DRŽAVNO PRVENSTVO

Krka se hoče maščevati za sporni finiš v Stožicah

Objavljeno 31. maj 2014 19.00 | Posodobljeno 31. maj 2014 19.00 | Piše: Drago Perko

Danes ob 17.30 v Novem mestu odločilna tekma za naslov košarkarskega prvaka.

Sani Bečirovič, osmoljenec iz Stožic, in Sasu Salin sta danes pred velikim izzivom v Novem mestu. Foto: Leon Vidic/Delo

Košarkarska Olimpija se je za to sezono poslovila od Stožic, a državnega prvenstva še ni konec. Herojska borba, nekaj sreče in sodniškega vetra v jadra zmajev ter nespretnost Krke (vnovič so zapravili 10 točk naskoka) je bilo dovolj, da so zmaji izsilili peto, odločilno tekmo za državnega prvaka v Novem mestu. V končnici ljubljanske tekme so za dvig temperature in pravo dramo poskrbeli sodniki. Mnogi so se spraševali, kje sta Saša Pukl in Matej Boltauzer. Enajst sekund pred koncem je Krkin Zvonko Buljan pri izidu 66:66 lopnil Dina Murića in si prislužil nešportno osebno napako, dosodil mu jo je komaj 26-letni Milan Nedović, ki je šele pred kratkim dobil licenco FIBA. Murić je zadel en met, Nebojša Joksimović pa potem dva. Sani Bečirovič je na koncu zgrešil met za podaljšek. Gostom po bolečem porazu (70:67) ni bilo do velikih besed, igralci in strokovno vodstvo so se zavili v molk, misli je prek tiskovnega predstavnika strnil trener Aleksandar Džikić. »Zelo zanimiv potek tekme, še posebno zanimiv pa je bil konec tekme. Nisem še videl, da se finali odločajo na tak način. Zelo težko je svojim igralcem razložiti poteze nekaterih udeležencev nocojšnje predstave,« je bil diplomatski, a še vedno dovolj jasen Džikić, čigar ekipa je izvajala osem prostih metov, Ljubljančani pa 34.

Trener Union Olimpije Aleš Pipan je bil na drugi strani upravičeno židane volje. Tlakuje si pot do svojega prvega naslova državnega prvaka. »Za nami je podobna tekma tisti v dvorani Tivoli. Znova smo zaostajali za 10 točk, pa na koncu s pametnejšo igro, manj napakami in skokom presenetili goste iz Novega mesta,« je dejal Celjan, ki z zmaji optimistično razpoložen odhaja v dolenjsko metropolo, kjer bo tekma danes ob 17.30. »Čas je, da zmagamo v Novem mestu (v tej sezoni Olimpija Krke v gosteh še ni ugnala; op. a.) in vrnemo naslov v Ljubljano!« je odločen Luka Rupnik, ki je bil s 14 točkami ob Dinu Muriću (21 točk in 7 skokov) prvo ime zeleno-belih. Po koncu tekme je Rupniku čestital tudi kapetan Dragiša Drobnjak. Pred dnevi je mlade soigralce okrcal, v četrtek pa je bila druga pesem. »Po tekmi je prišel do mene in me objel. Vesel je bil, da so besede dale rezultat in da sem tako odigral,« je razkril Idrijčan v vrsti Olimpije.

Predstavniki Krke so se takoj pritožili, zato je bila prestavljena registracija tekme. Dolenjci so bili ogorčeni zaradi nekorektnega in pristranskega sojenja. Prepričan so bili, da so jo sodniki večkrat oškodovali, še posebno je za njih sporna dosojena nešportna osebna napaka v zadnjih 10 sekundah tekme. Že včeraj zjutraj so na sedež Košarkarske zveze Slovenije dostavili temeljito analizo tekme v pisni in videoobliki. Nekaj po 13. uri je Košarkarska zveza Slovenije zavrnila pritožbo Dolenjcev (domnevno sporen razveljavljen koš Bečiroviča, ki je namesto za tri veljal za dve točki), materialnega kršenja košarkarskih pravil po mnenju strokovnega odbora ZKSS ni bilo. Do zaključka redakcije ni bilo jasno, ali so se štirikratni zaporedni prvaki pritožili na drugostopenjski organ. V vsakem primeru pa je znano, da bo prvak okronan danes okoli pol osmih zvečer v Novem mestu, kjer bo dvorana Leona Štuklja premajhna za vse.

Deli s prijatelji