LEGENDA

Legendi brez pravljičnega slovesa na trdna tla

Objavljeno 14. avgust 2017 22.22 | Posodobljeno 14. avgust 2017 22.24 | Piše: Marko Uršič

Protivrha asov na SP v atletiki.

Moju Farahu se je sfižilo sanjsko slovo na tleh njegove druge domovine. Foto: AP

LONDON – Usain Bolt in Mo Farah sta pred petimi leti pri proslavljanju zmag v svojih značilnih pozah na olimpijskem stadionu v Londonu pokazala nadrejenost nad konkurenco na športnem prazniku štiriletja. Na istem stadionu pa sta v soboto doživela padca legend oziroma zaton med vsakdanjike atletskega sveta. Oba sta za zadnja nastopa na velikih tekmovanjih doživela protivrh; najboljši atlet vseh časov Usain Bolt, na londonskem svetovnem prvenstvu bronast na 100 m, v finalu v zadnji predaji jamajške štafete 4 x 100 m ni prišel do cilja, zgrabil ga je krč v levi stegenski mišici. »Veliko bolečine je bilo tudi zato, ker je izgubil tekmo. Zadnji trije tedni so bili zanj zelo težki,« je pojasnil zdravnik jamajške reprezentance Kevin Jones. Bolt je štafetno palico prejel kot tretji, nato je sredi zadnje ravnine zašepal, se prijel za nogo, padel in obležal. Z izidom sezone na svetu so presenetljivo zmagali Britanci (37,47) pred ZDA (37,52) in Japonsko (38,04).

14 odličij ima Usain Bolt s SP, od tega enajst zlatih.

Za Boltovo poškodbo mnogi krivijo tudi prireditelje SP, ki so štafetne tekače v hladnem predolgo pustili čakati na start, vse to zaradi številnih podelitev odličij. Jamajka je z Boltom v zadnji predaji pred tem dobila vse štafetne tekme 4 x 100 m na velikih tekmovanjih od leta 2009. Jamajška strela drugič v karieri ni končal velike tekme; prvič se mu je to primerilo v finalu SP leta 2011, ko je bil diskvalificiran zaradi prehitrega starta. Sicer je as, ki bo 21. avgusta napolnil 31 let, na SP osvojil enajst zlatih, dve srebrni in eno bronasto odličje, ima osem zlatih olimpijskih, v lasti pa tudi tri svetovne rekorde na 100, 200 in 4 x 100 m. Nameraval se je posloviti že po lanskih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru, tam je osvojil tri zlate lovorike, a se je nato odločil, da bo to storil na SP v Londonu, mestu olimpijske slave. A v britanski prestolnici ni bilo pravljičnega slovesa, Usain Bolt je z njim očitno predolgo odlašal, saj je letos malo nastopal.

 

Za Boltovo poškodbo mnogi krivijo prireditelje, ki so tekače, zaradi podelitev odličij, predolgo pustili čakati.

Štiriintridesetletni Mohamed Muktar Džama Farah, britanski atlet somalskega rodu, je poskušal še na petem velikem tekmovanju v nizu, kar zadeva olimpijske igre ali svetovna prvenstva, osvojiti dve zlati kolajni na dolgih progah, torej na deset in pet kilometrov. Po sobotnem porazu na 5000 m pa je ostal pri šestih zlatih odličjih s SP, v Londonu je osvojil drugo svetovno srebro (13:33,22). Zlato si je pritekel Etiopijec Muktar Edris (13:32,79), slavil je s Farahovo gesto mobot, bron pa je s časom 13:33,30 na koncu osvojil Američan kenijskega rodu Paul Chelimo. »Dal sem vse od sebe, na koncu mi ni ostalo več ničesar. Tekmeci so imeli svoj taktični načrt, tudi žrtvovali so se, na koncu je zmagal najboljši mož,« je povedal Farah, ki zapušča atletske steze, štirikratni olimpijski zmagovalec se bo preusmeril na maratone. »Vedel sem, da bom premagal Faraha. Ta je bil utrujen po teku na 10 km, zato ni imel zadosti moči za finiš,« je bil vesel Muktar Edris. 


Petnajstkrat sijoča Felixova

Američanka Allyson Felix je z zmago v štafeti 4 x 100 m po številu odličij postala najboljša v zgodovini atletike; ima jih 15, eno več od Jamajčanov Usaina Bolta in Merlene Ottey (po 14). Felix ima deset zlatih, tri srebrne in dve bronasti kolajni, sinoči pa je tekla še v štafeti 4 x 400 m.



 

Deli s prijatelji