V STEČAJ

Lahko Bečirovič reši MB-žalost pod koši?

Objavljeno 14. april 2015 09.12 | Posodobljeno 14. april 2015 09.12 | Piše: Drago Perko

Zaradi 200.000 evrov dolga gre v stečaj košarkarski prvoligaš Nova KBM Maribor.

Se bo Sani Bečirovič lotil reševanja mariborske košarke? Foto: Roman Šipić/Delo

Že nekaj let sta Koper in Celje brez prvoligaške moške košarke. V preteklih dneh se jima je pridružil še Maribor, ki je klecnil pod bremenom dolgov preteklosti. Negospodarno ravnanje ter slabe poslovne odločitve so v mestu ob Dravi sodu izbili dno. »Finančna sanacija kluba je bila neuspešna, predsednik in člani upravnega odbora so predlagali in izglasovali stečaj. S tem je klub izstopil iz vseh tekmovanj KZS in takoj ustavil delo košarkarske šole. Športniki bodo svoj razvoj nadaljevali v drugih mariborskih košarkarskih šolah,« so priznali poraz v mariborskem ligašu. Upniki so imeli različne želje. Večina jih je privolila v poravnavo, manjšina ne. A je bilo zadnjih žal dovolj, da sanacija ni mogoča.

Bile so celo sezone, ko zahodni del Slovenije ni imel prvoligaša, danes to čast rešuje Portorož. Zaradi vseh stroškov tekmovanja pod okriljem krovne zveze (prvoligaš na sezono plača KZS med 18.000 in 25.0000 evri, vključno s sodniškimi stroški) se klubi raje odločijo za igranje v regionalnih (rekreativnih, a izvrstno organiziranih in bistveno cenejših) ligah. Kamenček v mozaik klubskih težav je dodala še država, ki prek občin redno zamuja z izplačili rednih letnih sredstev klubskim sredinam. Del krivde gre pripisati tudi klubskim vodstvom in njihovim nerealnim ambicijam.

Vilfan kritizira KZS

»Klubi so v veliki krizi, denarja za šport ni. Bojim se, da bo tako ravnal še kakšen prvoligaš pa tudi nižjeligaši razmišljajo podobno. Predvsem ni nikogar, ki bi jih izvlekel iz te krize ali jim vsaj pomagal. Košarkarska zveza Slovenije skrbi le zase, reprezentanco in plače zaposlenih in jih bolj malo briga za vse skupaj. Klubi so tisti, ki morajo vse plačati: prijavnine, kazni, prestope, registracije,« opozarja legendarni košarkar Peter Vilfan. »Ko je prišel Rašo Nesterović za generalnega sekretarja, je zatrdil, da je treba v prvi vrsti izboljšati sodelovanje s klubi in jim tudi pomagati. Brez teh klubov se lahko zveza le slika! V preteklih letih so znali poskrbeti zase in prepričan sem, da bi znali zdaj preživeti tudi brez klubov,« meni Vilfan, ki je pred leti celo kandidiral za predsednika združenja prvoligašev, a je bila proti njemu najvplivnejša Union Olimpija. »Potem so na to mesto dali človeka, ki ni vedel veliko o košarki, pa še plačali so ga,« se spominja Vilfan.

»Moja ideja je bila, da se združenje osamosvoji od KZS. Z lastnim denarjem – sponzor je dajal po 250.000 tedanjih nemških mark za ime – ter trženjem preostalih udeležencev in pravic bi nastal krizni fond, ki bi takim primerom, kot je Maribor, pomagal preživeti krizo. Združenje bi klubu v težavah krilo stroške sodnikov, potovanj in najema dvorane. S tem bi klubi dobili priložnost, da se spet postavijo na noge in potem vrnejo denar,« je prepričan Vilfan. V reševanje mariborske problematike se je intenzivno vključil Sani Bečirovič, ki je veljakom propadlega kluba že pred časom podajal roko, a je ti niso sprejeli. Danes bo Sani s svojo ekipo naredil vse, da otrokom še naprej omogoči treninge. Ne bi bilo presenečenje, da s somišljeniki pod patronatom očeta Memija postavi zdrave temelje mariborske košarke.

Deli s prijatelji