UBRANILI NASLOV

Krka z Američanoma in cvičkom 
ponovno zasenčila pivovarje

Objavljeno 23. februar 2015 18.00 | Posodobljeno 23. februar 2015 18.03 | Piše: Drago Perko

Košarkarji Krke iz Novega mesta so ubranili naslov slovenskega pokalnega prvaka. V finalu so premagali domači Zlatorog, ki je v polfinalu na kolena spravil favorizirano Union Olimpijo.

Košarkarji Krke hočejo po superpokalu in pokalu osvojiti še državno prvenstvo. Foto: Drago Perko

»Ne pozabimo pozdraviti naših navijačev,« je bilo slišati po koncu finala pokala Spar med košarkarji Krke, ki so v soboto zvečer osvojili še drugi zaporedni naslov. Dolenjci so v finalu v zadnjih desetih minutah strli odpor žilavih igralcev Zlatoroga iz Laškega (bilo je 77:67), pred 2000 gledalci so v zrak dvignili 13. klubsko lovoriko. V Novem mestu pa se na glas že spogledujejo s trojno krono – lani septembra jim je pripadel še superpokal –, za osvajanje trojčka jim manjka le še naslov državnega prvaka.

Chris Booker MVP finala

»Dvorana je bila skoraj polna. To je izjemno lepo. V Laškem so v tej sezoni stvari postavljali na novo in sestavili ekipo, ki je v polfinalu premagala Union Olimpijo, v finalu pa namučila še nas,« je trener Krke Aleksandar Džikić polaskal gostiteljem, ki so v tretji četrtini povedli s 44:53 ter nagnali nekaj strahu v kosti gostov, ki pa so si hitro opomogli. Krka je do konca četrtine prednost skorajda stopila, s serijo 18:4 pa v nadaljevanju rešila vprašanje zmagovalca. »Imamo težave z boleznimi in poškodbami, ki nas spremljajo že kar nekaj časa. Srečen sem zaradi fantov, ki do zdaj še niso osvojili trofeje. Še posebno sem vesel za Nebojšo Joksimovića, ki je naslov osvojil že z Zlatorogom, v Krko pa se je preselil prav z namenom, da osvoji še katero lovoriko,« se je srbski strokovnjak na klopi Novomeščanov veselil naslova.

Levji delež zaslug za novo lovoriko gre ameriškemu dvojcu Malcolm Armstead & Chris Booker, ki sta skupaj dosegla skoraj polovico Krkinih točk (36 od 77). Ko se je tekma lomila, sta žogo v svoje roke hrabro vzela Jure Ritlop in Erjon Kastrati: prvi je zadel za 59:57 in še ukradel žogo, Kastrati pa je dodal trojki za 57:57 in 62:57. »Vesel sem te zmage in novega naslova, premagali smo dobro vodeno ekipo. Ponosen sem na soigralce, še posebno pa na Imrana Polutka in Jureta Ritlopa, ki sta hrabro prišla na parket in odigrala, kot se spodobi,« je izkušeni Booker (tudi MVP finala) pohvalil golobrada soigralca. »Chris in Jasmin Hukić sta naša mentorja. Tudi slišimo jih, če naredimo kaj narobe,« pa je Ritlop razkril, kako pomembno vlogo v ekipi aktualnih državnih in pokalnih prvakov ima izkušeni dvojec. Hukić v soboto ni mogel na parket. Muči ga desno koleno, potreboval bo še nekaj počitka. Dobili ga bodo vsi. Pred Krko je še deset napornih dni, pred začetkom končnice državnega prvenstva pa bodo odšli na mini priprave v Poreč. Z njimi bo tudi Bojan Krivec, ki se po igranju na Reki in v Mariboru vrača v matični klub. Trener Džikić je napovedal še prihod centra, ki bo lahko igral pod košem, po potrebi pa menjal in pomagal tudi na mestu krilnega centra.

Lapornik v Krko ali Olimpijo?

Centra pa iščejo tudi Laščani, ki so v finalu proti Krki padli moško. »Dobro smo igrali 30 ali 35 minut, potem pa se je zelo poznalo, da igramo cel turnir z osmimi igralci, kar se težko zdrži,« je priznal trener Zlatoroga Predrag Milović. Z 21 točkami je v njegovi vrsti navdušil Miha Lapornik, 14 jih prispeval Miha Vašl, oba nekdanja člana reprezentance do 21 let. »V tem hipu je najboljši strelec v Sloveniji. Za prestop v Olimpijo ali Krko je bil pripravljen že lani. Zdaj je jasno, da je prerasel našo sredino. Hitreje bo napredoval v še boljšem sistemu, kjer bo imel močnejšo konkurenco,« je Milović brez slabe vesti ali pretirane subjektivnosti pohvalil Lapornika, pred katerim je še nekaj mesecev v Laškem, potem sledi selitev. Pred kratkim pa se je v domači klubi vrnil Goran Jurak, ki je finale in celotni turnir odigral z zlomljenim palcem. To so mu v klubu odsvetovali, a je na lastno željo stopil na parket s pomočjo blokade, da bi le pomagal moštvu.

Bo Pipan
ostal trener?

Po koncu pokalnega tekmovanja običajno sledi razprava o smiselnosti tega tekmovanja in domače lige, proti tej temi nista imuna niti trenerja finalistov. »Mi smo svoj motiv za pokal našli v želji, da pridemo odigrat tri tekme. A če smo že prišli v Laško, pa dajmo to osvojit,« je začel Džikić in potarnal, da tekmovanje razen prestiža ne daje (še) nič, potem pa nadaljeval udarno: »Ko bo Fiba Europe spet prevzela evropsko klubsko košarko, se bo vnovič igral pokal pokalnih prvakov. Potem bo vse dobilo pravi smisel.« Trener Zlatoroga Milović je prepričan, da bi se morala ob Krki v slovensko ligo vrniti tudi Union Olimpija. »Korist od regionalne lige ABA so imeli oziroma imajo le tisti, ki imajo denar. Sem pa prepričan, da bi se več denarja vlagalo tudi v preostale slovenske klube, če bi tam med sezono gostovala Union Olimpija in Krka.«

Po porazu Union Olimpije v polfinalu proti Zlatorogu se je vnovič na tnalu znašel trener Ljubljančanov Aleš Pipan. Ob finančnih težavah, ki jih v klubu ne skrivajo, mu ni uspelo zadostno motivirati igralcev. Posledica tega je bil nepričakovani poraz v pivovarskem polfinalu, ko so klonili proti Zlatorogu. Še vedno pa je aktualna menjava, ki so jo Pipanu med vrsticami že napovedovali, namesto njega bi klubsko vodstvo imenovalo kar Gašperja Potočnika, ki vodi mladinski pogon zmajev in drugoligaša iz Škofje Loke. Kakšna usoda čaka Pipana, bo jasno danes ali jutri, čez vikend so pričakovano odpadli vsi treningi ranjenih zmajev.

Deli s prijatelji