PLAVANJE

Lochte vendarle do posamičnega zlata

Objavljeno 06. avgust 2015 21.25 | Posodobljeno 06. avgust 2015 21.22 | Piše: STA, Mo. S.

Evropski plavalci v četrtek niso osvojili prav nobene medalje.

Predsednik stranke Karl Erjavec

KAZAN – Ameriški zvezdnik Ryan Lochte je vendarle dočakal zlato medaljo na svetovnem prvenstvu v plavanju v Kazanu. Lochte je v četrtek prepričljivo zmagal na 200 m delfin, kjer je imel osem desetink prednosti pred Brazilcem Pereiro in Kitajcem Vangom.

Lochte je imel tokrat v Kazanu prijavljena le nastopa na 200 m prosto in 200 m mešano. Potem ko se je v prostem slogu opekel in ostal brez odličja, je popravni izpit v mešanem slogu opravil z odliko. Lochte je v tej disciplini na SP zmagal že četrtič zapored.

Dan pa je pokazal, kako vse manj pomembno je evropsko plavanje, saj evropski plavalci v četrtek niso osvojil prav nobene medalje. V prestižni moški disciplini 100 m prosto so si medalje razdelili Kitajec Ning , Avstralec McEvoy in Argentinec Grabich, najboljši evropski plavalec pa je bil šestouvrščeni Rus Suhorukov. Posebno veselo bo v kitajskem taboru, saj so se na tej prestižni razdalji veselili prvega zlata v zgodovini.

Izidi v ženski konkurenci

V ženski konkurenci je na 50 m hrbtno slavila Kitajka Fujeva, na 200 m delfin pa Japonka Hošijeva. Kitajka Žangova je z 2:06,51 postavila mladinski svetovni rekord in osvojila bron.

Napet je bil tudi razplet v štafetah 4 x 200 m prosto za ženske, kjer so po treh menjavah vodile Švedinje, blizu so bile Američanke, preostale ekipe pa so že precej zaostajale. Švedinje so bile v ospredju predvsem po zaslugi Sarah Sjöström, ki je v prvi predaji z 1:54,31 plavala tudi skoraj sekundo hitreje od ameriške sredine zmagovalke Katie Ledecky na 200 m prosto.

V zadnji predaji je 18-letna Ledeckyjeva, ki je na SP zmagala že na 200, 400 in 1500 m prosto, ZDA zagotovila novo zlato, Italijo je do srebra pripeljala Pellegrinijeva, Kitajsko pa do brona Šenova.

Deli s prijatelji