USPEH

Kruder po srebru v Münchnu: Kolajna mi pomeni zelo veliko

Objavljeno 24. avgust 2014 09.32 | Posodobljeno 24. avgust 2014 09.32 | Piše: STA, A. L.

»Res je, da sem pričakoval nekaj takšnega, sicer zelo potihoma, me je pa vseeno presenetilo, da se bo tako izšlo v finalu. Na koncu se je nato, hvala bogu, izšlo.«

Jernej Kruder v akciji.

MÜNCHEN – Celjan Jernej Kruder (23) je na svetovnem prvenstvu v balvanskem plezanju v Münchnu osvojil drugo mesto. Jernej je s prvo slovensko kolajno na svetovnih prvenstvih v tej zvrsti športnega plezanja poskrbel za zgodovinski uspeh slovenskega plezanja. Pred tem je najboljši izid na SP v balvanih dosegla Mina Markovič s četrtim mestom leta 2009.

»Res je, da sem pričakoval nekaj takšnega, sicer zelo potihoma, me je pa vseeno presenetilo, da se bo tako izšlo v finalu. Na koncu se je nato, hvala bogu, izšlo. Ta kolajna mi pomeni zelo, zelo veliko. V svetovnem pokalu tekmujem že lep čas, bil sem že dostikrat blizu stopničk, letos sem v svetovnem pokalu imel zelo dober občutek, a sem nato imel veliko smole, tudi s poškodbo rame na uvodni tekmi. Na zadnji veliki tekmi letošnje sezone se je pa vse obrnilo in vse poplačalo. Sem zelo vesel,« je navdušen novopečeni svetovni podprvak Kruder.

Kot prvi slovenski športni plezalec se je uvrstil v finale na SP v balvanih, a z zgodovinskim finalom se ni zadovoljil in z najboljšo predstavo doslej prekinil niz četrtih mest na tekmah najvišje mednarodne ravni. Kruder je v tokratnem finalu osvojil vrhove treh balvanskih smeri od štirih, za vrh in zmago mu je malce zmanjkalo le pri prvem finalnem balvanu.

Najprej težave, a se je vse dobro izteklo

»Glede na to, da mi je spodletelo v prvem balvanu, sem vedel, da še lahko vse popravim v zadnjem in da ga lahko preplezam. Želel sem ga preplezati že v prvem poskusu, kar mi sicer ni uspelo, a sem na koncu z zadnjim poskusom pred iztekom časa splezal na vrh za drugo mesto,« opisuje Kruder, ki mu je bilo že dovolj četrtih mest. »To je bil moj največji strah, da se mi lahko spet kaj takšnega pripeti. Sploh po slabšem plezanju v prvem bolderju nisem imel več tako dobrega občutka. Preden je Francoz Guillaume Glairon Mondet zaključil, sem bil še zelo na trnih, ker nisem vedel, ali bom znova pristal tik za črto, na koncu pa se je vse obrnilo v moj prid. Ko sem videl, da sem prevzel vodstvo, sem začel upati še na stopničko višje, kar se je na koncu tudi zgodilo. Nepopisno.«

V Münchnu je nastopilo pet Slovencev. Mina Markovič in debitantka Julija Kruder sta v polfinalu osvojili 9. in 17. mesto. Že v kvalifikacijah sta obstala 20-letni debitant Domen Škofic na 37. mestu in 25-letni Jure Bečan na 39. mestu.

Deli s prijatelji