V ŠPANIJI

Lakovič bo pogrešal Smodiša

Objavljeno 13. april 2017 12.52 | Posodobljeno 13. april 2017 13.06 | Piše: Drago Perko

Nekdanji kapetan košarkarske reprezentance Jaka Lakovič deluje v Barceloni.

Jaka Lakovič, stoji prvi z leve, je na začetku trenerske kariere v Barceloni. Foto FC Barcelona.com fCBARCELoNA.CoM)

Barcelona je novi stari dom nekdanjega kapetana slovenske košarkarske reprezentance Jake Lakoviča. V teh dneh bo minilo eno leto, odkar je odigral zadnjo tekmo, potem pa končal bogato kariero. Košarki ni rekel adijo, ampak ji je ostal zvest. To je tisto, kar najbolje obvlada. »Sem pomočnik v mladinski ekipi in drugi ekipi Barcelone. Dela ne manjka, isti strokovni štab vodi dve zasedbi,« začne 38-letni Lakovič, ki se uči od glavnega trenerja mladincev Alfreda Julbeja, ki, tako Lakovič, sodelavcem zaupa, zato so pri delu precej samostojni, a zato nič manj odgovorni.

Ni časa za kaj drugega

Jaka pride v klub ob devetih zjutraj, ostane do treh. Vrne se zopet ob sedmih in dela do pol desetih. »Uživam. Vedno sem si želel biti trener, ki pa ima precej več dela kot igralec, ki pride, odigra in je zanj konec. Pri trenerju je povsem drugače. A kot sem rekel – uživam,« nadaljuje Lakovič, ki prizna, da ga je v tem letu nekajkrat zamikalo, da bi spet igral, a je srečen, ker mu je lani uspelo dejansko hitro in učinkovito začeti novo poglavje v življenju. Pri tem sta mu v pomoč dve dejstvi: kot pomočnik ima toliko dela, da mu zmanjka časa, da bi mislil na kaj drugega. »Ko pa nisem z ekipo, me doma pričakata sinova, ki mi ne dovolita nobene pavze,« v smehu pristavi Lakovič, ki je od septembra ponosen oče dveh sinov, ki sta se mu rodila v zakonu z nekdanjo košarkarico Heleno Boada, danes Heleno Lakovič. »Vesel sem, ker po koncu igralske kariere ni bilo krize. Vedel sem, kaj hočem. Hvaležen sem Barceloni, ker mi je to omogočila. Da sem lahko začel tu trenersko pot, je dokaz, da sem v Kataloniji pustil pečat,« pravi Lakovič.

Mladinci Barcelone so se uvrstili na finalni turnir evrolige, ki bo maja v Istanbulu, člani nastopajo v 2. španski ligi. »Med sezono tako rekoč ni časa za druženje in izmenjavo mnenj s prvo ekipo. Smo pa pred sezono opravili nekaj skupnih treningov z glavnim trenerjem Grkom Georgiosom Bartzokasom, ki nas je seznanil s svojo filozofijo,« razkrije, kako se dela v Kataloniji. »Delo je odgovorno. Skrbimo za mlade košarkarje, ki so pred odhodom v člansko košarko. Želimo si, da imajo dovolj časa, da se seznanijo s člansko košarko. V drugi španski ligi dobijo tudi dragocene izkušnje,« opozori na trenutek, v katerem se je izgubilo že veliko talentov.

Luka prvo ime v Španiji

V zdajšnji mladinski ekipi je precej nebrušenih diamantov. Med njimi je zagotovo Hrvat Luka Šamanić, sin Maria Šamanića, ki je svojčas igral na Polzeli in v Novem mestu. Tu ne gre pozabiti na Litovca Arnasa Velicko, domačina Sergia Martineza in Andrijo Marjanovića. V Barceloni pozorno spremljajo tudi konkurenco – torej madridski Real, ki ima v svojih vrstah kapitalca in pol – Luko Dončića. »Luka je prvo ime v španskih medijih. O njem in njegovem soigralcu Sergiu Llullu se govori in piše največ. Luka igra v najboljši ekipi v Evropi, za nameček pa ima eno glavnih vlog,« Jaka hvali rojaka. Po njegovem mnenju 10 ali celo 15 let Evropa ni imela takšnega talenta. Lakovič upa, da ostane Luka zdrav. Tudi zato, ker ga poleti čaka nastop v dresu Slovenije, ki odhaja na evropsko prvenstvo. V strokovni štab, ki ga vodi selektor Igor Kokoškov, bo vključen tudi Lakovič, ki je potrdil, da je plan priprav bolj ali manj znan. Mu je pa žal, ker z ekipo ne bo več športnega direktorja Matjaža Smodiša, s katerim Košarkarska zveza Slovenije (presenetljivo) ni našla skupnega jezika.

 

Deli s prijatelji