NAPOVEDI

»Lahko pozitivno presenetimo ali pa povsem zamočimo«

Objavljeno 03. september 2015 12.43 | Posodobljeno 02. september 2015 20.46 | Piše: Drago Perko

Slovenski kapetan Jure Balažić se zaveda, da bo ključna igra v obrambi.

Jure Balažić slovensko izbrano vrsto označuje za garaško ekipo. Foto: Blaž Samec

Odštevanje je skoraj končano, evropsko košarkarsko prvenstvo je pred vrati. Vročica v slovenskem taboru je narasla, tudi kaka iskrica se prižge na treningu, vse pa poteka pod budnim očesom kapetana Jureta Balažića. Soimenjak in selektor Jure Zdovc je temu košarkarju namreč zaupal kapetanski trak. »Me je že Miha Zupan hecal, da bom kapetan, ker sem najstarejši,« na to temo pove Balažić, ki je s svojim odnosom do športa, košarke in posla vzor vsem. Mladim in malo manj mladim. Kljubuje letom (12. t. m. jih bo napolnil 35), košarkarskim izzivom, nekaj let mlajši konkurenci in sladkorni bolezni. Če ne bi bil takšen profesionalec od glave do peta, to ne bi bilo mogoče. Za nameček je še pred evropskim prvenstvom podpisal dveletno pogodbo s turškim klubom Gaziantepom. Tja ga je hotel Zdovc, nad Balažićevo kariero pa sicer že vrsto let bdi igralčev zastopnik Vlado Gavranovič.

Kdaj se bosta s šefom v reprezentanci vrnila v klubsko službo, Jure ne napoveduje. »Upam, da čim pozneje,« optimistično pristavi, ko še po enem reprezentančnem treningu zapušča dvorano v Brežicah. »Če kdo stori kaj narobe, se vsi odzovemo precej bolj odločno, kot je bilo to na začetku ali sredi priprav. Prav je tako, takšna napetost je dobrodošla! Dobro smo trenirali. V prvih dveh tednih sem imel nekaj težav, saj sem poleti ves svoj čas namenil družini. Klubska sezona je bila tako naporna, da niti domov nisem mogel priti, zato je bilo to poletje za družino,« Jure opiše 40 dni priprav, ki jih je opravila krepko spremenjena in pomlajena postava Slovenije. »Precej je mladih obrazov, a se tako ali tako poznamo, hitro in dobro smo se ujeli,« pohvali sotrpine Balažić, ko pogleduje na evropsko prvenstvo, ki se za Slovence začenja v soboto. V Zagrebu bodo na drugi strani Hrvati, morda celo eni od resnih kandidatov za medaljo. »Sosedje imajo izvrstno reprezentanco, prednjačita Dario Šarić in Bojan Bogdanović. Morda je celo dobro, da so prvi na vrsti, da se potem lahko posvetimo drugim tekmam,« Jure pove o razporedu, a bele zastave proti atomski Hrvaški ne izobeša. »Kje pa! Tekma se začne z 0:0,« uporabi že večkrat slišano frazo, potem pa postane konkreten.

Traparije

»Sposobni smo vsega – lahko pozitivno presenetimo ali pa povsem zamočimo,« se kapetan Jure Balažić potankostno loti napovedi pred 39. evropskim prvenstvom. »Pokazali smo, da znamo igrati. Srbi so se morali sredi Banjaluke krepko potruditi, da so nas premagali,« je vesel, ker so na generalki pokazali všečno igro v napadu, v obrambi pa zaprli skoraj vse poti do koša. »Škoda pa je, da smo z nekaj neumnostmi dovolili tekmecu, da se je vrnil v igro in nas premagal. Jure Zdovc je bil zelo jezen, povsem ga razumem in se strinjam z njim. Takšne traparije nas bodo na prvenstvu stale uspeh,« pa kapetan opozarja, da se od umetniškega vtisa na prvenstvu stare celine ne bo dalo živeti. Štele bodo točke. »Ključna bo naša obramba, brez nje se lahko kar poslovimo od misli na dober rezultat. Smo garaška ekipa. Pričakovati pa je, da bo na vsaki tekmi zablestel nekdo v napadu,« nadaljuje Balažić.

Če se bodo napake vrstile, bo Zdovc glasen. »Takšen je, do vseh nas precej neposreden. Pove kar v obraz, kratko in jedrnato, ne ovinkari in ne govori v prazno. Takšni so tudi sestanki, ko se pripravljamo na tekmo. Če kdo ne razume, je to igralčev problem. Takšni košarkarji pa niso dolgo z nami,« Balažić še razkrije nekaj podrobnosti o selektorju Zdovcu, ki je imel precej težav s sestavo izbrane vrste. »Ta trenutek je to naša najboljša reprezentanca. Boljše nimamo. Tu smo vsi, ki to želimo, drugih pač ni,« hitro zaščitniško in kapetansko konča debato o tem, kakšno ekipo Slovenija pelje v Zagreb (in potem naprej v Lille). S kapetanom Juretom Balažićem na čelu kolone.

Za stavničarje bo Slovenija osma

Slovenija na evropskem prvenstvu prvič po več kot desetletju v svojih vrstah ne bo imela igralca iz lige NBA. Stavnice največ možnosti pripisujejo branilcem naslova z zadnjega eurobasketa iz Stožic, košarkarjem Francije, ki bodo nastopili z večino najboljših. Sledijo jim Španija, Srbija, Litva, Grčija, Hrvaška, Italija in Slovenija. Izbranci Jureta Zdovca so po stavniški hiši bwin uvrščeni na osmo mesto, torej položaj prenizko za mesto v dodatnih kvalifikacijah za olimpijske igre 2016. Tam bo nastopilo dvanajst najboljših selekcij na svetu, od tega pet iz Evrope. Zagotovljeno mesto imata finalista eurobasketa, tri ekipe pa si ga bodo izborile v dodatnih kvalifikacijah.

Deli s prijatelji