ADECCO CUP

Lorbek potopil Hrvate, poklon Draženu Petroviću

Objavljeno 06. avgust 2012 15.36 | Posodobljeno 06. avgust 2012 15.36 | Piše: Drago Perko

Na turnirju Adecco Cup spomin na prvo tekmo Slovenije in Hrvaške.

Domen Lorbek je poleg Gašperja Vidmarja najbolj navdušil v slovenski vrsti (foto: Drago Perko).

»Dražen Petrović je tu med nami,« so bile besede Biserke Petrović, matere pokojnega virtuoza. Komentar pa je bil namenjen drobni nerodnosti – iz rok ji je padla plaketa (razbila se je na par 10 koščkov), ki jo je prejela v spomin na 20 let od prve medsebojne tekme med Slovenijo in Hrvaško. Njen pokojni sin Dražen je 20. maja 1992 v Slovenskih Konjicah za zmago gostov (94 : 73) Sloveniji nasul 18 točk, za obe mladi državi pa je bilo prvič, da sta odigrali uradno tekmo. Dve desetletji pozneje je Košarkarska zveza Slovenije poskušala na enem mestu zbrati vse akterje. Nekaj jih je v soboto prišlo na Adecco Cup, večini pa so to preprečili obveznosti in dopusti. Kljub temu je bilo slavnostno, prijetno in nostalgično …

Med dobitniki plakete je bil slovenski ostrostrelec Dušan Hauptman, ki je vseh 18 let profesionalne kariere preživel v Olimpiji. Pred 20 leti pa je proti sosedom prispeval 7 točk. »Za vse skupaj je bil to začetek, igralci smo se med sabo spoznavali, napetosti ni bilo, med državama je vladalo prijateljstvo,« pa se je tekme in ozračja spomnil Dule.

Medtem so želeli Biserki Petrović v roko seči vsi – med drugimi legendarni srbski trener Duda Ivković, ki je iz rok nemudoma spustil škatlo pokovke, ki jo je ležerno zobal med tekmo Slovenije in Hrvaške, med polčasom pa je Biserka končala v objemu slovenskega selektorja Maljkovića. »Vedno je polna energije, po Draženovi smrti pa si je želela le to, da spomin nanj ne bi zbledel,« pa nam pove njen drugi sin in Draženov brat Aco, ki je danes selektor Bosne in Hercegovine. »Da, drži, povsem brezplačno delam kot selektor BiH,« nas je presenetil s svojim odgovorom na vprašanje, koliko kaj zasluži na klopi bosanske zasedbe. »Imam veliko motivacije za to, da bi z ekipo naredil pravi posel. Ustreza mi profil moštva, zato sem z veseljem sprejel vodenje,« pove nekdanji as Cibone, ki mu Košarkarska zveza BiH povrne le stroške telefona in poti, pri tem pa ne skriva, da je vmes zavrnil ponudbe treh klubov, ki se bodo jeseni borili za preboj v evroligo. 
Slovenija je na turnirju prikazala tri solidne igre, čeprav je jasno, da ta(ka) reprezentanca v taki zasedbi ne bo nikoli več skupaj. Božidar Maljković je že pred začetkom turnirja na vsa usta hvalil Domna Lorbka, ki je navdušil ob zmagi proti Hrvaški (83 : 76). Trenerski lisjak iz Beograda je zadel – Domen je po poškodbi čil in zdrav, v rokah pa ima spet top, koristen je v obrambi, zato ne preseneča, da hoče Maljković k Cedeviti. Pri tem pa mu je jasno, da vojne z družino Lorbek (lanski prepir o nastopih Erazma za reprezentanco) in preostalimi igralci ne sme biti, saj mora drugo leto sestaviti najboljšo možno zasedbo. »Motiv ni bil nikoli sporen, samo čas sem potreboval. Bil sem tudi precej nervozen,« je po 22 točkah proti Hrvatom povedal Domen Lorbek, ki ga je na tribuni spremljal sin Enej.

Deli s prijatelji