KOŠARKA

Krka na pragu Tivolija

Objavljeno 07. junij 2014 13.10 | Posodobljeno 07. junij 2014 13.10 | Piše: Drago Perko

Pri Krki, državnih košarkarskih prvakih, prečiščujejo igralski kader za novo sezono.

V Novem mestu je praznovanje državnega košarkarskega naslova, petega po vrsti, skupaj pa že sedmega, končano. Misli klubske uprave Krke s predsednikom Branetom Kastelcem na čelu so že pri novi sezoni, kjer ambicij ne bo manjkalo. Dolenjci so se naslovov in lovorik navadili, navade pa ne želijo menjati. Trener Aleksandar Džikić si je privoščil nekaj dni oddiha na Kvarnerju, od danes pa do torka pa bo v italijanskem Trevisu, kjer poteka tradicionalni košarkarski tabor. Tam se bo predstavil Krkin košarkar Erjon Kastrati, slovenske barve bo branil tudi Klemen Prepelič. Na Dolenjskem bi radi, Džikić tega ne skriva, naredili vse, da zadržijo Jako Klobučarja, okoli katerega bi radi zgradili zasedbo. Prvo ime letošnje Krke v teh dneh svoj čas posveča dekletu Daši. Za tem pa ga čaka nastop v reprezentanci.

Svoje mesto v ekipi za novo sezono imajo Malcolm Armstead (okreval po poškodbi), Matej Rojc, Luka Lapornik, Erjon Kastrati in Tomaž Bolčina. Poslovil se je trojec Sani Bečirović, Smiljan Pavić, Zvonko Buljan. Izkušeni Jasmin Hukić ne skriva, da bi rad ostal in pomagal pri vzgoji nove generacije Krke. Ni izključeno, da še leto dni na Dolenjskem ostane tihi, a sila koristni krilni center Chris Booker. Bolj ali manj je jasno, da bo Novo mesto zapustil tudi Edo Murić. Pogodba mu je potekla, snubcev med sezono ni manjkalo, najbolj glasen pa je bil beograjski Partizan.

Dolenjci bi radi spet zaigrali v Evropi, to pot ciljajo na evropski pokal Eurocup, kjer so uspešno nastopali v sezoni 2012/13. »Glede na rezultate – tako v ligi ABA, kjer smo prvi v vrsti za Eurocup, kot v državnem pokalu in prvenstvu – smo v veliki prednosti pred drugimi klubi, ki igrajo v ligi ABA,« pove predsednik Kastelec. V isti sapi se na Dolenjskem zavedajo, da je njihova omejitev dvorana, ki pa ni v njihovi domeni. Evropsko prvenstvo Novemu mestu ni dalo spodobnega športnega objekta, letošnji dve lovoriki pa sta se kovali na dveh mestih – prvaki so dopoldne trenirali v eni, zvečer pa v drugi dvorani, s čimer so verjetno unikum v Evropi in na svetu. Rado Lorbek jih je v imenu lige ABA in Uleba že opozoril, da bodo morali povečati kapaciteto ali najti alternativo. Načrti za širitev športne dvorane Leona Štuklja so nared. Že to bi morebiti lahko prepričalo evropske košarkarske veljake. Če to ne bo dovolj, potem ni izključeno, da Krka evropske tekme igra v ljubljanskem Tivoliju. Na to je pred začetkom finalne serije namignil tudi trener Džikić.

V Novem mestu precej pozornosti namenijo tudi otrokom. V polnem sijaju je zaživela šola košarke Matjaža Smodiša in KK Krke. V krstni sezoni je v njej igralo 350 otrok, opravljenih je bilo 1300 treningov, na 95 tekmah, ki so jih odigrali, pa je bilo doseženih 5562 točk. »Naš cilj je še naprej ostati vodilni košarkarski klub v Sloveniji, tako v članski kot v mlajših selekcijah. Naša prihodnost je odvisna tudi od izgradnje nove športne dvorane,« sklene Kastelec, ki se nadeja, da so in bodo s svojimi rezultati (v tej sezoni so selekcije KK Krke od možnih sedmih skokov na najvišjo stopničko, nanjo skočile kar šestkrat), še naprej upravičevali vsak vložen evro sponzorjev in podpornikov, v prvi vrsti pa tovarne zdravil Krka.

Deli s prijatelji