LIGA ABA

Krka in Olimpija v tretji ligi?

Objavljeno 07. maj 2014 20.20 | Posodobljeno 07. maj 2014 20.21 | Piše: Drago Perko
Ključne besede: Krka Olimpija

Zaradi skromnih rezultatov v košarkarski ligi ABA slovenska kluba izgubila evropski rating.

Krkin as edo Murić si skupaj s soigralci želi igrati v evropskem pokalu. Foto: Igor Zaplatil

Košarkarska evroliga se je Slovenije vnovič ognila v velikem loku. Kdaj bo v elitnem klubskem tekmovanju na stari celini spet nastopal slovenski klub, je težko reči. A vsaj leto in pol evropske smetane v Sloveniji še ne bo. Krka in Union Olimpija bi zdaj rada vsaj v evropski pokal, drugo klubsko tekmovanje po moči. Slovenska klubska košarka zagotovljenega mesta v tekmovanjih Uleba (evroliga in evropski pokal) nima, to se lahko zgodi le z zadovoljivo uvrstitvijo v ligi ABA. Regionalna liga ima v novi sezoni zagotovljenih šest evropskih mest – dve v evroligi in štiri v evropskem pokalu oziroma tri v evroligi, če se bo Crvena zvezda prek kvalifikacij prebila v elito, in tri v evropskem pokalu. Vsekakor so si igranje v Evropi priigrale ekipe, ki so zasedle mesta od 1 do 6.

Kazni še ni poravnal

Realno gledano je Krka, ki je bila sedma, bližje evropskemu tekmovanju kot Union Olimpija (10. mesto po rednem delu). Dolenjci potiho upajo na posebno vabilo, po drugi strani pa bi jim lahko pripadlo mesto v evropskem pokalu, če bi kateri izmed klubov iz jugoslovanske regije odpovedal nastop. Temu naj bi bila zelo blizu Igokea. Na wild card zaradi starih zaslug, solidnih evropskih rezultatov v tej sezoni in nove dvorane še vedno upa tudi Olimpija. Toda za zmaje so oteževalne okoliščine skromna uvrstitev v ligi ABA, napad Zorana Predina na sodnika in že več let izgubljen primat v Sloveniji. Mimogrede: Predin še ni poravnal kazni 25.000 evrov zaradi napada na sodnika po tekmi med Olimpijo in Budivelnikom. Disciplinski sodnik Uleba pa se tudi še ni izrekel glede pritožbe zmajev, ki ne bi radi tri tekme igrali v prazni dvorani.

Lani je Uleb malodane prosil ekipe, da so igrale v evropskem pokalu, letos ne bo več tako. Število udeležencev bo znižal z 48 na 36, s tem pa bo manjše tudi število posebnih vabil (le še tri bodo na voljo). »V Krki smo prepričani, da smo si z letošnjim sedmim mestom v ligi ABA in serijskim osvajanjem državnega prvenstva, letos pa tudi pokala, pridobili pravico igranja v evropskem pokalu. Smo prvi v vrsti od vseh klubov lige ABA, ki bi lahko dobili wild card za to tekmovanje. Dvorana Leona Štuklja je primerna in zadostuje pogojem, saj smo v njej igrali tudi pred dobrima dvema letoma, ko so bili kriteriji za dvorane v evropskem pokalu strožji, kot so trenutno,« pravi predsednik KK Krka Brane Kastelec, ki ob tem doda, da se je kot srednjeročna rešitev za novomeško košarko pojavila ideja o razširitvi ŠD Leona Štuklja. »Tudi glede nove dvorane v Novem mestu še nismo vrgli puške v koruzo. Projekt je pripravljen, zemljišča so odkupljena, izdano je gradbeno dovoljenje. Pričakujemo, da bodo odgovorni do konca izpeljali projekt, v katerega je bila do zdaj vložena že skoraj četrtina sredstev, predvidenih za gradnjo,« še dodajo na Dolenjskem. Če slovenska kluba ne bosta sodelovala v evropskem pokalu, jima v uteho ostane tretjerazredni pokal eurochallenge pod okriljem Fibe.

Deli s prijatelji