ŠPORNA IDEJA

Ljubljanske legende bodo oživile Tivoli

Objavljeno 26. junij 2017 17.55 | Posodobljeno 26. junij 2017 18.03 | Piše: Drago Perko

Nekdanjim asom s Semetom in Milićem na čelu dovolj mrtvila. Nastala športna ideja, kako mlade pritegniti k športu, obeta.

Naj Tivoli zadiha in zaživi. Foto: Drago Perko

LJUBLJANA – Često je slišati, da ljubljanski šport umira. Da se mu ne piše nič dobrega. Vse to je kot pribito držalo pred letom dni. Zdaj se razmere izboljšujejo: košarkarji Olimpije so vrnili naslov v Tivoli, lani so se prvega mesta v državi veselili nogometaši Olimpije, letos rokometašice Krima in vaterpolisti Slovana. Pa je to dovolj, da lahko trdimo, da se razmere izboljšujejo? Štefan Seme, nekdanji vrhunski hokejist, legenda ploščka, palice in ledu, danes pa zagrizeni teniški igralec meni drugače. »Tivoli je mrtev,« nam potarna.

Igrali bodo tudi invalidi

V tem tednu se bodo v Tivoliju predstavili še invalidi tenisači z vodjo programa Sašem Rinkom na čelu.

70 teniških igralcev bo nastopilo na turnirju.

Župan ne zmore vsega sam

»Vsi ljudje govorijo, da gre ljubljanski šport v franže, odkar je župan Zoran Janković. Jaz vem, da ni tako. Župan sam ne more nič. Dejstvo je, da Mestna občina Ljubljana nameni športu precej denarja. Vprašanje pa je, kako so razdeljena sredstva. V zadnjih letih se je izboljšala tudi infrastruktura. Menim, da je problem v menedžerjih, ki vodijo klube,« ugotavlja Seme, ki ga skrbi predvsem za mlade rodove, saj jih v parku Tivoli skoraj ni. Igrišča so prazna, samevajo. Ne od včeraj, ampak že več let. »Šport mladih preveč sloni na plečih staršev. Bogati lahko svojim otrokom privoščijo marsikaj. A redko tistim iz bogatih družin uspe v športu. V revnih se morajo otroci bolj boriti, da bi jim uspelo. Prepričan sem, da imamo veliko talentov, a brez podpore staršev ne morejo nič,« o začaranem krogu govori Seme. Spomni na države in okolja, kjer je poskrbljeno za mladino do 14. leta starosti. »Vse imajo plačano. Ko je nekdo star 14 let, se že ve: če je talent, gre naprej v profesionalizem. Če ni, njegovo rekreacijo naprej plačujejo starši,« pravi Seme, ki mu problematika ni dala spati. Ob srečanju in druženju še z eno legendo Tivolija, košarkarjem Markom Milićem, se je rodila zamisel, da bi se začele med sabo družiti legende, ki bi skozi šport in z akcijo oživile kultni park, povečale zanimanje za športno udejstvovanje mladih in opozorile na problematiko. »Prepričan sem, da se moramo začeti družiti športni prijatelji Tivolija, v katerem se morajo zbrati nekdanji, sedanji in bodoči športniki. Nas preteklost ne zanima. Kar je bilo, je bilo. Ne sme pa Tivoli več samevati,« je odločen Seme, ki je idejo z Milićem premlel, v krogu svojih prijateljev loparja in žogic razvil ter razdelal.

Novo društvo za nov začetek

Konec marca so ustanovili Športno društvo Tivoli, ki ga vodi prav Seme. S somišljeniki se je odločil, da Tivoli zbudi z močnim veteranskim teniškim turnirjem, na problematiko športa opozori z diskusijo in okroglo mizo, večdnevni dogodek pa sklene z dobrodelno noto. Rečeno (bo) storjeno. »Najprej sem obiskal župana Jankovića in pobudo je podprl. Pri izvedbi nam je v veliko pomoč tudi Javni zavod Šport Ljubljana. Teniški turnir bomo organizirali v sodelovanju s Teniško zvezo Slovenije in Mednarodno teniško zvezo,« Seme razkrije ključne partnerje projekta. Sem gre prišteti še Slovenske novice, ki so medijski partner dogajanja. Ljubljana bo med 15. in 20. avgustom gostila veteranski turnir ITF. »Vsa mesta okoli Slovenije premorejo takšnega. Čeprav imamo odlično pozicijo in razmere za organizacijo, Ljubljana takega turnirja ni premogla. Do danes!« so veseli in odločni v organizacijskem odboru. Merili se bodo v posamični (moški in ženske) in mešani konkurenci ter v igri parov. »Gre za turnir 5. kakovostne ravni,« pove Bojan Matevžič, ki ob Semetu in Marjanu Starcu bdi nad pripravo oživitve Tivolija. Sodelujejo lahko vsi, ki so stari 35 let ali več in registrirani pri mednarodni teniški zvezi. Organizator pričakuje vsaj 70 udeležencev iz Slovenije in okoliških držav. Trudijo se, da bi nastopili nekdanji domači zvezdniki in zvezdnice z Barbaro Mulej, Majo Matevžič, Markom Porom in drugimi na čelu. Za vse so pripravili bogate praktične nagrade, ki jih bodo razdelili po koncu tekmovanja s pomočjo posebnega žreba. Prijava za turnir stane 20 evrov, v primeru dvojnega programa (posamično in dvojice) pa 30. »Nekje je treba začeti. Prepričan sem, da se bo dober glas o turnirju hitro razširil. Da bomo v prihodnje napredovali v višji razred,« je optimistično razpoložen Seme, ki bo na problematiko športa v Ljubljani opozarjal tudi na okrogli mizi z delovnim naslovom Ljubljana je bila, je in bo športno mesto, ki bo na sporedu med turnirjem. »Za isto mizo bomo zbrali sedanje šefe in kapetane ljubljanskih klubov. Naj povedo, kakšno je dejansko stanje zdaj,« še poudari Seme, ki verjame, da bo aktiven avgust pomagal k boljšemu jutri športa v Ljubljani. 

Dobrodelna nota

Dogajanje v Tivoliju bo imelo dobrodelno noto. Zbrane prostovoljne prispevke bodo namenili peterici nadarjenih mladih športnikov, ki jih bodo predlagali ljubljanski športni kolektivi, sodelujoči na okrogli mizi.

 

 

 

Deli s prijatelji