LIGA ABA

Krka in Olimpija za tretjega

Objavljeno 03. november 2014 14.00 | Posodobljeno 02. november 2014 20.19 | Piše: Drago Perko
Ključne besede: liga aba Krka

Novomeški košarkarji še nikoli niso tako uspešno startali v ligi ABA kot letos.

Košarkarji Krke so odlično začeli sezono v ligi ABA. Foto: Drago Perko

Pred letošnjo sezono lige ABA so bili v taborih Union Olimpije in Krke previdni pri svojih napovedih, po šestih krogih pa imajo precej več razlogov za zadovoljstvo v Novem mestu. Krka ima pet zmag in en poraz, Ljubljančani pa so trem zmagam dodali prav toliko porazov, v soboto še drugega zaporednega domačega.

Brez denarja ni lige ABA

Oba kluba pa se ne borita le za sebe, ampak za celotno slovensko klubsko košarko. Spomnimo, da sta finalista zadnjega državnega prvenstva že v lanski sezoni priborila Sloveniji eno dodatno mesto, a ni bilo junaka, ki bi plačal vodstvu lige ABA 150.000 evrov kotizacije. Morali bi jo v domžalskem Heliosu, a so se odločili, da jih ne bo v regionalnem tekmovanju. Ko so si premislili, je bilo že prepozno, pomagala niso niti dodatna pogajanja z vodstvom, ki je celo znižalo pristojbino. »Škoda le, ker nimamo tega tretjega kluba. Lani smo se z Olimpijo trudili, potem pa ni želel nihče igrati,« trener Krke Aleksandar Džikić obžaluje, ker imamo le dva člana v regionalni druščini. Sta pa ta dva toliko bolj konkurenčna. Džikiću je vnovič uspelo kljub slovesu od sedmih igralcev nosilcev sestaviti ekipo, ki deluje, igra gledljivo košarko in je konkurenčna. Da bo tako, je dal jasno vedeti z zmago v uvodnem krogu proti evroligaški Cedeviti, nadaljeval pa proti Partizanu. »Nihče ni pričakoval, da bomo po šestih krogih tik pod vrhom,« pravi izkušeni 32-letni Nebojša Joksimovič, ki je poleti Olimpijo menjal za Krko, ob njem pa blestita še dva prebežnika iz Ljubljane – Erjon Kastrati in Mirko Mulalič (junak Krkine sobotne zmage na gostovanju pri Levskem s 70:68). »Naša naloga je, da zadržimo ta ritem, o preboju na finalni turnir pa je prezgodaj razmišljati. Ostajamo skromni, mislimo na naslednjo tekmo,« Joksa modro miri košarkarsko evforijo pod Gorjanci, kjer niso regionalne sezone še nikoli začeli tako uspešno; s petimi zmagami in le enim porazom.

Nezadovoljni zmaji

»Ne moremo in ne smemo biti zadovoljni po dveh zaporednih porazih,« pravi Olimpijin branilec Luka Rupnik, ki je v soboto kljub izvrstni formi igral le 10 minut. S tem si ne beli glave, saj o vsem odloča trener Aleš Pipan. Zmajem je proti novincu v ligi ABA, Metalcu iz Valjeva, uspelo nemogoče; doma so zapravili 18 točk naskoka in dovolili tekmecu, da pride do prve zmage v regionalni ligi (69:70). Kljub temu porazu je pričakovati, da tudi Olimpija na naslednjih šestih tekmah pokaže zobe in zrel obraz. Čakajo jo obračuni z Zadrom, Igokeo, Levskim, Szolnokijem, MZT in Budućnostjo. Navijači Olimpije računajo na vsaj štiri zmage. Na podoben izplen pa pred slovenskim derbijem v Novem mestu (13. krog bo 20. decembra) računajo tudi Dolenjci, ki se bodo udarili s Cibono, Crveno zvezdo, Mega Vizuro, Budućnostjo, Zadrom in Szolnokijem.

Neustrezna dvorana

Ob takšnem ritmu in učinkovitosti ne bo nedosegljivo niti dodatno tretje mesto za slovenskih klub v prihodnji sezoni. Po novem Slovenija ne tekmuje le z BiH, kot je bilo v preteklosti. Po propozicijah za novo sezono bosta primorana imeti slovenska kluba najboljši količnik (dobljene zmage klubov iz posamezne države se delijo s številom klubov iz te države) v boju s Hrvaško, Srbijo in BiH. Ne gre zanemariti, da je letošnja regionalna liga tudi edino okno v evropski svet. Zmaji so letos dobili posebno vabilo v evropski pokal, kjer jim gre izvrstno (v gosteh so ugnali Bešiktaš in Szolnoki), Krka pa je kljub 7. mestu iz prejšnje sezone ostala z dolgim nosom. Vse to menda zaradi neustrezne dvorane. Zaradi tega so Dolenjci vse svoje moči usmerili v ligo ABA in državno prvenstvo, kjer Džikić kali četverico bodočih nosilcev. Pa še liga Telemach je dobila veljavo in razburljivost. Krka je namreč že dvakrat izgubila.

 

Deli s prijatelji