PRVENSTVO V PLAVANJU

Mankoč in Dugonjić prišla v polfinale

Objavljeno 12. december 2012 14.40 | Posodobljeno 12. december 2012 13.30 | Piše: T. R., STA

Na svetovnem plavalnem prvenstvu v Carigradu sta si pot v polfinale priborila dva slovenska tekmovalca.

Francoz Camille Lacourt je postal prvi plavalec, ki je po prepovedi visokotehnoloških plavalnih kostumov dosegel nov evropski rekord rekord (slika je simbolična)

CARIGRAD – Slovenski plavalci so si na svetovnem plavalnem prvenstvu v Carigradu priborili dva polfinala. Peter Mankoč je bil na 100 delfin sedmi, Damir Dugonjić na 100 prsno pa deseti. Za vsega dve mesti in 18 stotink sekunde se je polfinale na 100 hrbtno izmuznil triglavanki Anji Čarman.

Izstopal je Kevin Cordes

Slovenske nastope je po načrtih odprl Ravenčan Damir Dugonjić in si z 58,54 kot 10. zagotovil polfinale. Izstopal je le 19-letni Američan Kevin Cordes, ki je edini premagal mejo 58 sekunde. »Zmedlo me je že v uvodu, ker nisem skočil, kot bi bilo treba, in sem zaostal za tekmeci. Mišice si tega skoka še niso zapomnile in preveč sem razmišljal o tem. Vesel sem, da polfinale je, morda sem se le preveč utrudil. Cilj je delno izpolnjen, v polfinalu sem, zdaj računam še na finale. Popoldne bo treba plavati še hitreje, nisem pa se počutil zelo lahkotno,« je nastop ocenil 24-letni Korošec. Za ogrevanje je nastopil tudi Emil Tahirovič, ki računa z dobrim nastopom na 50 prsno in osvojil 47. mesto, tokrat pa je na prvi polovici proge testiral predvsem svojo hitrost.

Tekmovalci zadovoljni s svojimi rezultati

Več od 18. mesta in izida 59,02 si je želela tudi Čarmanova, ki pa je že pred nastopom povedala, da gre le za test pred nastopom na 200 hrbtno, zato tukaj polfinale niti ni bil pomemben. »Na startu se mi ni vse izšlo, malo mi je spodrsnilo in začela sem prepočasi. Pričakovala sem polfinale, a nisem razočarana, moja disciplina je 200 hrbtno čez dva dni,« je razlagala Čarmanova.

Svoje cilje je že v predtekmovanju dosegel tudi ilirijan Peter Mankoč, ki si je želel izboljšati rekord sezone z evropskega prvenstva v Chartresu (51,64), že zjutraj pa je dosegel izid 50,99. »Da se plavati še bolje. Imel sem kar nekaj napak. Po skoku mi je zdrsnila roka, nato sem to popravljal in rešil. Slab je bil tudi drugi obrat, nadaljevanje pa – vključno s prihodom v cilj – dobro. Brez napak lahko plavam okrog 50,60, a brez napak je težko plavati, verjamem pa, da sem lahko hitrejši kot zjutraj,« je dejal 34-letni Mankoč, ki ocenjuje, da bo za finale moral plavati kakšne tri desetinke sekunde hitreje.

Z 52,34 je bil zadovoljen tudi Žbogar, ki je obsežen ciklus priprav in nastopov izgubil zaradi poškodbe hrbta in ta tekma je bila bolj test forme. »Pozna se, da sem veliko izgubil. Kljub temu sem bil tako hiter kot lani v finalu evropskega prvenstva, zato sem zadovoljen,« je po tekmi povedal Radovljičan.

Deli s prijatelji