PORAZ

Kubanski prebežnik ustavil Dejana Zavca

Objavljeno 27. november 2015 08.25 | Posodobljeno 27. november 2015 09.42 | Piše: M. U.

Slovenski boksar je izgubil boj v supervelterski kategoriji proti Erislandyju Lari. Ustavilo ga je boleče rame, do tehničnega nokavta v 3. rundi je bil boljši Kubanec.

Dejan Zavec (foto: Tadej Regent, Delo).

Kuba ima revolucijo, havanke, rum in... boks. Kubanska šola plemenite veščine je svetovno znana, iz nje pa je prišel tudi Erislandy Lara, svetovni poklicni prvak v supervelterski kategoriji po različicah WBA in IBO. Guantanamsko zlato je v noči na četrtek v floridskem Hialeahu, v lokalnem kazinoju miamijskega okrožja, boksal z najboljšim slovenskim borcem v zgodovini Dejanom Zavcem, po tehničnem nokavtu v tretji rundi, Ptujčan je staknil poškodbo desnega ramena, pa je dosegel svojo 22. zmago, od 26 dvobojev, na športni poti. Dejan Zavec je doživel četrti poraz od 40 boksov na svoji poklicni poti.

Kubanski boksarski plesalec je bil do poškodbe Mr. Simpatikusa boljši borec, v drugi rundi je sprožil levi direkt, ki je dobro pretresel slovenskega šampiona; Zavcu namreč še vedno ostaja naslov prvaka po različici WBF. Devetintridesetletni Zavec, Guantanamčan je sedem let mlajši, je tako v ZDA izgubil še tretjič, tokrat pa je sodnik Telis Assimenios boks zaradi poškodbe, pred tem je sledila Larova desna-leva serija udarcev, moral prekiniti. Mr. Simpatikus se je pred ustavitvijo boksa v bolečinah pomaknil proti vrvem, Kubanec pa je še vedno kombiniral svoj napad. Dejan Zavec je sicer prvič v karieri izgubil z nokavtom. Kubanski prebežnik je res impresioniral z racionalnim boksom na razdalji in sproščenim delom nog; denimo le en podatek, visok je 175 cm, razpon rok pa ima kar 191 cm. Seveda mu vsakega nasprotnika z udarci, od Zavca je imel tudi hitrejši ritem udarjanja, ni težko držati na razdalji. Dvoboj sicer ni bil tisti, ki bi združil šampionske pasove po različicah WBA, IBO in WBF, Zavec ostaja prvak po zadnji, zato je verjeti, da bo v karieri boksal vsaj še enkrat.

A je po floridskem porazu na odboksano pogledal z realnimi očmi. »Zadovoljen bi bil, če bi izgubil po točkah. Priznati pa moram, da sem od Lare pričakoval manj, predvsem me je presenetil s povezovanjem udarcev. V boj sem šel, da bi Kubanca pritegnil nase, saj boksa precej z razdalje. Vedel sem, da v boksu z distance nimam možnosti. Ima zelo veliko razdaljo, večjo, kot sem pričakoval. V boju od blizu sem iskal svoje priložnosti, če bi Lara pozabil na obrambo. A je to izpeljal odlično. Nisem imel rešitev, priložnost sem iskal v poznejših rundah,« je Ptujčan pripovedoval v osrčju kubanske skupnosti v ZDA.

Pekoča bolečina

Erislandy Lara je ritem dvoboja diktiral že od začetka. »V prvi rundi sva se le zataknila z nogami, žar boja pa je prinesel svoje in v tretji rundi me je po desni strani iz vratu v rame zapeklo. Želel sem priti k sebi, a sodnik ni imel posluha. Zapeklo me je od vratu do boka in nato vse do pete, pravzaprav sploh ne vem, za kaj gre, prehitro bi bilo kar koli reči. Žal zdravniku nisem mogel obrazložiti, kaj je, saj nisem prišel do sape. Bolj kot me je spraševal, manj sem mu lahko povedal. Čutim čudno bolečino,« je dodal Dejan Zavec. Ta je po končanju dvoboja, po 41 sekundah boksa v tretji rundi, desno roko dvigal le z velikimi bolečinami. »O prihodnosti bi lahko zdaj predvideval, kaj bi bilo, če bi bilo, a je to nehvaležno. Po vojni smo vsi generali. Imel sem še nekaj železa v ognju, a Lara je bil tokrat dominanten, vrhunski, preprosto boljši, za kar mu čestitam. Menim, da se bomo šele čez čas začeli zavedati, s kom sem stal v ringu. Nimam si kaj očitati, dal sem svoj maksimum. Kaj bo od zdaj naprej, ne vem, najprej se bom temeljito pozdravil, potem pa razmišljal dalje,« je slovenski as plemenite veščine dodal, da naj času pustimo čas. »Moramo vedeti, da je Zavec pred šestimi leti postal svetovni prvak. Ameriški boji pa se zanj res niso končali na najboljši način. Andre Berto, tisto je bila resnična smola, proti Keithu Thurmanu preprosto ni bil pravi, tokrat pa so bila brez dvoma kriva leta,« pa je povedal Zavčev trener Dirk Dzemski. »Zelo sem vesel, da sem se spet boril v Miamiju, menim, da sem navijačem priredil pravi šov. Dobro sem se odzval na pritisk, ostal v svoji pozi in boksal svoj boks,« pa je bil zadovoljen Erislandy Lara, ki sicer živi v teksaškem Houstonu.

Deli s prijatelji