TUJI ZGLED

Makedonski hokej bolje organiziran kot slovenski

Objavljeno 16. julij 2014 14.40 | Posodobljeno 16. julij 2014 14.40 | Piše: Drago Perko

Hokejska vrsta Makedonije premore tudi štiri slovenske igralce.

Makedonski hokej ima tudi slovensko-ruski pridih. Foto: Osebni arhiv

Za Slovenijo nisem nikoli zaigral. Lani so me poklicali iz Makedonije, od koder je moja mama,« 22-letni vratar hokeja na rolerjih Rok Šarlohar Bajković pove, kako je namesto dresa Slovenije še toliko bolj ponosno oblekel dres z grbom Makedonije. »Od nekdaj sem si želel poslušati makedonsko himno. To je nekaj najlepšega, kar si vsak športnik lahko želi – poslušati himno države, ki jo predstavlja,« opisuje Rok občutke, ko je kot makedonski reprezentant prvič stopil na igrišče.

Ognjeni krst je doživel v Bolgariji – z nekdanjimi slovanskimi brati je nastopil na kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v hokeju na rolerjih. Makedoncem se ni izšlo, Bolgari (3:6) in Srbi (6:8) so bili premočni, ugnali so le Izraelce (2:1). »Nič hudega, ta rezultat nas ne bo ustavil,« pravi Rok, ki je doma iz Dolenjskih Toplic, kjer prireja tudi hokejske turnirje. Hokej igra 16 let, učil pa ga je Rok Barbič.

Na takšnih tekmovanjih vedno nosi čelado z makedonskim grbom. To so opazili Makedonci in ga pobarali. »Na facebooku so videli fotografijo. Potem so me vprašali, ali imam morda kakšne sorodnike v Makedoniji. Tako se je začelo,« razkriva Rok, ki pa v makedonski vrsti ni edini naše gore list. V reprezentanci igrata tudi njegov brat Peter Šarlohar in Jernej Pejanovič, vsi so člani HK Dolenjske Toplice. S Slovenijo je povezan še en današnji makedonski igralec – Davor Anastasov, bil je hokejist Jesenic, ima makedonske starše.

Igra za čast

Glede števila tujcev ni omejitev, a to dejansko naši zgoraj zapisani junaki zavoljo sorodstvenih vezi z Makedonijo niso. Edini, ki je prišel na pomoč in z Makedonijo nima nič, je Rus Dmitrij Prokudin, sicer polbrat Slave Vojnova, soigralca našega Anžeta Kopitarja pri Los Angeles Kings. »Lepo so nas sprejeli, smo kot velika družina. Sam pa sem tu le zato, ker za Makedonijo igram za čast in iz ljubezni, ne pa zaradi denarja,« nadaljuje Rok, ki je z reprezentanco priprave opravil kar v Dolenjskih Toplicah, kjer so se udeležili tudi tradicionalnega turnirja.

Človek se vpraša, v katerem jeziku ti fantje govorijo, da se sporazumejo na igrišču. »Uporabljamo angleščino, makedonščino, srbkohrvaški in slovenski jezik. Če je treba, rečemo še kako po rusko,« pove Rok Šarlohar, ki je vesel, ker se o hokeju v Makedoniji vse več govori. »Letos smo že imeli prve intervjuje, bili smo tudi na televiziji.« Hokej se v Makedoniji igra štiri leta, 2016. pa bi radi nastopili na svetovnem prvenstvu. Rok ne skopari s pohvalami na račun svoje nove športne domovine. »Organizacija je na vrhunski ravni, za vse je poskrbljeno. Tega v Sloveniji žal ni. Vse ima glavo in rep.«

V Skopju pa že kujejo nove načrte. Rok in še nekaj fantov naj bi v novi sezoni igrali v HK Metalurgu iz Skopja. Obstaja možnost, da se klub priključi srbskemu ali pa bolgarskemu državnemu prvenstvu.

 

Deli s prijatelji