NADPOVPREČEN

Luka Mezgec je hiter, letos je impresiven!

Objavljeno 21. junij 2014 14.10 | Posodobljeno 20. junij 2014 19.47 | Piše: Marko Uršič

Na kolesarski dirki po Sloveniji se trudi nekaj vrhunskih svetovnih zvezdnikov.

Michael Matthews je tudi v Ljubljani, kot že na Giru, proslavljal s šampanjcem. Foto: Tomi Lombar

Seveda je zmagal, kaj pa drugega. Avstralec Michael Matthews je na letošnji kolesarski dirki po Italiji rožnato majico vodilnega imel oblečeno od konca druge do sedme etape, po naporih Gira pa se zdaj trudi na slovenskem Touru. Prvo etapo, imenujte jo prolog, vožnja na čas, kronometer, kakor hočete, je v Ljubljani ugnal vso konkurenco in v drugi etapi tudi oblekel rumeno majico za skupno vodilnega. Po nastopu se je izmučen kar usedel na tepih v prostoru za dajanje izjav.

Kako bi primerjali ta kronometer in tisto moštveno vožnjo na čas v prvi etapi Gira v Belfastu? »Proga je bila podobna, tisti kronometer na Giru je sicer imel še rahel vzpon pa tudi deževalo je. A v bistvu je bilo enako. Tu se je zbrala množica gledalcev, vzpodbujali so nas, tudi zaradi tega sem se bolj trudil in vozil kanček hitreje. Cenim podporo gledalcev, ker je to težak šport,« je za uvod pojasnil 23-letnik iz Canberre, član avstralskega moštva Orica-GreenEDGE (zeleni rob). Občutki pri nošenju rožnate majice na italijanski pentlji tudi še niso utonili v pozabo. »To je bilo zares nekaj posebnega. Bil sem prvič na Giru in nositi rožnato majico je bilo čudovito. Tudi za mojo ekipo, saj smo dobili moštveni kronometer in nato zmagali še v dveh etapah (sam v šesti in Nizozemec Pieter Weening v deveti, op. p.), za nas je bil to res poseben občutek. V prihodnosti bo kaj kakšnega težko ponoviti ali celo preseči,« je dodal po hrbtu tetovirani kolesar. Vtetoviran ima datum, mesec in letnico rojstva ter posebnega angela.

Manjši avtobus v Sloveniji

V Avstraliji imate vedno odlične kolesarje, na veliko prizorišče prihajate vi, zdaj je tu še odlično moštvo? »Imamo veliko dobrih mladih fantov, ki v tem trenutku prihajajo na plan. Upam, da se bomo še naprej razvijali in postajali še boljši, teh zadnjih deset let je bilo za avstralsko kolesarstvo nekaj popolnoma neverjetnega. Brez pokroviteljev pa tudi ne gre. Potrebujemo jih, da nas podprejo na dirkah v tujini, mi jim vračamo z uspehi, in to je dobrodošlo za vsakogar. Trdo delamo, za seboj pa tudi imamo moštvo, ki nam pomaga, da počnemo to, kar si želimo,« je nadaljeval pravi odkritosrčni aussie, ki je še dodal, da je dirka po Sloveniji zanj priprava za letošnji Tour de France. Lani je njegova Orica povzročila zmedo na Korziki, ko se je ekipni avtobus zagozdil pod ciljnim lokom in so morali prestaviti cilj. »Ha, ha, tisto je bilo zelo smešno, upam, da se ne bo več ponovilo. V Sloveniji imamo manjši avtobus, hvala bogu,« se je Matthews še naprej smejal.

MM je na Giru odstopil pred začetkom 11. etape, pravi pa, da ga hrbet zaradi padca ne boli več. »Nisem si mislil, da bom tukaj na kronometru tako dober, očitno je bil trening v Livignu zelo dober.« Kaj pa meni o slovenskem zvezdniku Luki Mezgecu, po specialnosti sprinterju, kot je on? »Hiter je. Letos je bil do zdaj impresiven, lepo je videti fanta, kot je on, biti uspešen v sprintih s svojim moštvom Giant-Shimano, ki ima toliko odličnih sprinterjev. Je šele drugo leto v moštvu, je tudi prijeten fant, zadovoljen sem, da mu uspeva,« je pogovor sklenil (prvi) zvezdnik slovenskega Gira.

Matthews ostal v vodstvu

V drugi etapi dirke po Sloveniji od Ribnice do Kočevja je v ciljnem sprintu 36 tekmovalcev zmagal Italijan Sonny Colbrelli. Prehitel je Avstralca Michaela Matthewsa, ta je obdržal rumeno majico vodilnega na preizkušnji, tretji pa je bil Slovenec Grega Bole.

Deli s prijatelji