VALILNICA

Majorka, otok teniških asov

Objavljeno 03. avgust 2015 12.18 | Posodobljeno 03. avgust 2015 12.18 | Piše: M. U.

Rafael Nadal je za vstopnino na teniški turnir v Hamburgu pobasal pol milijona evrov, nanj pa zrinil še svojega varovanca Jaumeja Munarja. Ta je sila nadarjeni up španskega tenisa.

Če Kitajci serijsko proizvajajo vrhunske igralce namiznega tenisa, Španci nimajo težav z odličnimi tenisači na peščeni podlagi. Rafael Nadal je za nastop na turnirju v Hamburgu zahteval (in dobil) pol milijona evrov, zraven pa je od prirediteljev izposloval, da na turnirju s pozivnico nastopi 18-letni Jaume Munar. No, oba sta z otoka Majorka, Nadal pa se je v veliko nemško pristanišče vrnil sedem let zatem, ko je v Hamburgu po finalnem uspehu nad Rogerjem Federerjem tudi zmagal. Munar je zanimiv teniški najstnik, lani je bil finalist mladinskega dela Roland Garrosa, a je izgubil z Rusom Andrejem Rubljevom. Letos pa je na odprtem teniškem prvenstvu Francije v Parizu, seveda na pesku, zmagal v parih z rojakom Alvarom Lopezom San Martinom. Pol milijona je Nadalu izplačal Michael Stich, direktor hamburškega turnirja in wimbledonski prvak iz leta 1991. Rafa bo v žep pospravil tudi denar od vsake zmage, Munarja pa je na turnir zrinil kot varovanca svoje agencije, ki jo ima s svojim zastopnikom Carlosom Costo. Jaume Antoni Munar Clar je trenutno 683. tenisač na lestvici ATP; mladi Majorčan je v prvem krogu po predaji pri izidu 1:2 ugnal Španca Guillerma Garcio-Lopeza (28. igralec po ATP), to je bila njegova prva zmaga na turnirjih ATP, v drugem pa je izgubil s Simonejem Bolellijem, Italijan je bil boljši s 6:1, 6:7 (5) in 6:4. Nadal pa je z Munarjem v Hamburgu zaigral tudi v parih, že za uvod sta s 4:6, 2:6 izgubila z Bolellijem in Fabiem Fogninijem. Munar je na Majorki tudi trening partner 29-letnega Rafe, mladenič pa je v Nemčiji zaigral šele na svojem drugem turnirju ranga ATP. Pred dvema letoma je s Španijo osvojil mladinski pokal Davis, v dvojicah pa je bil petkrat najboljši na turnirjih ITF. Zanimivo je tudi, da je tako kot Rafael Nadal pod pokroviteljskim zavetjem korejskega proizvajalca avtomobilov Kia.

Munar je bil januarja na svetovni mladinski lestvici teniških igralcev na tretjem mestu, po zmagi nad Garcio Lopezom pa se bo prvič na športni poti prebil med najboljših 500 na svetu po ATP. Maja je dosegel vrhunec, mesto 677 na lestvici ATP. Jaume Munar, denimo, bekhend igra z obema rokama, seveda tako kot Nadal, je v nasprotju z nekoč najboljšim igralcem sveta desničar. Če zaradi Novaka Đokovića in podobnih zvezda zdaj desetega igralca na svetu Rafaela Nadala počasi ugaša, pa je Jaume Munar upanje, da bo Španija nekoč morebiti spet zavzela, denimo na turnirju za veliki slam v Parizu, ki je na peščeni podlagi, sam teniški vrh.

Deli s prijatelji