EUROBASKET

Lorbek izgubljen za evropsko prvenstvo

Objavljeno 24. junij 2013 13.14 | Posodobljeno 24. junij 2013 13.15 | Piše: Drago Perko

V Košarkarski zvezi Slovenije pričakujejo, da bo Beno Udrih igral na evropskem prvenstvu.

Erazem Lorbek je izgubljen za Eurobasket 2013. Foto: Drago Perko

Niti Slovenija ni imuna proti odpovedim košarkarjev, četudi se je zdelo, da se bomo temu ognili. A zdaj dileme ni več – zasedba selektorja Božidarja Maljkovića bo na septembrskem Eurobasketu 2013 igrala brez Erazma Lorbka, ki je bil operiran na kolenu, v drugo koleno pa je dobil injekcijo. Dovolj razlogov, da bo dva meseca strogo počival. Predolgo, da bi bil pravočasno čil in zdrav za vse napore vrhunske košarke.

Medalja ostaja cilj

»Ni dobro. Čeprav je treba priznati, da se s tem se soočajo vse reprezentance,« pravi Dušan Hauptman, ki v kali zatre misel, da bi bilo treba zaradi odpovedi Lorbka nižati ambicije. »Ah, dajte, no! Erazem je res najboljši košarkar, a oslabljeni bodo vsi, bodo pa morali drugi naši dati več od sebe. Medalja je dosegljiva in mora ostati jasno napisan cilj.«

»Erazma ne bo, to je dejstvo. Zdaj pa je čas, da obrnemo ploščo in končamo to, kaj bi bilo, če bi bil … Pomembni so tisti igralci, ki se bodo odzvali, ti so naši, taki potrebujejo podporo,« je odločen Peter Vilfan, ki meni, da ima Erazem prav gotovo tehten razlog, da se je odpovedal nastopu. »S srcem in z željo lahko nadomestimo tudi njegovo odsotnost,« pristavi Vilfan. Lorbka bo najbolj pogrešal Mirza Begić, s katerim sta v preteklih letih kljub rivalstvu na parketu razvila veliko in iskreno prijateljstvo. Mirza je cenil Erazma zaradi njegove košarkarske inteligence, po novem pa bo moral biti prav Mirza ta, ki bo prevzel odgovornost pod obročem. Po odpovedi Lorbka se bo sprostilo eno mesto pod obročem. Pričakuje se, da bo Maljković poleg Uroša Slokarja in Jureta Balažića na štirici vpoklical še Miho Zupana, na katerega računa tudi reprezentanca gluhih in naglušnih.

O Udrihu po 1. juliju

Poklicali smo tudi košarkarsko zvezo, Matej Avanzo je bil tudi tokrat na voljo za vsa vprašanja. Pri ambicijah je ponovil izrečene besede predsednika Romana Volčiča: »Naš glavni cilj je, da se prebijemo na svetovno prvenstvo. Ne glede na vse pa moramo stremeti k temu, da tudi z rezultatom nadgradimo in nagradimo vrhunsko organiziran spektakel.« Avanzo ne dvomi, da bodo tisti, ki se bodo odzvali, leteli z glavo v reklame, če bo treba. Ob tem verjame, da je seznam odpovedi končan, prepričan pa je, da bo v dresu Slovenije zaigral Beno Udrih. Kaj več bo znanega po 1. juliju, končni seznam bo objavljen 5. julija točno opoldne, ko bo selektor Maljković v Zrečah razkril vse izbrance.

Eden tistih, ki Erazma morda še najbolje razume, je Matjaž Smodiš, ki so ga poškodbe prikrajšale za več nastopov na evropskih prvenstvih: »Meni je povsem jasno in ga razumem. Po koncu sezone je prazen, izčrpan in izmučen. Ta odmor je edina priložnost, da odpravi vse poškodbe in se pripravi na novo sezono. Klub ga plačuje, ve se, kdo je njegov šef. Če ne bo rešil teh zdravstvenih težav, je vprašljiva celo njegova kariera.« Ko smo Smodiša vprašali, ali obstaja vsaj kanček upanja, da sam priskoči na pomoč reprezentanci in morda sklene reprezentančno kariero na tako veličasten način, kot je klubsko, je odgovoril: »Ne, o tem nismo govorili.« Morda pa telefon zazvoni danes?

Deli s prijatelji