EVROLIGA

Lorbek in Nachbar na el clasico pod koši

Objavljeno 15. maj 2014 14.30 | Posodobljeno 14. maj 2014 22.24 | Piše: Drago Perko

Pred začetkom zaključnega turnirja košarkarske evrolige ni izrazitega favorita.

Erazem Lorbek bi rad v peti sezoni v Barceloni še drugič osvojil Evroligo. Foto: Reuters

V košarkarski evroligi sicer ne moremo več spremljati slovenskega kluba, čast košarkarskega naroda izpod Triglava pa rešujejo naši legionarji. Erazem Lorbek in Boštjan Nachbar bosta pomembno orožje katalonske Barcelone v pohodu na vrh Evrope. Finalni turnir evrolige bodo od petka do nedelje gostili v srcu Lombardije. V Milanu je že teden dni vse nared, poleg Barcelone bodo tu še zvezdniki moskovskega CSKA, telavivskega Maccabija in Reala Madrid, ki bo tekmec slovenskih asov v polfinalnem obračunu. »Z mislimi smo le pri Realu,« pravi 30-letni Erazem, ki smo ga poklicali v Barcelono, ujeli smo ga tik pred zadnjim treningom v domači dvorani. V sredo dopoldne je ekipa odpotovala v Italijo. »To bo pravi derbi. To je naš el clasico, le lokacijo zamenjamo,« v smehu nadaljuje Lorbek, ki bo že šestič igral na finalnem turnirju, z Barcelono lovi tretji naslov za Katalonce, španski tekmec iz Kastilje jih ima osem. Lani je Lorbek s soigralci izpadel v polfinalu prav proti Realu, naslova se je veselil leta 2010, takrat je bil v ekipi Barcelone skupaj z Jako Lakovičem. Predigra obračuna je bila že sobotna tekma, zmaga (86:75) je pripadla Barceloni, Lorbek je vesel, ker je tako. »Zrasla nam je samozavest, saj so nas poprej trikrat zapored premagali.« Zanimiv je pogled na statistiko. Barça je na zadnjih petih evroligaških tekmah trikrat ugnala Real, a izgubila lanski polfinale. Od leta 1993 sta se ekipi v evroligi in njenem predhodniku (pokal državnih prvakov) pomerili 19-krat, 12 zmag je pripadlo Barceloni. Trener Kataloncev Xavi Pascual je na medsebojnih tekmah 15-krat porazil Pabla Lasa. Trener Reala se je v medsebojnih tekmah veselil 14-krat.

Pred dnevi je Nachbar opozoril na Erazmovo flegmatičnost in popolno sproščenost pred odhodom na finale v Milano. »No ja, ni povsem tako. Čutim mravljince, tudi nekaj pritiska se je nabralo, a to je del igre, taki turnirji pa nagrada za vso sezono in priložnost za novo lovoriko,« poudari Erazem, ki pričakuje že v polfinalu zanimiv obračun. »Oboji težimo k atraktivni igri hitrih protinapadov in atraktivnih potez ne bo manjkalo,« obljublja Lorbek, ki nobeni ekipi udeleženk finalnega turnirja ne daje več možnosti za osvojitev naslova.

Ljubljančan, ki od leta 2009 igra v dresu Barcelone, prej je bil v Moskvi pri CSKA, je vesel, ker zdrav in brez bolečin pričakuje odločilni del sezone. Lani je imel precej težav. V finalu domače lige je celo za hip izgubil vid, poletje pa namenil artroskopiji obeh kolen, zato je izpustil tudi domači Eurobasket. »Bilo je nekaj težav, a zadnje mesece dobro treniram, sem v dobri formi,« se pohvali Erazem, ki je navdušen, da se je po poškodbi v soboto na parket vrnil njegov soigralec Juan Carlos Navarro. »Zagotovo nam bo lahko pomagal, njegove trojke, druge točke in izkušnje so neprecenljive za nas,« pravi Erazem, ki v Milanu ne bo sam, na tribuni bo zanj stiskala pesti njegova družina – žena Ana, sin Martin in hči Ema, iz Ljubljane pa bosta prišla še mati in oče Ljuba in Rado.

Deli s prijatelji