OP AVSTRALIJE

Li Na se je lotila moža, Wawrinka mislil, da sanja

Objavljeno 27. januar 2014 08.26 | Posodobljeno 27. januar 2014 08.26 | Piše: Rok Tamše

Zmagovalca OP Avstralije v tenisu sta Kitajka Li Na in Švicar Stanislas Wawrinka.

Doslej je veljal za simpatičnega člana 20 najboljših tenisačev na svetu, nihče, niti on sam, pa ga ni videl med zmagovalci turnirjev za grand slam. A zgodilo se je prav to. Švicar Stanislas Wawrinka je v finalu odprtega teniškega prvenstva Avstralije premagal prvega igralca sveta, Španca Rafaela Nadala, s 6:3, 6:2, 3:6, 6:3. Res je, Rafa je v lovu na svojo 14. lovoriko na največjih turnirjih igral poškodovan, imel je težave s spodnjim delom hrbta. Zato je v drugem nizu izkoristil medicinsko pomoč, občinstvo v Rod Laver Areni pa ga je izžvižgalo, saj je menilo, da poskuša s premeteno taktiko iz tira spraviti Wawrinko, ki je bil v pravem naletu. Do včeraj v 12 dvobojih z Nadalom namreč še ni osvojil niti niza, včeraj pa je po hitrem postopku prišel do vodstva z 2:0. Španski šampion je potem stisnil zobe in poskušal nemogoče, a ostal je le pri dobljenem tretjem nizu. »To je kar malce noro, kar se dogaja. Nikoli si nisem mislil, da lahko osvojim turnir za grand slam. Niti sanjal nisem o tem, saj sem mislil, da nisem dovolj dober, da bi premagoval te fante. Resda je bil Rafa poškodovan, toda v prvem nizu sem igral najboljši tenis v tem dvoboju. V četrtfinalu sem bil pripravljen na štiri, pet ur dvoboja z Novakom Đokovićem in potem v polfinalu podobno še proti Tomašu Berdychu. To kaže, da sem zadnja leta dobro delal. Če dobro vadiš, če trdo delaš, prideš do priložnosti za to, da igraš najboljši tenis,« je pojasnjeval osmi nosilec turnirja, ki je po Rogerju Federerju in Martini Hingis šele tretji Švicar z grand slamom, zadnjih šest mesecev pa ga trenira Šved Magnus Norman.

Družino dal 
na stranski tir

Če kdo misli, da je bilo 28-letnemu Wawrinki na turnirju tam spodaj postlano z rožicami, velja omeniti, da je drugi po Sergiju Brugueri, ki je leta 1993 na OP Francije na poti do končnega zmagoslavja premagal prvega in drugega nosilca, torej Nadala in Đokovića. »Ne vem, ali so to sanje. Bomo videli jutri,« se je pošalil novopečeni teniški junak, čigar oče je Nemec čeških korenin, mati pa Švicarka. Stan je od leta 2009 poročen z nekdanjim fotomodelom in televizijsko voditeljico Ilham Vuilloud, s katero imata hčerko Alexio. Na začetku leta 2011 se je ločil od družine v želji, da bi v tenisu naredil nekaj res velikega, in Ilham je to z razumevanjem sprejela. Glede na to, da ga je v Melbournu bučno spremljala, sta verjetno spet tesneje povezana. Naj rečete, kar hočete, toda verjetno je tudi ona prispevala svoj delež k izjemnemu uspehu. Wawrinka je potreboval kar 36 dvobojev, da je osvojil grand slam. Dlje se je mučil le Hrvat Goran Ivanišević, ki je Wimbledon 2001 osvojil v 48. nastopu na turnirjih za grand slam. Tudi zato Nadal, ki ga je v Avstraliji že petič zmotila poškodba, ni varčeval s pohvalami: »Stan, to si si res zaslužil. Danes sreča ni bila na moji strani, a si zasluženo zmagal.«

Li Na nasmejala občinstvo

Precej manj dramatičen je bil ženski finale v Melbourne Parku, čeprav je bil tudi tam dosežen nov mejnik. Kitajka Li Na je premagala Slovakinjo Dominiko Cibulkovo s 7:6, 6:0 in pri 31 letih postala najstarejša zmagovalka OP Avstralije (Margaret Court je bila leta 1973 stara 30 let). To je njena druga lovorika z največjih turnirjev, pokal je dvignila tudi na pariškem Roland Garrosu leta 2011. V Melbournu je bila prej že dvakrat v finalu, tudi lani, tako da ji je zdaj resnično odleglo. Takšna je četrta nosilka tudi dodobra nasmejala občinstvo s svojim zmagovalnim govorom. »Končno sem osvojila tudi ta turnir. Hvala Maxu (menedžerju Eisenbudu), ki me je naredil bogato. Hvala trenerju Carlosu (Rodriguezu) in hvala možu, ki je zdaj na Kitajskem še bolj slaven. Hvala mu, ker je vse pustil zato, da bi potoval in treniral z mano, mi pripravljal napitke in loparje. Res opravi veliko dobrega dela,« je priznala Li in ga še nagovorila: »Prijeten fant si. In srečnež, ker si me našel.« Sicer se Kitajka ob svojih zmagah vedno rada pošali na račun svojega moža Jianga Shana, pogosto se loti tudi njegovega smrčanja in kuharskih sposobnosti. Na drugi strani je bila 24-letna Cibulkova kljub porazu zadovoljna, 20. nosilka je prvič nastopila v finalu turnirja za grand slam. »To sta bila najbolj fantastična tedna v mojem življenju. Pozdravljam vse na Slovaškem. To veliko pomeni za našo državo. Vesela sem, da tukaj zastopam svojo deželo,« je dejala komaj 161 cm visoka igralka iz Bratislave. 

Deli s prijatelji