MOTOGP

Márquez v suhi laguni vse pustil na suhem

Objavljeno 23. julij 2013 14.15 | Posodobljeno 23. julij 2013 14.15 | Piše: M. U.

Marc Márquez si je na VN ZDA privozil tretjo letošnjo zmago v razredu motoGP.

Katalonec Mark Marquez v debitantski sezoni navdušuje in podira rekorde.

LAGUNA SECO – Že ko je Španec Marc Márquez z motociklom dirjal in osvajal naslove svetovnega prvaka v nižjih kategorijah, se je vedelo, da iz tega mladeniča nekaj bo. Je namreč, tako kot italijanska legenda Valentino Rossi, rojen dirkač, s pravim občutkom in pogumom, ko je treba priviti ročico za plin ali izvesti nevarno prehitevanje. Potem ko se je v elitnem motociklističnem razredu motoGP poslovil Casey Stoner, ki je zmagoval, ker je imel tisto sezono najboljši motor in Jorge Lorenzo in Dani Pedrosa nenehno nihata med padci, hudimi poškodbami, posamičnimi izvrstnimi dirkami in racionalno zavoro v glavi ter je 34-letni Rossi razumljivo v zadnjih letih kariere, je 20-letnik resnično prava poživitev elitnega razreda in je s svojo dirkaško miselnostjo razbil zadnja leta že okostenelo zgradbo motoGP.

Dirkač Honde je z zmago v ameriški Laguni Seci, tretjo v sezoni po Teksasu in Sachsenringu, naredil korak naprej, da bi se v svoji debitantski sezoni v kraljevem razredu že okronal z naslovom svetovnega prvaka in tega dodal triumfoma v razredu 125 ccm (leta 2010) in lani v moto2. Fant, rojen v Cerveri, pa še naprej ruši rekorde; je najmlajši dirkač z dvema zaporednima zmagama, pred tem že v Nemčiji, izničil je dosežek 21-letnega Američana Freddieja Spencerja iz leta 1983, hkrati je lagunsko dirko dobil kot prvi prišlek med morskimi psi najmočnejšega razreda. A zaradi mladosti je neobremenjen in ne kalkulira, kar se njegovim starejšim tekmecem že rado dogaja. No, pa še izvrsten motor ima, Honda se je letos spet zelo izkazala.

Tako kot Rossi leta 2008

Márquez ima pred naslednjo dirko v Indianapolisu 18. avgusta v točkovanju za svetovno prvenstvo pred moštvenim kolegom iz Honde Pedroso 16 točk naskoka, pred Majorčanom Lorenzom pa 26. Da ne zanemarimo drugih; v nedeljo je prve stopničke v motoGP z drugim mestom osvojil Nemec Stefan Bradl, Rossi pa je na yamahi prijahal do tretjega mesta; Pedrosa je na cilj pripeljal kot peti, mesto za njim pa še Lorenzo. A zmagovalec je seveda imel glavno besedo. »Zelo sem vesel, predvsem zaradi tega, ker sem osvojil 25 točk, dirka je bila namreč zame zelo pomembna. Na tem dirkališču sem sicer pričakoval, da bom imel nekaj težav. A imam zmago, zato sem presrečen, čudovito je iti na poletni premor s takšnim izidom,« je povedal Marc v angleščini s španskim naglasom. No, saj je dirka tudi bila v suhi laguni (Laguna Seca po špansko) v Kaliforniji. Márquez, neobremenjen in pogumen, kot je, si je zmago privozil tudi s prehitevanjem v slovitem ovinku Corkscrew, ko je ugnal Rossija, navdih za to pa je dobil z ogledom posnetka iz leta 2008, ko je na enak način in na istem delu steze Stonerja prehitel prav Italijan. »Menil sem, da je to nemogoče ponoviti. A na kraju, kjer zaviramo, sem samo popustil ročico in se odpeljal naprej kot Valentino leta 2008,« je povedal Katalonec, ki je preizkušnjo začel z drugega startnega mesta in je v nadaljevanju za seboj pustil še Bradla.

Deli s prijatelji