ŠPORTNA PRAVLJICA

Litovska zlata ribica

Objavljeno 04. avgust 2013 18.20 | Posodobljeno 04. avgust 2013 18.21 | Piše: Marko Uršič

Ruta Meilutyte je nova princesa prsnega sloga, kot sedemletnico pa so jo komaj rešili pred utopitvijo.

Litovska zlata ribica z najsijajnejšim odličjem. Foto: Reuters

Ruta Meilutyte je na svetovnem plavalnem prvenstvu v Barceloni spisala novo športno pravljico. Litovki so po lanskem senzacionalnem olimpijskem zlatu na 100 metrov prsno, tudi v Kataloniji, natanko eno leto po Londonu, na stotici za vrat obesili žlahtno kovino istega sijaja. Ruta pa je stara komaj 16 let.

Stopalo številka 44

A vedno ni bilo tako blesteče. Ko je bila stara štiri leta, je v prometni nesreči izgubila mamo Ingrido, na prehodu za pešce jo je usmrtil voznik. Sorodniki pravijo, da je Ruta svojo plavalno nadarjenost podedovala predvsem po njej. V domačem Kaunasu je začela plavati pri sedmih letih, ob začetni vodni izkušnji v globljem bazenskem delu pa jo je pred utopitvijo komaj rešil kopališki mojster. Pa se je simpatična najstnica takrat zarekla, da se hoče naučiti plavati, kot se spodobi. Z očetom, skrbnikom invalidnih ljudi, Ruta ima tudi dva starejša brata, se je pri 13 letih preselila v angleški Plymouth, do takrat jo je doma vzgajala babica. Oče Saulius je v Plymouthu opravljal vzdrževalna dela na bazenu, Meilutytejeva pa je do takrat že pokazala svojo plavalno nadarjenost. Vse naprej pa je že zgodovina.

Čeprav ni pretirano visoka (172 cm), nosi obuvala s številko 44, to pa je pri plavanju zaradi nožnih zamahov zelo pomembno. To se je izkazalo tudi na SP v Barceloni, kjer je v polfinalu na 100 metrov prsno postavila svetovni rekord (1:04,35), nato pa v finalu vse še pozlatila. Postala je prva litovska športnica z najsijajnejšim odličjem s plavalnih SP in prva športnica te baltske države, ki je popravila svetovni rekord, odkar je Litva 1990 postala neodvisna od Sovjetske zveze. »Čudovito je, da so se mlajši plavalci tako izkazali. Starejši nas navdihujejo za take dosežke in uresničitev naših sanj, za to, da resnično dokažemo svoje zmožnosti,« je zažvrgolela Litovka in tako opomnila še na 18-letno ameriško zvezdnico Missy Franklin in njeno 16-letno rojakinjo Katie Ledecky. Ta je svetovni rekord postavila na 1500 metrov prosto.

Po londonskem presenečenju in pridobljenih izkušnjah se zna zdaj na bolj izpiljen način spopasti s tekmovalnim pritiskom. »Sem mirnejša in zaupljivejša do sebe. Res pa je moja uspešnost tudi posledica tega, da tekmovalne misli ne obremenjujem z uvrstitvami in s kolajnami. Osredinim sem le na čas, ki sem ga sposobna odplavati,« pravi najmlajša Litovka z olimpijskim naslovom, ki jo v Plymouthu trenira Jon Rudd. Zanimivo, da je Ruta rojena v Kaunasu, kjer je tradicija vrhunske košarke v Litvi, to je tudi sicer najbolj priljubljen šport v tej baltski državi. Seveda širom po svetu poznajo klub Žalgiris (zeleni gozd) in košarkarsko legendo Arvydasa Sabonisa. A zdaj veljavo dobiva tudi plavanje – in Ruta Meilutyte je v šali rečeno litovska zlata ribica iz zelenega gozda. 

Deli s prijatelji