KOŠARKA

Krka stopila korak nazaj, da bi lahko šla dva naprej

Objavljeno 14. marec 2017 10.25 | Posodobljeno 14. marec 2017 10.27 | Piše: Drago Perko

Dolenjski košarkarji so kot zadnjeuvrščeni izpadli iz regionalne lige ABA. V klubu bodo v prihodnje bolj zaupali domačim strokovnjakom in igralcem.

Branilca Krke Matica Rebca in soigralce čaka boj za naslov državnega prvaka. Foto: Drago Perko

Lani je zadnje mesto v regionalni košarkarski ligi ABA zasedel šentjurski Tajfun. Tudi letos začelje lestvice pripada slovenskemu predstavniku. Namesto Šentjurčanov so se tam znašli košarkarji Krke, ki so do zadnjega upali, da se temu izognejo. Pa ni šlo. Pomagala ni niti zmaga proti Ciboni (95:91), saj je Zadar premagal Union Olimpijo (81:78) in prehitel Dolenjce. V boj za naslov prvaka regije grejo Crvena zvezda, Cedevita, Budućnost in Partizan. »Igralcev nisem želel obremenjevati s pomenom zadnje tekme rednega dela. Težko pa jim preprečiš, da ne mislijo na to. Kljub temu smo odigrali dobro, pritisk ni bil premočan. Prva četrtina pa je bila zanič. V nadaljevanju smo dokazali, da lahko zmagujemo le z agresivno obrambo in odgovorno košarko,« je po izpadu iz elitne druščine razmišljal trener Simon Petrov. »Želeli smo zmagati na zadnji tekmi in odigrati neobremenjeno z izidom iz Zadra. Na koncu nam je uspelo, a smo zaradi poraza Union Olimpije izpadli. Težko bomo to pozabili, a sezone še ni konec in maksimalno se moramo osredotočiti na domače prvenstvo,« je pristavil Erjon Kastrati, ki je eden od teh, ki jim je trenerska menjava na klopi Krke (namesto Dejana Mihevca je prišel Petrov) prinesla več minut. Pri Petrovu se tudi vidi, da z igralci ne misli sklepati kompromisov, za napačno zadevo pa zna na klop poslati tudi prvega zvezdnika ekipe Matica Rebca. »To je košarka. Na treningu delamo določene stvari, ki jih pripravljamo za tekmo. Kdor se dogovora ne drži ali pa skače iz tega okvira, je neodgovoren do ekipe, sebe pa rine, da ne rečem kam,« Petrov priznava, da je zakoličil meje potrpljenja in igre. Po takih neuspehih se zgodi, da ekipa razvodeni. Petrov pravi, da nima čarobne palice ali recepta, ima pa jasen cilj, ki so ga sprejeli tudi igralci. »Liga ABA je za nas končana zgodba. Od fantov pričakujem, da so osredotočeni na delo. Pred nami je nov cilj – želimo postati državni prvaki!« je jasen Petrov, ki se je ognil oceni, zakaj je Krka tista, ki je izpadla iz regije. Ne nazadnje je Petrov prišel v člansko vrsto pred zadnjima dvema krogoma lige ABA. Nekateri menijo, da bi priložnost moral dobiti že prej. A po bitki je lahko biti general.

Več domačinov, več gledalcev

Dolenjci so drugič v zgodovini ostali brez regionalnega tekmovanja. Prvič se jim je to zgodilo leta 2004 (usoden je bil poraz v domačem prvenstvu proti Heliosu), vrnili so se leta 2008 pod taktirko trenerja Radeta Mijanoviča. V nasprotju z letom 2004 je klub danes finančno urejen in stabilen ter brez dolgov. Zagotovo pa po nedelji, 12. marca, v KK Krka obračajo nov list. Z imenovanjem Simona Petrova so nakazali, da se krepi zaupanje v domačo stroko, priložnost si zaslužijo domači igralci. Prihod Petrova in usmeritev na domači kader podpirajo tudi navijači ter simpatizerji kluba. Pričakovati pa je, da bodo tudi sponzorji z generalnim pokroviteljem Krko, tovarno zdravil na čelu podpirali košarko še v prihodnje. Zdi se, da tudi mesto v regiji še ni povsem izgubljeno. Ne velja pozabiti – tudi okoli lige ABA in sezone 2017/18 je precej nejasnosti. Direktor lige Krešimir Novosel je pred dnevi spomnil, da bodo klubi kot lastniki lige odločali, koliko jih bo nastopalo v novi sezoni – 12 ali 14. Prav tako še ni povsem izključeno, da bi tekmovanje celo zaprli in bi v njem nastopali le lastniki lige oziroma povabljenci. Odgovore bo dala šele skupščina lige, ki pa je ne bo pred junijem ali julijem. Krka bo naredila korak nazaj, da bi bila sposobna, predvsem pa konkurenčna v regiji, ne le doma, spet mešati štrene najmočnejšim.
 

Deli s prijatelji