SLOVENSKA KOŠARKA

Krka predstavlja raj za košarkarske mladce

Objavljeno 19. december 2013 08.41 | Posodobljeno 19. december 2013 08.41 | Piše: Drago Perko

Trener novomeških košarkarjev Aleksandar Džikić izvrstno dela z mladimi igralci.

Edo Murić je udarna moč novomeške Krke. Foto: Igor Zaplatil

Vodilna slovenska košarkarska kluba Krka in Union Olimpija bosta prezimila v Evropi, januarja pa ju čaka boj za četrtfinale oz. osmino finala pokala eurochallenge in evropskega pokala. Krka si je vsaj še šest evropskih tekem priborila po zmagi proti turškemu Tofašu, k uspehu so svoje dodali tudi igralci iz mlade garde. Osemnajstletni Erjon Kastrati je devetim točkam prispeval tri skoke, 19-letni Tomaž Bolčina je tekmo začel v prvi peterki, trem skokom je pristavil štiri točke, 20-letni Matej Rojc je igral 20 minut, a ni bil tako zbran pri metu kot nekaj krogov pred tem. Blestel je 22-letni Edo Murić, velik delež k zmagi sta dodala še 25-letni Luka Lapornik in 26-letni Jaka Klobučar. Skupaj so dosegli 40 točk od 71. Pomembna vloga bi pripadla tudi 21-letnemu Marku Pajiću in 24-letnemu Američanu Malcolmu Armsteadu. Prvi se po poškodbi vrača na parket, Američan pa bo počival še več mesecev.

Ko so Dolenjci delo končali, so v Parizu začeli zmaji. Na pot ni odšel 20-letni Luka Rupnik (selektor Božidar Maljković ga je imel v moštvu na evropskem prvenstvu 2011), ki je ostal doma in treniral sam. Dostojno minutažo je dobil 21-letni Jaka Brodnik, a več kot 10 minut ni zmogel zaradi želodčnih težav. Skoraj 10 minut je dobil tudi 18-letni hrvaški biser Paolo Marinelli, konstantno formo je potrdil 21-letni Alen Omić. Domači igralci, ki bi jih radi v Stožicah vzgojili v prave košarkarje, so dosegli skupaj 8 točk od 63.

Korist za slovensko košarko

Čez prst pogledano je jasno; Krki je uspelo sestaviti domače aktivno, ne pa pasivno jedro, ki ne koristi le klubu, ampak dolgoročno tudi slovenski košarki, na teh fantih pa lahko gradi svetli jutri. Olimpiji to (še) ni uspelo. Morda se obetavnejša igralska slika popravi, če se v Stožice preselita 26-letni Blaž Črešnar in 23-letni Marko Vranjkovič. Oba sta imela na svoji športni poti precej smole, a bi bila, če bi dobro delala s trenerjem Alešem Pipanom, zagotovo dodana vrednost ekipi zmajčkov, ki se raje ozre po nizkocenovnih tujih možeh. Je pa treba Olimpiji priznati, da se je v teh letih Finec Sasu Salin razvil v izvrstnega ostrostrelca, ki ga je treba prodati leto pred iztekom pogodbe in nekaj zaslužiti z njim, sicer je bila narejena le usluga finski košarki in njegovemu bodočemu klubu.

»Upam, da bodo za mlade igralce poskrbeli bolje kot danes,« izrazi nekaj skrbi Boris Gorenc, nekdanji reprezentant, ki precej dobro pozna razmere na domačem in tujem košarkarskem trgu. Meni, da so prav zgoraj omenjeni evropski tekmovanji in liga ABA idealni za razvoj mladih košarkarjev. »V Olimpiji stanja ne poznam. Vem pa, da je trener Krke Aleksandar Džikić eden boljših evropskih trenerjev za delo z mladimi. Za zastopnike igralcev je to pomembno, saj veš, da bo tak trener mlademu košarkarju ponudil priložnost. To šteje!« pravi Gorenc in opozori, da bi morali več v svoje izobraževanje vložiti tudi trenerji, ki redko pogledajo iz svojega kraja, v delo in izobraževanje pa bi Gorenc nemudoma vključil Zmaga Sagadina: »Izkoristimo to, da ga imamo in da ima Zmago še toliko energije in volje.«

Deli s prijatelji