STANKOVIĆEV POKAL

Ležerni Zdovčevi fanti podcenili Ruse in izgubili

Objavljeno 01. avgust 2014 12.43 | Posodobljeno 01. avgust 2014 12.43 | Piše: D. P.

Selektor Jure Zdovc je na prvi tekmi na Kitajskem videl dobre in slabe plati igre reprezentance.

Selektor slovenske košarkarske reprezentance Jure Zdovc Foto: Reuters

Slovenija je po treh zaporednih zmagah na turnirju za pokal Adecco v Sloveniji na prvi tuji preizkušnji doživela poraz. Na Stankovićevem pokalu v šestmilijonskem kitajskem mestu Guangzhou jo je s 70:67 ugnala B-reprezentanca Rusije. »Takšna tekma je bila dobrodošla iz več razlogov. Lahko vidiš igralce, kako reagirajo, ko so utrujeni in ko sodniški kriterij ni takšen, kot so ga vajeni. Povedal sem jim, da bo takšno sojenje tudi na svetovnem prvenstvu, kjer nam nihče ne bo dajal dodatne podpore, zato se je nanj treba navaditi,« je po prvem od štirih obračunov na Kitajskem povedal selektor Jure Zdovc, ki ni bil zadovoljen z videnim. Slovenija je brez prvih dveh zvezdnikov Gorana Dragića in Erazma Lorbka lovila Ruse cel čas, v tretji četrtini pa so varovanci Vasilija Karaševa vodili že za 17 točk (35:52). Odpovedala je predvsem obramba, Rusi so zlahka prebijali prvo linijo, slovenska vrsta ni blestela niti v napadu. V prvem polčasu je Slovenija izgubila kar 12 žog, do konca tekme 20. Igralcem v opravičilo je treba dodati, da je skoraj dan in pol trajajoča vožnja očitno pustila posledice. Pozitivno oceno si zasluži le zadnja četrtina, ko je stekel napad, predvsem pa je bilo nekaj dobrih obrambnih posredovanj, v ospredju je nekdanji Krkin trio Edo Murić-Jaka Klobučar-Zoran Dragić. Murić se je izkazal s šestimi zaporednimi točkami za 49:52, po košu Klobučarja je Slovenija povedla 64:63. Tekma se je odločila v zadnjih trenutkih, 6,4 sekunde pred koncem, ruski napad se je iztekal, je novopečeni košarkar CSKA Artem Komolov zadel trojko za 66:70. Minuta odmora Jureta Zdovca ni pomagala, Slovenija je doživela poraz.

»Ne glede na to smo na tekmi proti Rusom naredili vse, da smo z vsemi možnimi kombinacijami ulovili njihovo prednost. Prišli smo do položaja, da bi lahko tekmo dobili, a v odločilnih trenutkih napravili preveč neumnosti in zasluženo izgubili,« je Zdovc izrekel nekaj pohval na račun košarkarjev, v njihovem imenu pa je spregovoril Edo Murić. »Morda je poraz proti Rusiji nepričakovan. Ko smo videli, da niso prišli s prvo ekipo, smo jih morda nekoliko podcenili. To je bilo dovolj, da so napravili razliko in povedli za 17 točk,« je 21-letni Ljubljančan razkril srž slabše igre v 30 minutah. Bo lekcija zalegla ali ne, bo jasno že danes ob 10. uri, ko bo Slovenija igrala proti Angoli. »Za nas je bil ta dvoboj dobra šola. Videli smo, da moramo biti proti vsakemu nasprotniku povsem osredotočeni ter motivirani. Smo mladi fantje in ne smemo si dovoliti, da na tekmo pridemo tako ležerno,« še zatrdi Murić, ki je bil z Dragićem in Klobučarjem (vsi po 10 točk) najboljši strelec na uvodni tekmi azijske turneje.


Šporar pomaga Zdovcu v Turčiji

Jure Zdovc si je v času reprezentančne akcije našel slovenskega trenerja, ki bo pripravljal ekipo turškega Gaziantepa, kjer je Zdovc trener med sezono. Na ta položaj je Jure pripeljal nekdanjega reprezentanta in trenerja Zlatoroga Miloša Šporarja, ki je tudi njegov rojak iz Slovenskih Konjic.

 

Deli s prijatelji