EVROPSKO PRVENSTVO

Lorbek po operaciji
 izgubljen za Eurobasket?

Objavljeno 25. maj 2013 11.47 | Posodobljeno 25. maj 2013 12.00 | Piše: Igor Đurović

Pred septembrskim EP košarkarjev v Sloveniji vprašljiv nastop Erazma Lorbka, enega izmed nosilcev igre.

Brez Erazma Lorbka bi slovenski košarkarji precej težje dobili kolajno na domačem EP. Foto: Tadej Regent/Delo

Seznamu manjkajočih zvezdnikov na septembrskem evropskem prvenstvu košarkarjev v Sloveniji bi znali ob Benu Udrihu iz Slovenije dodati enega naših največjih zvezdnikov, Erazma Lorbka. Razlog je vnovična poškodba kolena in artroskopska operacija (čiščenje), ki je sicer lažje narave in jo bo opravil takoj po končani klubski sezoni. Toda vprašanje je, koliko časa bo 29-letni Lorbek potreboval za okrevanje. V četrtek je na prvi četrtfinalni tekmi španskega prvenstva proti Bilbau za Barcelono ob zmagi z 88 : 62 dosegel 12 točk, igral slabih 17 minut (za dve točki 5 : 6, za tri 0 : 2) in zbral 5 skokov. Tako kot na nedavnem zaključnem turnirju evrolige v Londonu in vso sezono pa najstarejši izmed bratov Lorbek zaradi poškodbe kolena ne igra tako dobro kot v preteklih sezonah.

O morebitni Erazmovi odpovedi nastopa na EP že dolgo govori

Še lani so ga v svojih vrstah ponovno želeli videti pri moštvu San Antonio Spurs iz lige NBA, a se je z menedžerjem Stefanom Lupattellijem odločil za podaljšanje zvestobe Barceloni do leta 2015. Igralca, ki so ga leta 2005 v drugem krogu nabora NBA kot 46. novinca izbrali Indiana Pacersi, že dolgo muči bolečina v kolenu, zaradi katere bi lahko zelo verjetno izpustil celo prihajajoči Eurobasket, na katerem bo slovenska reprezentanca naskakovala kolajno. Brez njega bi bilo to skorajda nemogoče. Po kuloarjih se o mogoči Erazmovi odpovedi nastopa na EP že dolgo govori, prvi je to možnost omenil legendarni Ivo Daneu v pogovoru za hrvaški časnik Jutarnji list, pred nekaj dnevi pa za nekega od katalonskih medijev tudi Erazem, s katerim o tej temi sicer nismo mogli govoriti. Da je nekaj s tem, je potrdil njegov oče Radovan, ki kot vpliven košarkarski delavec (predsednik lige ABA in podpredsednik Uleba) bedi nad sinovo kariero. »Erazma boli koleno in takoj po končani sezoni bo šel na operativni poseg v Barceloni na kliniki, kjer skrbijo za njihove največje nogometne zvezdnike. Takšno čiščenje je opravil že leta 1993 oziroma 1994, saj ima s tem kolenom stalno težave, a letos ga še posebno mučijo, in to je vidno tudi na igrišču,« je povedal Rado Lorbek. Direktor članskih reprezentanc Matej Avanzo je dejal, da o tem ne vedo nič, a kljub temu računajo na Lorbka, saj je okrevanje po taki operaciji zelo hitro, tako da bi bil lahko nared za nastop na EP.

Vsestranski 210 centimetrov visoki Erazem je bil eden od nosilcev igre slovenske reprezentance na zadnjih treh evropskih prvenstvih. Njegov nastop na domačem Eurobasketu pa ni vprašljiv samo zaradi operativnega posega, tu je še njegovo zavarovanje (Košarkarska zveza Slovenije ga je, denimo, pred dvema letoma zavarovala, če bi bil v primeru poškodbe na zadnjem EP ob že omenjeno podaljšanje pogodbe z Barcelono). Pred turnirjem v Litvi so ga zavarovali v zadnjem trenutku, potem ko je že kazalo, da ga ne bo v slovenski izbrani vrsti. Se bo zgodba s srečnim koncem ponovila?

Deli s prijatelji