TOUR DE FRANCE

Martin tri dni lovil, četrti dan pa ulovil rumeno majico

Objavljeno 07. julij 2015 20.28 | Posodobljeno 07. julij 2015 20.28 | Piše: STA, S. U.

Novi vodilni kolesarske dirke po Franciji je Nemec Tony Martin.

LILLE – Četrta etapa kolesarske dirke po Franciji je prinesla četrtega tekmovalca z rumeno majico. Novi vodilni je Nemec Tony Martin, član ekipe Etixx-QuickStep, ki je v 223,5 km dolgi etapi, sicer najdaljši letos na Touru, od Serainga do Cambraija tekmecem pobegnil dobre tri kilometre pred ciljem.

Trikratni svetovni prvak v vožnji na čas je v nekaj metrih napravil razliko, prestavil na najvišji prenos in izkoristil svoje kronometrske sposobnosti. Tekmeci so se v trenutku napada le spogledali, nobeden se ni podal v lov, Martin pa je bil hitro daleč pred njimi.

Drugi v etapi je bil Nemec John Degenkolb (Giant-Alpecin), tretji Slovak Peter Sagan (Tinkoff-Saxo). Oba sta zaostala tri sekunde, tako kot še skupina 32 kolesarjev. V njej je bil tudi edini slovenski udeleženec Kristijan Koren (Cannondale-Garmin), ki je končal na 33. mestu. Skupno je zdaj 26. in zaostaja 4 minute 40 sekund.

Martinova zmaga je še toliko več vredna, saj v cilj ni prikolesaril na svojem kolesu, temveč na kolesu moštvenega kolega Mattea Trentina. Nemec je namreč po defektu hitro moral najti novo prevozno sredstvo, nato je še lovil vodilno skupino, ko jo je ujel, pa se je takoj postavil na čelo. Pred peto etapo, ta bo dolga 189,5 km med krajema Arras in Amiens, ima Martin 12 sekund prednosti pred Britancem Chrisom Froomom in 25 sekund pred Američanom Teejayom van Garderenom.

Kaj pa drugi favoriti?

Od četverice kolesarjev, ki ji pripisujejo največ možnosti za skupno zmago, je najvišje, na 15. mestu, etapo končal Italijan Vincenzo Nibali. Froome je bil 17., Španec Alberto Contador 19., Kolumbijec Nairo Quintana pa 23. Contador je skupno osmi z zaostankom 48 sekund, Nibali 13., zaostaja eno minuto in 50 sekund, Quintana pa z zaostankom dveh minut in osmih sekund zaseda 17. mesto.

Deli s prijatelji