SVETOVNO PRVENSTVO

Matej Mohorič svetovni kolesarski prvak

Objavljeno 27. september 2013 23.00 | Posodobljeno 27. september 2013 23.00 | Piše: STA, Ma. F.

Mohorič je bil najhitrejši na cestni dirki od kraja Montecatini Terme s ciljem v Firencah.

Matej Mohorič.

FIRENCE – Slovenski kolesar Matej Mohorič je na svetovnem prvenstvu v kolesarstvu v Italiji zmagal v kategoriji kolesarjev do 23 let. Mohorič je prvič v karieri oblekel mavrično majico zmagovalca, potem ko je bil najhitrejši na cestni dirki od kraja Montecatini Terme s ciljem v Firencah v skupni dolžini 172,79 kilometra. V prelomnih trenutkih je dejal, da je »začutil mravljince in šok adrenalina«.

»Danes med dirko sem ves čas razmišljal, ali res gremo vsi bolj počasi, ker proga ni tako težka ... nisem vedel, kaj naj si mislim. Zdaj, ko imam merilnik moči na kolesu, sem videl, da so številke enake kot na vseh ostalih dirkah. Naši fantje so naredili odlično delo, ekipa je delovala fenomenalno. Ne morem jim očitati ničesar, super so bili, hvala, fantje. Potem sem se na sredi proge začel zavedati: bomo poskusili, in na koncu je uspelo, še zdaj ne morem verjeti,« je po veličastni zmagi in osvojenemu naslovu svetovnega prvaka razmišljal 18-letni (19. oktobra bo dopolnil 19. let) član kranjske Save.

Po koncu sezone med profesionalce k italijanskemu moštvu

»Definitivno sem osebnost, ki lahko ohrani mirno kri in mirno glavo. Prepustil sem se toku. Ko sva ostala z Julianom Alaphilipom sama, sem mislil, da je močnejši, kot je bil pred tremi tedni na etapni dirki Tour de l'Avenir v Franciji, kjer je dobil etapo, jaz pa sem bil drugi. Zato sem danes preprosto mislil, da blefira, da spet igra partijo pokra, da spet igra na srečo. Ali naju ujamejo, imel je namreč močno ekipo za sabo, ali pa bo zmagal, nekako sem se že sprijaznil z dejstvom, da bom drugi. Prvo leto sem v tej kategoriji, drugo mesto je super rezultat, potem pa naenkrat na vrhu klanca pogledam nazaj in njega ni bilo za mojim kolesom. Bil sem presenečen, obenem pa sem začutil po telesu mravljince in šok adrenalina, potem sem samo še dal glavo dol in 'kronometer' do cilja. Neverjetno, res,« je strnil vtise Mohorič.

Mohoriču je uspel res poseben podvig, saj je že v prvem nastopu med mlajšimi člani postal tudi prvak v tej konkurenci – v konkurenci mladincev je namreč postal svetovni prvak že lani.

Z naslovom svetovnega prvaka se bo tudi poslovil od konkurence mlajših članov, kajti po koncu sezone se bo preselil med profesionalce k italijanskemu moštvu Cannondale.


 

Deli s prijatelji