tako da sem plavala v valovitem jezeru. V takšnih razmerah je treba prilagoditi tehniko plavanja. Na tem veliko delam, zato mislim, da bom za nastop na igrah optimalno pripravljena,« je optimistično razpoložena najboljša slovenska triatlonka.

Ta teden bo Šimičeva še na Gorenjskem, potem pa odpotuje na Portugalsko, kjer bo nadaljevala priprave skupaj z nekaterimi olimpijci pod okriljem svetovne tratlonske zveze, ki tako po svoje pomaga vrhunskim triatloncem iz različnih držav, kjer želijo še dodatno promovirati trojček športov. Z letošnjimi olimpijci bodo vadili mladi upi, ki imajo v načrtu nastop na naslednjih olimpijskih igrah v Tokiu čez štiri leta. »Te skupne priprave so res koristna stvar. Trening bo zagotovo kakovosten, ob tem pa si lahko izmenjamo izkušnje, delamo za določene podrobnosti,« Mateja ničesar ne prepušča naključju, tudi ko gre za počitek in prehranjevanje. Vse je do potankosti načrtovano do dneva D, do sobote, 20. avgusta, ko bo na sloviti plaži Copacabana startala na tekmi življenja. Konec julija se bo Mateja za kratek čas še vrnila v domovino, 4. avgusta pa že odpotuje v Brazilijo, najprej v Santos, kjer bo opravila zadnje treninge in se v desetih dneh privadila na nove razmere. Sledila bo selitev v olimpijsko vas v Riu, tik pred tekmo se bo nastanila v hotelu blizu Copacabane, saj bo lahko natanko proučila traso, ob tem pa ne po nepotrebnem izgubljala časa, energije in živcev s transportom iz precej oddaljene olimpijske vasi.

Nizanje kilometrov v vodi in na suhem

Po načrtu trenerja Francesca Fissoreja je Mateja Šimic v prvih desetih dneh priprav na Gorenjskem preplavala 30 km, prekolesarila 320 km, pretekla 91 km, ob tem je bila še dve uri v telovadnici. Pred njo je še ves mesec napornih treningov. Včeraj, v nedeljo, ko na sporedu ni bilo plavanja kot v prejšnjih šestih dnevih (5 ali 10 kilometrov na dan), je denimo ob 8. uri šla na kolo ter prevozila 30 kilometrov v uri in 10 minutah, ob 11. je začela 15-kilometrski tek s časom ure in 20 minut. Popoldne je najprej pol ure preživela v telovadnici, nato je odtekla še 10 kilometrov v času 50 minut.

Deli s prijatelji