DVORANSKO PRVENSTVO

Marina Tomič ve, da bodo vse živčne

Objavljeno 06. marec 2015 16.32 | Posodobljeno 06. marec 2015 16.33 | Piše: Marko Uršič

Na dvoranskem evropskem prvenstvu se bo preizkusilo dvanajst slovenskih atletov in atletinj.

Slovenska atletika vse bolj stoji na mladih, tudi pri odpravi na dvoransko EP je tako. Foto: Aleš Černivec

Kraljica športa in češka romantika. Od danes do nedelje bo Praga namreč gostila dvoransko evropsko prvenstvo v atletiki, teklo in skakalo bo tudi dvanajst slovenskih adutov. Luka Janežič (400 m), Žan Rudolf, Lucijan Zalokar, Aleš Zver (vsi 800 m), Robert Renner (palica), Maja Mihalinec (60 m), Marina Tomič (60 m ovire), Sonja Roman (1500, 3000 m), Maruša Mišmaš (3000 m), Nina Djordjevič (daljina), Saša Babšek (troskok) in skakalka s palico Tina Šutej bodo, večina z zimskimi osebnimi rekordi, lovili svoj zvezdni trenutek, odličje pa je za Slovenijo tokrat res zgolj utopija; zadnji kolajni sta bili srebro Marije Šestak in bron Romanove v Torinu leta 2009.


Tomičeva s četrtim izidom kariere zanesljivo v polfinale

Marina Tomič iz celjskega Kladivarja se je na evropskem dvoranskem prvenstvu v atletiki, ki se je danes začelo v Pragi, zanesljivo uvrstila v polfinale na 60 m ovire, ki bo danes ob 16. uri. V tretji skupini prvega kroga je bila četrta in se je s skupno 11. časom (8,09 sekunde) uvrstila v nadaljevanje. To je njen četrti najboljši dosežek kariere. (STA)

 

Slovenski atleti za Prago so, sicer ne po vidno redki uporabi brivnika, izkušenjsko sami golobradci, ženski del pa sestavljajo simpatična dekleta, zato so, prav tako z rezultatskega vidika in pričakovanj, imele glavno besedo pred EP. Maruša Mišmaš je na balkanijadi v Konstantinoplu na tri kilometre kar za 15 sekund izboljšala osebni rekord na čas 9:00,13, a dvoranski tek je le v funkciji zunanjega naskoka na odlične dosežke na 3000 m z zaprekami. »Letos sem bila prvič za tri tedne na pripravah v Republiki Južni Afriki. Dobro sem vadila, v Istanbulu pa sem se super počutila in odtekla odličen izid. Zaradi tega imam za evropsko prvenstvo višje cilje in nato tudi za sezono na odprtem. Zagotovo imam možnosti za uvrstitev v finale, upam, da mi uspe še en takšen tek kot v Turčiji. Dvoranska prvenstva so prijetna poživitev temeljnega treninga, pomembna so tudi zaradi izkušenj. V bistvu pa sploh ne maram teči v dvorani, eno takšno tekmovanje je povsem dovolj,« je pojasnila 20-letna Grosupeljčanka.

Stavi na izkušnje

Enaintridesetletna Celjanka Marina Tomič je že železni repertoar tekmovanj v dvorani. »Sezona je bila izjemno težka, v zadnjih petih letih še nisem imela toliko težav s poškodbami kot letos. Te so krive za primanjkljaj po tehnični plati, sem pa zato telesno pripravljena bolje kot kadar koli. Računam, da mi bodo ravno moje bogate izkušnje pri tehničnem delu na ovirah v Pragi naposled pomagale, da bom samozavestna, kam me bo to pripeljalo, pa bomo videli. Zaradi manj letošnjih tekmovanj bo vseeno malce manjkalo sproščenosti, tistega občutka, ko veš, da so stvari tam, kjer morajo biti. Letošnje leto je konkurenca neverjetno zgoščena, vem, da bomo vse živčne. A meni ni treba biti, ker vseeno napadam rahlo iz ozadja. Če mi uspe brezhiben tek, se tehtnica lahko odločno prevesi na mojo stran,« je ocenila plavolasa Tomičeva.

Sprinterka Maja Mihalinec pod vodstvom trenerja Srdjana Djordjeviča odločno napreduje, 25-letna Mozirjanka ima to zimo izstopajoči izid 7,26. »Zelo sem zadovoljna s sodelovanjem z Djordjevičem, to je tudi glavni razlog, zakaj trenutno tečem toliko bolje, kot sem, ko sem še študirala v ZDA. Poleg tega sem se povsem osredotočila na atletiko. V Pragi bi bila zadovoljna s sprintom blizu osebnega rekorda. Konkurenca je okrog mojega izida zelo strnjena, odločala bo vsaka stotinka. Za sezono na odprtem pa menim, da je čas 11,30 realen cilj. Od lani sem v dvorani časovno napredovala za dve desetinki sekunde, to na 100 metrov preračunamo pomeni tudi tri,« je optimistična Mihalinčeva. Pri fantih ima Žan Rudolf težave z virozo, Luka Janežič ni pričakoval tako izjemne zime (izid 46,59), Robert Renner po dolgi krizi spet lovi višave s palico. »Normo za EP, 540 cm, sem dosegel s štiri korake krajšim zaletom, kot ga imam običajno za tekmovanja in kot sem ga imel v rekordni sezoni. Tudi v Pragi bom nastopil s štirinajstimi koraki zaleta.«

Deli s prijatelji