PORAZ

Kubanec je Slovence pustil žejne v puščavi

Objavljeno 20. januar 2015 12.22 | Posodobljeno 20. januar 2015 12.24 | Piše: Marko Uršič

Slovenski rokometaši so na SP v 3. krogu izgubili s Katarjem.

DOHA – Vreme se tudi v Katarju spreminja. V nedeljo zvečer je v Dohi deževalo, kar je prava senzacije za te kraje, včeraj je bril puščavski veter. Bojevito nabriti so bili tudi slovenski rokometaši. Na svetovnem prvenstvu so v tretjem krogu merili moči z gostitelji, navijači teh pa so pripravili pravo arabsko-špansko vzdušje s tolkali in pihalnim orkestrom. Katarci so začeli uragansko, takoj je bilo 2:0, nato 4:1; danska sodnika sta piskala najstrožje kazni in slovenske igralce (Miha Žvižej, Miladin Kozlina) za dve minuti kazensko poslala na klop. Sebastian Skube je s tremi mojstrskimi zadetki izid znižal na 5:6, Jure Dolenec izenačil na sedem. Gostitelji so bili v obrambi sila agresivni, a jih je Uroš Zorman v 13. minuti umiril za prvo slovensko vodstvo (8:7). Dragan Gajić je iz nasprotnega napada povišal na dva zadetka razlike, nato iz sedemmetrovke še na tri. A se je naturalizirana domača četa vrnila, razjezil se je Kubanec Rafael Capote. S šestimi zadetki tako, da je katarska vrsta polčas dobila z 18:15; k vodstvu je velik kos prispeval tudi Kamalaldin Malaš, ki je z zvitimi streli žogo sedemkrat poslal v mrežo za hrbet Primoža Prošta.

Čudna tekma

V drugem delu je za uvod imel šov Jure Dolenec, Gajić je zapravil strel s sedmih metrov, Zorman pa zadel za minus ena (18:19 v 36. minuti). Slovenski selektor Boris Denič se je sprehajal ob robu igrišča in se le cinično smejal sodniškemu kriteriju Dancev Hansena in Gjedinga. V 41. minuti so varovanci legendarnega Valera Rivere povedli za štiri (22:18). Včeraj ni bil Gajićev strelski dan, zgrešil je tudi iz čistega položaja na desnem krilu, Capote je zabijal kot za stavo. Posledica: 24:19 v 44. minuti, potem ko se je na katarskih vratih razbranil Goran Stojanović iz črnogorskega Bara. A Dolenec je bil po formi zgoraj, v 49. minuti je znižal na 24:25, v 56. izenačil na 28. Pri 29:28 je Luka Žvižej dobil žogo na levo krilo, a zgrešil idelano priložnost za poravnanje. Ko je bil nato izključen Kozlina, je bila slovenska naloga sila otežena, ko je bil za dvanajsti zadetek uspešen še Capote, pa misija nemogoče. Naturalizirana vrsta Katarja je na koncu slavila z 31:29.

»Vedno, ko pride takšen dvoboj, po kakovostni tekmi z Belorusijo, si malce v samozadovoljstvu. V začetku nismo bili dobri v obrambi, potem smo jo dvignili, a napadalsko nismo bili na ravni vso tekmo. Preveč je bilo napak. V prvem polčasu ne bi smeli dovoliti, da se razmahnejo. Težave smo imeli tam, kjer bi mi njim morali delati probleme. Bila je čudna tekma. Da je dal Capote dvanajst zadetkov, vsaka mu čast. Nekdo mu je to dovolil, se pravi mi. Sami sebe smo najbolj presenetili,« je videno ocenil slovenski selektor Boris Denič. Sebastian Skube pa je dodal: »Nismo imeli globine, Capote se je razigral, želeli smo igrati blok na njem, a morali bi spremeniti taktiko. V polčasu smo se tako dogovorili, a tokrat je bil on vroč.«

Brazilijo, ki je v 3. krogu ugnala Belorusijo s 34:29, medtem ko je bila v tretji tekmi Španija boljša od Čila s 37:16. Slovenski rokometaši se bodo v sredo ob 15. uri pomerili z Brazilijo, v petek ob isti uri pa še s Španijo. 

Deli s prijatelji