VARČEVANJE

Manj denarja za kraljico športov

Objavljeno 13. marec 2017 12.33 | Posodobljeno 13. marec 2017 12.33 | Piše: Marko Uršič

Štirinajst izbranih slovenskih atletov in atletinj je podpisalo pogodbe z Atletsko zvezo Slovenije. Denar, od 1600 do 9500 evrov za tekmovalca, je namenjen pripravam na novo sezono. Zneski so nižji zaradi manj sredstev, ki jih ima na voljo Fundacija za šport.

Žan Rudolf, Robert Renner in Luka Janežič so žlahtni aduti slovenske atletike. Foto Ljubo Vukelič

Kraljica športov seveda ni kraljica, če nima kaj pod palcem. Štirinajst najboljših slovenskih atletov in atletinj je namreč v četrtek podpisalo pogodbe z Atletsko zvezo Slovenije, za priprave na novo sezono na odprtih tekmovališčih bodo skupaj dobili 105.000 evrov. Lani je bil znesek 187.500 evrov; letos je vsota manjša zaradi manjšega priliva, za 31 odstotkov, Fundacije za šport, lani pa je bilo v najvišjem vrhunskem razredu tudi več atletskih fantov in deklet. »Sredstva niso optimalna, so pa realna,« o tem pravi Vladimir Kevo, predsednik strokovnega sveta AZS. Petinsedemdeset odstotkov od polovice vsote, ki je fiksna, naj bi izbrani atleti in atletinje prejeli naslednji teden, ko bo sredstva nakazala fundacija, drugi del vsote je variabilen, vezan na dosežke v letošnjem letu in tudi na zavedanje, da je pomemben še reprezentančni nastop v drugi ligi v Tel Avivu.

In kdo so fantje in dekleta, ki bodo evre vložili v brušenje tekmovalnih krempljev za prigrabitev čim boljših izidov in uvrstitev v letu 2017? V prvem razredu pogodb so Tina Šutej, Luka Janežič, Robert Renner in Maja Mihalinec, vsi ti od AZS prejmejo po 9500 evrov, lani jih je Renner denimo 12.500. V drugem razredu so Maruša Černjul, Veronika Domjan in Martina Ratej, ki so na boljšem za po 7700 evrov. Tretji razred tvorijo Žan Rudolf, Nejc Pleško, Marina Tomič in Matija Kranjc, njim gre po 4000 evrov. V zadnjem, četrtem razredu sta poškodovana atleta Maruša Mišmaš in Matija Muhar ter Barbara Špiler, ki pričakuje naraščaj. Omenjeni razred je ocenjen na po 1600 evrov prispevka Atletske zveze Slovenije. Kot zanimivost naj omenimo, da je proračun zveze letos zaokrožen na 970.000 evrov. Elitneži med atleti imajo tudi pogodbe z lastnim klubom, deset posameznikov in posameznic pa je zaposlenih tudi v javni upravi Republike Slovenije. Janežič, Šutejeva, Renner, Mihalinčeva, Rudolf, Kranjc, Špilerjeva, Mišmaševa in od letos Domjanova pripadajo ministrstvu za obrambo, Ratejeva tistemu za notranje zadeve.

Počena palica

Številke so torej na mizi, izplačani denar sicer še ne, kaj pa o novih pogodbah menijo neposredni dejavniki, torej slovenski kralji in kraljice športov? »Pogodba je vredna tri tisoč evrov manj kot lani, je še kar dosti solidna. S tem denarjem se lahko dokaj solidno pripravim, poleg tega imam svoje pokrovitelje in še druga sredstva, glede mene ni težav. Seveda pa je bolje slišati, če bi bila pogodba vredna še tri tisoč evrov več,« je navrgel bronasti skakalec s palico na evropskem prvenstvu Robert Renner, ki z zimsko sezono ni zadovoljen, rezultati so bili daleč od tega, kar je pričakoval. Mu je pa na uvodni tekmi počila palica, s katero opravi največ skokov na tekmovanjih. Dobil je novo, a na vsako se moraš pač privaditi. »Sem v vrhunski selekciji, to je normalno, prav je, da sem tam, na znesek v pogodbi pa ne moremo dosti vplivati, torej, koliko bomo dobili. Vem, da atletska zveza dela na tem, da bi čim več, v primerjavi z lani je vsota nekaj nižja, takrat sem dobil 10.500 evrov, letos z 9500 evri ni bistvene razlike. Ne smem biti čisto nič razočaran, je v redu,« je bil iskren naš vrhunski tekač na 400 m Luka Janežič. Kopjašica Martina Ratej je lani prejela 10.500 evrske vsote, letos bo 7700. »Glede na moje lanske rezultate, ki niso bili blesteči, moram zagotovo biti zadovoljna s pogodbo, kar mi pač ponudijo v njej. Višina sredstev je torej razumljiva. Povratna informacija pa so rezultati. Atleti kot ekipa potrebujemo dosti boljše rezultate, s tem bomo lažje privabili tudi kakšnega pokrovitelja,« je ocenila članica Kladivarja, ki je z novim trenerjem Lovrom Umekom več delala na tehniki meta, tudi zaletu.

 

Deli s prijatelji