EUROBASKET

Maljković pod Roglo razkriva adute za EP

Objavljeno 05. julij 2013 13.15 | Posodobljeno 05. julij 2013 13.15 | Piše: Drago Perko

Na uvodne priprave v Rogaško Slatino bo vabljenih 16 igralcev, na prvenstvu jih bo igralo 12.

Kapetan slovenske reprezentance Jaka Lakovič. Foto: Tadej Regent, Delo

ZREČE – Dileme ni več, prav danes bo selektor Božidar Maljković v Zrečah v senci Rogle razkril seznam 16 izbrancev, ki se bodo od 19. julija mučili v potu svojega obraza in se borili za mesto med ducat izbranih. Evropsko prvenstvo se bo začelo 4. septembra. Maljković je v svoji bogati in uspešni karieri osvojil vse, za miren odhod v pokoj mu manjka le še reprezentančna medalja. »Naj jo osvoji s Slovenijo,« je slišati v navijaških vrstah­. Naloga bo vse prej kot lahka, sive lase in nemiren spanec Maljkoviću povzroča velika vrzel pod obročem po odpovedi Erazma Lorbka. A tudi Božidarju je jasno – s takimi ali podobnimi težavami se soočajo vse reprezentance z izjemo Črne gore.

Begiću in Nachbarju več oddiha

Maljković se je odločil, da to pot zaupa šestnajsterici, v kateri bosta dva, Mirza Begić in Boštjan Nachbar, dobila par dodatnih dni oddiha zaradi dolge sezone. Oba kanita do takrat rešiti klubski status. Begić počiva na hrvaškem otoku Mljet, madridski Real mu ponuja novo pogodbo, za Begića so se ogreli tudi Turki – prednjačita Banvit in Galatasaray. Nachbar v teh dneh bdi nad delom v svojem košarkarskem kampu v Kopru, španski viri pa pravijo, da so se za slovenskega krilnega košarkarja ogreli v Barceloni. Pod košem bodo Begiću družbo delali še Gašper Vidmar, Jure Balažić, Uroš Slokar ter Miha Zupan. Vidmar se po letu dni posoje v Bešiktašu vrača v Fenerbahče, s katerim ima še dveletno pogodbo. Jure Balažić po izvrstni sezoni v Erdermirju ostaja v Turčiji, ime kluba bo znano prihodnji teden. Slokar se je z Gran Canario prebil v polfinale španske lige in kariero naj bi nadaljeval tam. Po Lorbkovi odpovedi naj bi Zupan (pogodba s Türk Telekomom mu je potekla, zanj se ogrevajo Italijani) dobil prednost pred Matejem Krušičem (igral je v španski 2. ligi pri Huesci). Na krilu se bodo za minute borili Edo Murić, Zoran Dragić, zgoraj omenjeni Nachbar ter novi član Olimpije Jaka Brodnik. Murić v teh dneh trenira v ZDA, v Slovenijo se bo vrnil do 18. julija, na priprave ne bo zamudil. Zoran Dragić ima še leto dni pogodbo z Unicajo, lani se je preizkusil v evroligi. Brodnik je novinec v reprezentanci.

Dragić in
 Udrih skupaj?

Med branilci naj bi imela glavno besedo NBA-jevca Goran Dragić in Beno Udrih. Goran trenira v Ljubljani, Beno pa je v ZDA, kjer končuje pogajanja z novim delodajalcem. Kot pravijo dobro obveščeni iz Udrihovega kroga, si Beno želi pomagati slovenski vrsti. Jure Zdovc, oče najboljše slovenske uvrstitve na dosedanjih evropskih prvenstvih, 4. mesto na Poljskem leta 2009, pa je prepričan, da morata Udrih in Dragić zaigrati kar družno. Nič nima proti tandemu Udrih-Dragić niti zimzeleni Jaka Lakovič, ki ga snubi Olimpija, ponuja mu dveletno pogodbo. Temu v prid gre podatek, da bi utegnila njegova boljša polovica Helena Boada okrepiti državne prvakinje Athlete Celje.

V branilski vrsti bodo poskušali Maljkovića prepričati še novopečeni član Crvene zvezde Jaka Blažič (do 18. julija bo igral poletno ligo NBA in se pravočasno vrnil na priprave) ter dva nekdanja košarkarja Krke Jaka Klobučar in Domen Lorbek – oba se spogledujeta z vnovičnim odhodom v tujino. Olimpijino čast med branilci naj bi reševal Klemen Prepelič. Alen Omić naj bi se pridružil treningom ter tako za par dni zapolnil praznino zaradi Begićeve odsotnosti. Naj se vroče košarkarsko poletje začne.

Deli s prijatelji