SP V ATLETIKI 2017

Luka Janežič pred Londonom na infuziji

Objavljeno 04. avgust 2017 10.44 | Posodobljeno 04. avgust 2017 10.45 | Piše: Marko Uršič

Drevi se začenja SP v atletiki. Ratejeva adutinja za finale.

lovenijo bodo na atletskem SP zastopali Luka Janežič, Anita Horvat, Agata Zupin, Maruša Černjul, Martina Ratej in Rok Puhar, Tina Šutej, ki je ni na sliki, pa je v London odpotovala že v torek. Foto: Tomi Lombar

LJUBLJANA – »Vaše visočanstvo, izvolite v olimpijsko palačo,« tako lahko rečemo ob drevišnjem začetku svetovnega prvenstva v atletiki, kraljici športov, na londonskem olimpijskem stadionu. Slovenija bo na kraljičinem rojalnem plesu, trajal bo do naslednje nedelje, zastopana s sedmimi podaniki: Luka Janežič (400 m), Rok Puhar (maraton), tekačica na 400 m Anita Horvat, Agata Zupin na 400 m ovire, Maruša Černjul (višina), skakalka s palico Tina Šutej in kopjašica Martina Ratej. Vladimir Kevo, predsednik strokovnega sveta Atletske zveze Slovenije, bi bil zadovoljen z enim finalom, Martina Ratej bi si to z letošnjimi izidi zaslužila, načrte v moškem delu odprave pa je močno prizadela bolezen.

Luka Janežič je bil tri dni zelo slab, imel je visoko vročino, glavobol, prebavne motnje, čutil je slabost.

»Vse skupaj je prišlo za menoj, letos sem imel več vrhuncev, imel sem ogromno tekem na zelo visoki ravni. Očitno se mi je podrl imunski sistem, prejšnji teden na pripravah na Rogli sem bil tri dni zelo slab, imel sem visoko vročino, glavobol, prebavne motnje, čutil sem slabost. Bil sem tudi na infuziji. Zdaj sem se nekako sestavil, z ekipo delamo, da bom v soboto pripravljen za nastop. Koliko se bodo zdravstvene težave poznale na tekmi, ne vem, če se ne bom počutil stoodstotnega, ne bom nastopil. Konec koncev, za menoj je ena najboljših sezon, tega nočem pokvariti z nekim slabim tekom v Londonu. Pa tudi mlad sem še, zdravje mora biti na prvem mestu. Definitivno so me omenjene težave izčrpale, koliko, pa bom videl v naslednjih dneh, ko bom opravil tudi kakšen trening,« je povedal Luka Janežič, ki je nedavno v Monaku s časom 44,84 odtekel vrhunski državni rekord. »Pričakoval sem, da se bo nekaj takšnega dogodilo. Če ne drugega, pa bo počitek morda dobro vplival, letos se namreč še ni odpočil. Izgubil je kakšen kilogram, naša zdravstvena ekipa pa je, kar je bilo v njeni moči, storila vse,« pa je menil Janežičev trener Rok Predanič.

Tudi maratonec Rok Puhar je imel težave z zdravjem. »Malce sem občutljiv za spremembe vremena, z vročega na mrzlo in obratno, telo se je tako pred dvema tednoma odzvalo, malce mi je napihnilo želodec in noge. Prvikrat sem bil na tako velikih pripravah, tri tedne sem bil na višini v St. Moritzu. Menim, da je bila kriva voda, na višini moraš več piti. Več časa sem posvetil regeneraciji, da se je telo umirilo. Na zadnjem malce težjem treningu je bil občutek zelo dober, zato se lahko nadejam tudi takšnega rezultata. V Londonu se bom prepustil toku, kolikor bodo dale noge,« je navrgel 24-letni Rok Puhar, ki bo na SP tekel svoj drugi maraton v življenju, v Hamburgu je cilj prečkal v času 2;18:22. 

Ratejeva ne prestopa več

»Malce smo popravili zalet. Nisva ga še optimalno popravila, to pomeni ritem, drugače pa je njen zalet stalen, tako rekoč nima več težav s prestopi. Tehnično pa se še lovimo, leta enega in istega ponavljanja je težko odpraviti v krakem času,« meni Lovro Umek, trener Ratejeve.

 

Deli s prijatelji