NA DELU V TUJINI

Lakovič v pričakovanju italijanskega usmiljenja

Objavljeno 10. oktober 2014 10.49 | Posodobljeno 10. oktober 2014 00.53 | Piše: Drago Perko
Ključne besede: Jaka Lakovič

Nekdanji kapetan reprezentance je še vedno član italijanskega prvoligaša Avellina, a nanj ne računajo več.

Jaka Lakovič je bil minulo poletje reden gost na tekmah ženske reprezentance. Foto: Aleš Černivec

»Sem v Ljubljani,« nas je pozdravil Jaka Lakovič. Nekdanji kapetan reprezentance bi moral biti v Italiji in se pripravljati na novo sezono, ki se za elitne klube na Apeninskem polotoku začenja v soboto. Zanj ne. Čeprav ima še vedno leto dni veljavne, tako naš vir, izjemno visoke pogodbe. A ga Avellino noče oziroma nanj ne računajo. Zakaj takšna odločitev, Lakovič ne razume. »Še vedno čakam, da najdemo končno rešitev. Iščemo nov klub, s tem se bo potem rešila situacija v Avellinu,« začne pojasnjevati Jaka. Pričakoval je, da bodo Italijani korektnejši, predvsem pa konkretnejši, a nič od tega. »Niti glasu od njih,« nadaljuje o ignoranci kluba, ki ima drugi najvišji proračun v prvi italijanski ligi. Nastalo situacijo rešuje Lakovičev zastopnik Rade Filipović, ki pa ni bil dosegljiv, da bi zadeve komentiral. »Moja pogodba je veljavna in garantinirana,« se Lakovič ne boji, da ne bi dobil lepega kupčka denarja, ki so mu ga obljubili ob podpisu pogodbe. Ni pa mu vseeno, da se mu je to zgodilo že drugič zapored. Tudi v Turčiji so se ga odkrižali, tri mesece je metal na stranski koš na treningu Galatasaraya. Potem je našel Avellino, kjer je bilo več kot leto dni vse kot v pravljici. Danes pa tole …

V Olimpiji so ga čakali

Kljub temu o koncu kariere, julija jih je dopolnil 37, ne razmišlja. Vsak dan vadi, vzdržuje kondicijo in čaka klic rešitve iz ZDA, kjer domuje njegov zastopnik Filipović. »V teh letih sem si ustvaril ime v evropski košarki. Ne morem sprejeti česar koli,« Lakovič ostaja zvest sebi, na srečo pa je danes čil in zdrav. V svoje vrste ga je snubila tudi ljubljanska Union Olimpija. Čakalo ga je mesto, ki ga danes zaseda Marko Marinović. »Nismo se našli. Vrat si nisem zaprl. Nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi. Še vedno sem v super odnosih z Alešem Pipanom, ki ga zelo cenim in spoštujem.« Lakoviča po naših informacijah ni premamila niti konkretna ponudba, da po koncu kariere ostane v Olimpiji, v kateri koli vlogi bi sam želel.

Rak vzel prijatelja

Pred dobrim tednom dni je Lakovič ostal brez dobrega prijatelja. V Beogradu je rak premagal 40-letnega Srdjana Sarića, ki je bil Jakov kondicijski trener, svetovalec in zaupnik. »Vedel sem, da se bori s to boleznijo. Ves čas sva bila v stiku. Pred časom pa se ni več javil. Vedel sem, da mora biti hudo,« Lakovič podoživlja slovo od Srdjana, ki je za sabo pustil ženo in dva otroka. Spoznala sta se pred petimi leti, ko je Sarić prišel na priprave slovenske reprezentance kot kondicijski trener CSKA, spremljal pa je Matjaža Smodiša. Potem je Lakovič začel vsako leto odhajati v Beograd, kjer se je s Sarićem pripravil na novo sezono. »Ves čas je bil veder in nasmejan. Večkrat sva se slišala, svetoval mi je tudi v težkih trenutkih,« se Jaka spominja dragocenih trenutkov, ki mu bodo ostali v spominu ob misli na Srdjana.

Poroka na obzorju

Na prisilnem počitku je tudi Lakovičeva boljša polovica Helena Boada. Slovenska reprezentantka se je poškodovala v kvalifikacijah za EP 2015. Menda bodo pri Lakovičevih kmalu zadoneli poročni zvonovi. »Delamo na tem,« Jaka potrdi namige, da se bosta s Heleno vzela. 

Deli s prijatelji