ODBOJKA

Ljubljana prinesla denar

Objavljeno 11. maj 2016 10.10 | Posodobljeno 11. maj 2016 10.12 | Piše: Marko Uršič

Odbojkarice Calcita so segle še po tretjem naslovu državnih prvakinj.

Kamniško-ljubljanske odbojkarice so tretjič slovenske prvakinje. Foto: Klemen Brumec

Odbojkarice Calcita so še tretjič osvojile naziv državnih prvakinj, tako kot v pretekli sezoni so mariborske tekmice iz Nove KBM Branik v finalu odpravile s 3:2 v zmagah. Nekdanje Kamničanke, ki so se preselile v Ljubljano, se tako veselijo, predsednik Gregor Hribar pa je analiziral sezono ter se tudi že obrnil proti novim izzivom. »No, s finančnega vidika je bilo letos težje obraniti krono, predvsem zaradi tega, ker smo se z lanskim naslovom uvrstili v ligo prvakinj, ta pa nas je res drago stala. Treba je bilo močno okrepiti klubski proračun, tudi selitev v Ljubljano smo morali opraviti, ker se nam drugače finance ne bi izšle. V Ljubljani so namreč boljše razmere. V primerjavi z lansko sezono smo morali za kar dve tretjini povečati proračun,« je povedal Hribar in dodal, da je bil lanski klubski proračun približno pol milijona evrov. Pa se je odbojkarski bum po zaslugi uspehov moške in ženske reprezentance kaj poznal pri deležu sponzorjev? »Ne, v bistvu se ni. Pri nas sponzoriranje temelji na tem, da smo, denimo, del proračuna povečali s selitvijo v Ljubljano, kjer so bila sredstva Mestne občine Ljubljana namenjena prav za ligo prvakinj, drugi del pa je bil predvsem večji vložek glavnega sponzorja Calcita in podjetij, ki sodelujejo z njim.«

Liga prvakinj bo nov izziv, v tej sezoni je bila kakovostna razlika v prid tekmicam pač prevelika. Bo pa v prihodnji sezoni v njej nov sistem tekmovanja. »Ne bo več tako, da gremo kot prvaki avtomatično v boben za žreb za glavni del tekmovanja. Zdaj so ekipe iz odbojkarsko vrhunskih držav neposredno uvrščene v glavni del, druge pa gredo v kvalifikacije. Igrali bomo že prvi ali drugi kvalifikacijski krog, realno gledano je zelo malo možnosti, da se uvrstimo v glavni del. Možnosti pa so, seveda. V tej sezoni smo vse tekme v ligi prvakinj izgubili z 0:3, a smo se šele konec januarja okrepili z belgijsko organizatorico igre Ilko Van de Vyver, ki je občutno povečala moč ekipe, in od takrat smo res dobro finiširali. Prej smo z Mariborčankami izgubljali, ko pa je prišla ona, smo osvojili naslov prvaka v srednjevropski ligi in tudi državnega,« se lahko pohvali predsednik Calcita Ljubljana, ki je za moški del odbojkarskega Calcita – ta je v finalu DP izgubil z ACH Volleyjem – še dodal, da gre za zelo perspektivno ekipo z izključno slovenskimi igralci, če bi ostala skupaj, bi ji najpozneje v dveh letih lahko morebiti uspelo osvojiti prvo mesto v Sloveniji.

Prosta igralka Meta Jerala je dodala svoje v mozaiku državnih prvakinj. »Finale je bil odsev celotne sezone vzponov in padcev. Če ne bi imele tako težke sezone, menim, da se v finalu po takšnih porazih v Mariboru ne bi pobrale. Še en ključni trenutek, ki je vzdignil celotno ekipo – ta nas je rešil tiste krize, ki smo jo imele do januarja –, je bila menjava na mestu podajalke. Van de Vyverjeva je najprej prinesla svežo, pozitivno energijo, ki je naša ekipa ni več znala ustvariti. Prinesla je tudi kakovost, zanesljivost na mestu podajalke, ki nam je prej morebiti manjkala. To je eno ključnih mest v odbojki. Menim, da bo iz kvalifikacij zelo težko priti v redni del tekmovanja v ligi prvakinj. Bomo pa sezono v primeru neuspeha v kvalifikacijah lahko nadaljevale v pokalu CEV, ki je tudi izjemno kakovostno tekmovanje. Tako klubske ambicije vseeno lahko ostanejo visoke,« je poudarila Jeralova.

 

Deli s prijatelji