KOŠARKA

Martič: S tako igro smo takoj za ZDA in Španijo

Objavljeno 02. avgust 2014 09.03 | Posodobljeno 01. avgust 2014 22.36 | Piše: D. P.

Slovenski košarkarji v drugi tekmi na Kitajskem prepričljivo premagali Angolo.

Zoran Dragić ni bil prizanesljiv do Angolcev, nasul jim je 19 točk. Foto: Jože Suhadolnik/Delo

Angolci niso analfabeti v košarkarskem svetu, a včeraj dopoldne so bili Afričani na kitajskem parketu v 2. krogu Stankovićevega pokala proti razigrani košarkarski vrsti Jureta Zdovca povsem nebogljeni. Slovenija je z resno in zavzeto igro, že ob polčasu je bilo 49:22, dosegla prvo zmago (79:58), danes pa Zdovčeve ob 10. uri čaka še obračun s Kitajsko.

Očitno je ruska lekcija pomagala, zato proti Angoli v naši reprezentanci ni bilo videti niti ščepca podcenjevanja, slovenski košarkarji pa so šli v tekmo, kot bi se strgali z verige. Nekoliko so popustili le v zadnji četrtini, ki so jo Angolci dobili s 25:18 ter tako malce ublažili poraz. Slovenci so za nameček v drugem delu izgubili kar deset žog (v prvem le dve, Angola 14). Z 19 točkami sta bil v slovenski vrsti najučinkovitejša Zoran Dragić (16 točk je dosegel že v 1. polčasu) in Edo Murić, svoje prve točke v članskem reprezentančnem dresu pa je dosegel Postojnčan Aleksej Nikolić.

Angolci so 15. reprezentanca na Fibini lestvici, 11-kratni (tudi aktualni) afriški prvaki so na svetovnih prvenstvih igrali sedemkrat, petkrat so bili na olimpijskih igrah. Svoj čas je nase tudi v Evropi z igrami v Limogesu, Benfici in Unicaji opozoril danes 50-letni Jean-Jacques Conceição. Včeraj Angoli ne bi pomagal niti on. »Poraz proti B-reprezentanci Rusije nam je dal misliti. Proti Angoli smo bili precej bolj motivirani in nismo gledali, kdo nam stoji nasproti. Trideset minut smo igrali zelo dobro obrambo in tekli v napad. Tekmo smo odigrali na način, ki si ga želimo,« je po tekmi povedal razpoloženi Zoran Dragić, z videnim je bil zadovoljen tudi selektor Zdovc. »Prvi polčas je bil z naše strani resnično dober. Z nekaj napakami, ki se ponavljajo, smo ga dobro odigrali v obrambi,« je začel Zdovc, ki ga je razveselilo dejstvo, »da nasprotnikom niso pustili dihati, in s te perspektive moram biti zadovoljen«.

Za komentar smo prosili tudi Zorana Martiča, nekdanjega Zdovčevega pomočnika v Union Olimpiji. »Na neki način se je potrdilo to, kar vemo. Imamo ekipo, ki premore superiorno zunanjo linijo. To se je proti Angoli potrdilo. Vsi branilci so zelo agresivni,« je dejal Martič, ki je nazadnje je vodil makedonski MZT. Opozoril je še na visoko branilsko linijo, ki naši vrsti daje novo dimenzijo. »S tako igro smo takoj za ZDA in Španijo, torej med najboljšimi na svetu,« je prepričan Martić, ki opozori še na Murićevo igranje na mesto krilnega centra. »To je nekaj novega, a je sila všečno in zanimivo. Murić je hiter in gibljiv. Prav zanimivo bo to videti proti resnejšim ekipam, kot je Angola.« S to zmago so Slovenci nagnali strah v kosti Angolcev. Tako kot so jih odpihnili včeraj, jih želijo tudi 3. septembra na Kanarskih otokih v skupinskem delu svetovnega prvenstva. 

Deli s prijatelji