ROKOMETAŠI

Luka Žvižej verjame, da lahko premagajo vsakogar

Objavljeno 04. november 2015 09.22 | Posodobljeno 04. november 2015 09.24 | Piše: Marko Uršič

Slovensko rokometno reprezentanco januarja čaka evropsko prvenstvo. Konec tedna bo igrala na turnirju v Nemčiji z gostitelji, Srbi in Brazilci.

Selektor Veselin Vujović in Luka Žvižej se kar dolgo nista videla, zato si imata veliko povedati. Foto: Uroš Hočevar

Ni kaj, evropsko rokometno prvenstvo se nezadržno bliža, tekmovanje bo od 15. do 31. januarja na Poljskem. Slovenija bo prvi del odigrala v skupini C skupaj s Španijo, Švedsko in Nemčijo. Žogalo se bo v Vroclavu, v, zanimivo, Hali Stulecii, ali po poljsko stoletni dvorani. Na takšno tekmovanje pa ne moreš kar pasti kot padalec, ampak se je treba zanj ustrezno pripraviti. Zato bodo slovenski rokometaši od petka do nedelje brusili tekmovalne kremplje na turnirju v Nemčiji, v Flensburgu, Hamburgu in Kielu jih po vrsti čakajo Srbija, Brazilija in Nemčija. Izbranci selektorja Veselina Vujovića so se v nedeljo zbrali v stari bazi v Zrečah, tam tudi vadijo, jutri pa bodo z Dunaja poleteli v deželo, kjer je rokomet za nogometom drugi najbolj priljubljen moštveni šport.

»Teden Evropske rokometne zveze je namenjen ravno temu, da se pred sklepnimi pripravami in evropskim prvenstvom spet dobimo. Imamo močan turnir v Nemčiji, kjer želi selektor Vujović preizkusiti še določene igralce oziroma videti tiste, s katerimi je že bil skupaj, v kakšnem stanju smo. Preveriti želi, kako bo ekipa na tem turnirju skupaj dihala, tako da menim, da je povsem v redu, da je zdaj, kljub natrpanemu urniku, čas za reprezentanco. Torej, da se ponovno malce dobimo, vidimo in začutimo pred zaključnimi pripravami decembra,« pojasni udarno in izkušeno reprezentančno levo krilo Luka Žvižej, ki ima v tem kadru največ, 207 nastopov za Slovenijo, štiri več kot Uroš Zorman.

Slovenska vrsta bo na turnirju torej igrala tudi z Nemčijo, ki bo skupinska tekmica Vujovićevih na EP. Germansko-slovenska tekmeca sta zadnji dvoboj odigrala 31. januarja na svetovnem prvenstvu v Katarju, v boju za končno sedmo mesto pa so nemški igralci zmagali s 30:27. »Najpomembneje je, da dobimo podatke o sebi. Verjamem, da lahko premagamo vsakogar. Res, dobili bomo nekatere podatke o Nemcih, a menim, da je res najpomembneje, da se osredotočimo nase in da vidimo, v kakšnem stanju smo in kako lahko skupaj funkcioniramo,« pove Žvižej, kako bo z zanimanjem čakal na nemške odgovore o slovenski igri.

Hladen tuš v Mariboru

No, na Vujovićevem tokratnem seznamu nekaj imen ni, razlogi so različni, a bodo nekateri rokometaši zagotovo v kadru za EP. Največ prahu se je dvignilo zaradi odpovedi desnega krila Dragana Gajića, čaka ga povečanje družine, Vujović pa je bil v komentarju njegove odsotnosti po južnoslovansko neposreden. Črnogorec ne priznava starih zaslug, niti najboljšemu strelcu katarskega SP ne. A recimo, da je treba na stvar gledati in se odzvati tudi racionalno, ne le čustveno.

Luka Žvižej je omenil natrpan urnik tekem, ob državnem prvenstvu je za Celje Pivovarno Laško tu seveda tudi liga prvakov. Je bila utrujenost kriva za poraz pivovarjev konec tedna proti Mariboru Braniku? To je bil sploh prvi celjski poraz po februarju 2014, ko so tudi zadnjega doživeli v Mariboru. S tem se je končal niz Celjanov z 59 tekmami brez poraza na slovenskih igriščih. »Ne, ni šlo za utrujenost. Nismo odigrali, tako kot znamo oziroma kot bi morali. Storili smo nekaj napak, te so nas stale točke. Niz je prekinjen, a vemo, da je prvenstvo še dolgo, je pa to bil hladen tuš. Treba se je ponovno zbrati in nadaljevati svojo pot k želenim ciljem,« se je Luka Žvižej pred reprezentančnimi tekmami še ozrl na klubsko plat rokometnega življenja. To je res spremenljivo, denimo Slovenija na zadnjem EP leta 2014 na Danskem sploh ni nastopila, saj se nanj niti ni uvrstila.

Deli s prijatelji