EUROBASKET

Le šminka za Tivoli

Objavljeno 30. maj 2013 15.20 | Posodobljeno 30. maj 2013 15.21 | Piše: Drago Perko

Manj kot sto dni pred začetkom evropskega prvenstva v košarki so prireditelji veliki optimisti.

Drago Banović, levo, se spet ukvarja z lišpanjem ostarele hale Tivoli, potem ko je njena prenova padla v vodo. Foto: Drago Perko

Eurobasket 2013 v Sloveniji se nezadržno bliža, vsak dan je dragocen, kajti obveznosti prirediteljev je še precej. S košarkarsko igralsko križanko se v teh dneh ukvarja selektor Božidar Maljković, sredi junija bo razkril, s kom gre v boj za kolajno, z organizacijskimi preprekami pa se vsak dan sooča ekipa, zbrana okoli direktorja Eurobasketa Aleša Križnarja. Največja skrb so dvorane. Križnar prizna – pa ne da bi mu bilo katero od mest bolj ali manj pri srcu –, da mu je najbolj hudo, ker med sogostitelji ni Novega mesta, navsezadnje gre za dom štirikratnega zaporednega prvaka Slovenije.

Tivoli nared do 15. avgusta

Organizatorji so bili v zadnjem obdobju najbolj nemirni zaradi hale Tivoli. Speča, svojčas izjemna športna lepotica – čez dve leti bo praznovala abrahama, leta 1970 je gostila svetovno prvenstvo košarkarjev –, bi morala po prvotnih načrtih doživeti korenite spremembe. Toda od tega ne bo nič, vsaj letos ne, vse to bi radi uresničili naslednje leto. Drago Banović, namestnik direktorice Zavoda Šport Ljubljana, meni, da bo dvorana Tivoli tudi brez tega posega odgovorila na vse zahteve Fibe Europe, ki je imela sprva visoke standarde, potem pa jih je, razumljivo, prilagodila slovenski realnosti. Banović je prepričan, da bo dvorana povsem nared do 15. avgusta, temu pa bo sledila prva pripravljalna tekma (Slovenija - Rusija 18. avgusta).

V Tivoliju so že pljunili v roke, ledu ni več, na betonu pa so zbrane vse palete parketa. »Naš je, imeli smo ga v skladišču, v dveh tednih bo položen,« nadaljuje Banović in potrdi, da bodo postavili še dve montažni tribuni (skupaj naj bi bilo na voljo okoli 5200 sedežev), preuredili slačilnice (remont spada pod vsakoletna redna obnovitvena dela, le da bo letos še nekaj bolj podroben in natančen), dodatnih sredstev pa za to ne bodo namenjali. Rešujejo tudi problematiko parkiranja, na tekme v Tivoli se bo prihajalo peš ali s kolesi, gledalci pred dvorano ne bodo imeli na voljo parkirišč za svoje avtomobile.

Litovci zaslužili skoraj milijon

Direktor Križnar je s tem odgovorom in pojasnilom pomirjen, navsezadnje je zavoljo tega srečna tudi Fiba Europe, ki pa ob pomoči slovenskih organizatorjev bedi tudi nad obnovo na Jesenicah, v Kopru in Celju. »Eurobasket je priložnost, ki jo dobiš enkrat v življenju. Popravnega izpita ne bo,« je jasen Križnar, ki je zadovoljen tudi s prodajo vstopnic za drugi in finalni del, veliki pok pa pričakujejo 1. julija, ko bodo dali v prodajo vstopnice za 60 tekem prvega dela. »Vztrajamo pri tem. Zastonj vstopnic na tem prvenstvu ne bo.«

Proračun prvenstva je malodane zagotovljen: zbrali so okrog 6,8 milijona evrov od načrtovanih 8,5 milijona. Pri tem je levji delež prispeval ducat osrednjih sponzorjev, s štirimi – smejo jih imeti 16 – pa so pogovori v teku. Še kako prav pa Slovencem zdaj pridejo trije nasveti Litovcev, ki so prvenstvo spravili pod streho z nekaj več kot 800.000 evri dobička. »Svetovali so nam, da pravočasno rešimo posle s hoteli, uredimo in uskladimo marketinške aktivnosti ter ostanemo realni pri željah in zmožnostih,« razkrije Križnar skrivnosti baltskega uspeha, v isti sapi pa izrazi upanje, da bi se zgodba tako idilično razpletla tudi na sončni strani Alp.

Deli s prijatelji