PRIPRAVE NA SEZONO

Krka se želi valiti po širokem bregu

Objavljeno 11. avgust 2015 18.46 | Posodobljeno 11. avgust 2015 18.41 | Piše: Drago Perko
Ključne besede: Krka liga aba

Košarkarji Krke so včeraj začeli priprave na novo tekmovalno sezono.

Ivan Velić je novi voditelj in vaditelj novomeških košarkarjev. Foto: Drago Perko

NOVO MESTO – Sinoči so začeli delati tudi v Novem mestu, kjer so košarkarji Krke opravili prvi trening za sezono 2015/16. Na Dolenjskem so po porazu v polfinalu minulega državnega prvenstva obrnili nov list v košarkarski zgodovini. Dozdajšnjemu trenerju Aleksandru Džikiću se je iztekla pogodba, nove niso podpisali, ampak so angažirali 43-letnega bosansko-hercegovskega strokovnjaka Ivana Velića. Na območju regije gre za trenerja, ki je pustil velik pečat. Med letoma 2010 in 2012 je z moštvom Širokega iz Širokega Brijega osvojil tri naslove državnega prvaka in dva naslova pokalnega prvaka BiH, v letu 2012 pa je s petim mestom v ligi ABA dosegel največji uspeh v tem tekmovanju v klubski zgodovini. Zatem je vodil še šibeniški Jolly, nazadnje pa Široki, kjer se je izkazal z razvojem mladih košarkarjev. Tudi to je bil pomemben atribut, da je postal trener Krke. »Rad imam to delo,« je uvodoma dejal Velić, ki je imel na včerajšnjem treningu dvanajst igralcev (Matej Rojc, Dušan Katnić, Domen Janc, Mirko Mulalić, Luka Lapornik, Erjon Kastrati, Nejc Zupan, Jure Lalić, Ive Ivanov, Jure Ritlop, Igor Tratnik in Domen Polutak). Bili so vsi z izjemo Žige Dimca, ki se v dresu Slovenije bojuje za naklonjenost selektorja Jureta Zdovca.

»Upam, da bodo igralci zdravi, da ne bo težav. Da se ne ponovi lanska sezona. Želim si, da se dobro pripravimo in naredimo trden temelj za sezono,« se zaveda svoje odgovornosti. V prvih šestih tednih bo videl, kaj lahko naredijo mladi domači igralci. Da bi bila ekipa konkurenčna, bodo po potrebi dodali še eno okrepitev. A le če bo treba. V prvi vrsti si želi Velić videti na delu domačo mladino. »Sem novinec v tej sredini. A ne smemo si dovoliti takšnega luksuza, da izgubimo katerega izmed mladih igralcev, ki bi si z delom in kakovostjo zaslužil minute,« novi trener obljublja, da bo tej tematiki namenil precej pozornosti. Priložnost in minute bo dal mladim upom, a ne za vsako ceno. »Vse si je treba zaslužiti. Prepričajo me lahko z borbenostjo, pristopom in dodatnim delom. Dve uri zjutraj in dve uri zvečer je za mlade igralce premalo, da bi postali resni košarkarji,« Velić, oče treh otrok, opozarja, da bližnjic do uspeha ni. S takšnim pristopom in odgovorno igro, ki jo bodo spremljali rezultati, se bodo vrnili tudi gledalci. Tega se novinec na klopi Krke dobro zaveda. »Krka ni majhen klub. Petkrat zapored je bil državni prvak Slovenije. Nikogar se ne bomo bali, vsakega tekmeca pa spoštovali. Pa naj bo v domačem prvenstvu, ligi ABA ali Fibinem tekmovanju,« Velić poudarja, da ne bo delal razlike med ravnmi tekmovanj.

Karakter

Tudi zato je bil pozoren pri izbiri igralcev. »Prvi kriterij je bil karakter, šele potem vse drugo. Izbiral sem košarkarje, ki se nikoli ne predajo, niti ko jim je najtežje,« še pristavi Velić, ki bo od svojih fantov zahteval, da bodo grizli vseh 40 minut. Priznava pa, da brez sreče ne bo šlo, to je sestavni del športa. »Lahko delate še tako dobro, a ena žoga ali ena poškodba lahko vse obrne na glavo. Vsi v klubu moramo pihati v isto smer in se truditi za skupno dobro. Jasno pa je, da za rezultat odgovarja trener,« pristavi Velić, ki se je pred tedni srečal tudi z Aleksandrom Džikićem, predhodnikom v Novem mestu. Korekten in pristen odnos gojita že nekaj let. »Zaželel mi je srečo v Krki,« v smehu doda Krkin trener, ki ceni in spoštuje Džikića. Še eno nekdanje trenersko ime Krke povezuje Dolenjsko in Velića, nekdanji trener Krke Ivan Sunara, Dolenjce je leta 2000 popeljal do prvega naslova državnega prvaka, je bil tisti, ki je leta 2004 Velića vzel za pomočnika v Širokem. Velić je še razkril, da bo med tednom ekipa trenirala, vikendi pa bodo namenjeni tekmam, predvidel jih je osem. Za uvod se bodo pomerili z zagrebško Cibono. Pri delu mu bo asistiral Vladimir Anzulović, za telesno pripravo bo poskrbel Josip Radakovič.

Krka sezono v ligi ABA začenja 2. oktobra s tekmo v Podgorici proti Budućnosti, v 2. krogu regionalne lige pa v Novem mestu gostuje Zadar. Evropsko sezono v Fibinem tekmovanju bodo Velićevi začeli 28. oktobra z domačim obračunom s portugalskim Portom.

 

Deli s prijatelji