OLIMPIJA

Le Sagadin lahko reši Olimpijo

Objavljeno 19. maj 2013 13.11 | Posodobljeno 19. maj 2013 13.12 | Piše: Drago Perko

Politika ljubljanskega kluba je zgrešena in zmedena, meni Marijan Kraljević.

Mario Kraljević je zaskrbljen (foto: Roman Šipič).

Marijana Kraljevića ni več v slovenski košarki, izzive je poiskal v gradbeništvu. Njegova beseda se v košarkarskih logih sliši redko, čeprav je zanimiv sogovornik, vedno brez dlake na jeziku.

Bil je kapetan naše izbrane vrste (nabral je 73 nastopov, igral je na petih evropskih prvenstvih), kar 10 sezon je nosil Olimpijin dres, bil je športni direktor reprezentance, ki je na EP leta 2009 osvojila četrto mesto. »Skrbi me za slovensko košarko, težko se bomo spet vrnili v evroligo. Denarja ni, par milijonov bi potrebovali,« je zaskrbljeno ugotovil med polčasom tekme Union Olimpija : Krka za naslov državnega prvaka. Njegovi zmaji so bili nebogljeni, Dolenjci so se sprehodili do zmage. »Škoda je, ker je spet takšna situacija okoli Olimpije. To traja že vrsto let. Žal se ponavlja že videno – izgubljata se čas in denar.« Boli ga, ker Olimpije v novi sezoni ne bo v evroligi, v kateri je 1997. s Kraljevićem v peterki osvojila tretje mesto. Še tri leta prej so bili zeleno-beli evropski pokalni zmagovalci.

Rašo v čakalnici

»Spremeniti bo treba smer in se je držati, ne pa da se spreminja trikrat v sezoni, kot je bilo lani. Naprej je bil denar za drage tujce, potem so ti odšli, oprli so se na mlade, nato so spet kupili nove tujce,« Kraljević opozarja na pomanjkanje vizije v Stožicah. Včasih je bolje narediti korak ali dva nazaj, da se lahko klub spet postavi na noge, pravi. Po njegovem mnenju bi moral več igrati Emir Sulejmanović, ki je na turnirjih mlajših selekcij s svojo dominanco navdušil Evropo. Marijan bi prav okoli Emirja gradil novo Olimpijo.

»Mislim pa, da vodstvo ne ve, kaj bi naredilo,« vnovič pokaže s prstom. In doda, da se bo spet treba posvetiti vzgoji igralcev. Enkrat za vselej. »Glede na denar, ki ga imamo za šport, drugače ne bo šlo. Duško Vujošević in Zmago Sagadin sta pokazala, kako se dela. Ste si mislili, da bo Partizan s tako mlado zasedbo osvojil ligo ABA? Pa jo je,« nadaljuje. Niti bivših igralcev ni blizu kluba. »Zakaj je tako, pa kar upravo vprašajte. Vsak resen klub v Evropi in regiji ima prostor za legende. Pri nas pa z njimi ne znamo. Ali je normalno, da Rašo Nesterović čaka v vrsti za vstopnico?« se sprašuje Kraljević.

Ni za Zdovca

V klubu pogreša človeka, ki bi imel košarkarsko znanje in še izkušnje. Marsikateri problem bi bil potem lažje rešljiv. Svojemu nekdanjemu klubu očita tudi pomanjkanje odločnosti. Če bi jo imeli, pravi Kraljević, bi že prej odpustili Saša Filipovskega, ne pa da so čakali skoraj do konca sezone. »Sašo ni nič kriv. Škoda je, ker se je tako končalo. Pošteno in korektno je delal, velik borec je. Klub pa je preveč čakal in bil neodločen. Prej bi morali ukrepati, a kaj, ko ni vizije, o usodi kluba pa odločajo ljudje v upravi in iz ozadja. In niso ravno uspešni …«

Meni, da ni primeren čas za vrnitev Jureta Zdovca na Olimpijino klop. Zdovc je namreč trener za moštva z uveljavljenimi igralci, razloži 43-letnik, ne pa z mlajšim kadrom, ki ga je treba še ustrezno pripraviti. »Samo ena oseba pozna pot do rešitve Olimpije. Ne trdim, da mora on to zadevo voditi, ampak samo Zmago Sagadin zmore postaviti smernice, ob tem pa še marsikaj naučiti druge.«

Deli s prijatelji