KOLESARSTVO

Marko Baloh na svetovno prvenstvo v 24-urnem kronometru

Objavljeno 31. oktober 2012 09.05 | Posodobljeno 31. oktober 2012 09.05 | Piše: T. L., STA

Svetovno prvenstvo se bo začelo v petek.

Marko Baloh

INDIAN WEST – Slovenski ultramaratonski kolesar Marko Baloh se po zmagah na dveh ultrakolesarskih dirkah v letošnji sezoni in uspešno postavljenem svetovnem rekordu v kronometru na 100 milj (3:48:41, povp. hitrost 42,2 km/h) sooča z novim izzivom. Ta konec tedna bo nastopil na svetovnem prvenstvu v 24-urnem kronometru v dolini Coachella v Kaliforniji.

Drugi nastop

Za Baloha bo to drugi nastop na omenjenem svetovnem prvenstvu, prvič je nastopil v Ohiu leta 2002 kot začetnik v ultrakolesarstvu. Osvojil je absolutno drugo mesto za zmagovalcem dirke prek Amerike (RAAM), Švicarjem Andreo Clavedetscherjem, in prvo mesto v kategoriji do 40 let. V naslednjih letih je bila dirka zaradi smrti prireditelja odpovedana, lani pa so se odločili, da jo oživijo, tokrat na drugem koncu ZDA, in sicer v Kaliforniji.

Svetovno prvenstvo priprava za RAAM

Baloh se je za to svetovno prvenstvo in tudi za RAAM 2013 pripravljal v Teksasu, Arizoni in Kaliforniji, tokrat cilja na zmago. »Priprave na RAAM 2013 so se začele celo leto pred startom, ker se želim na startno črto junija 2013 postaviti optimalno pripravljen. Po odlično izvedenih prvih pripravah na RAAM bo svetovno prvenstvo dober kazalnik, kako je moje telo pripravljeno prenašati velike dnevne kilometraže in ali se bodo noge po več kot 2600 km prevoženih v zadnjih treh tednih lahko vrtele tako hitro, kot bi moja glava želela. To bo moja edina letošnja 24-urna dirka in na pretežno ravninski trasi je moj cilj preseči 800 km, kar bi kljub močni konkurenci moralo biti dovolj za zmago. Glavni konkurent je Anglež Chris Hopkinson, ki je pred dobrim mesecem opravil z vso konkurenco na 24-urni dirki v Teksasu, poleg njega pa poznam še Američana Dava Haaseja in Adama Bicketta. Ostalih konkurentov ne poznam. Pustimo se presenetiti. Kolikor več bo hitrih kolesarjev, toliko boljši bo na koncu izid,« je pred dirko dejal Baloh.

Svetovno prvenstvo v 24-urnem kronometru se bo začelo v petek, 2. novembra, ob 18. uri po lokalnem času, zmagovalec bo znan 24 ur kasneje.
 

Deli s prijatelji