OCENA PORAZA

Kristan: V napadu smo bili preveč dobre volje

Objavljeno 12. maj 2015 10.43 | Posodobljeno 12. maj 2015 10.45 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: Robert Kristan

Prvi vratar slovenske reprezentance pojasnil razloge za izpad iz hokejske elite.

OSTRAVA – Slovenski hokejisti so že opravili svoje na 79. svetovnem prvenstvu na Češkem. No, resnici na ljubo, v Ostravi niso opravili dobrega posla, saj so po šestih porazih morali podpisati izpad iz elitne divizije. Tudi na tem turnirju je bil med risi prvokategornik vratar Robert Kristan, ki je branil v štirih, recimo jim odločilnejših tekmah (proti Belorusiji, Slovaški, Norveški in ZDA), medtem ko sta njegova kolega Gašper Krošelj (v vratih proti Finski in Danski) in Luka Gračnar (proti Rusiji) imela manjše obveznosti. »Garali smo, a si nismo prislužili niti sreče. Ne vem, zakaj. Vsak igralec pri sebi ve, kako je z njim. Če nisi sproščen, imaš trde roke, težko je doseči zadetek. Vsi fantje so dali svoj trenutni maksimum, ampak pri strelu smo bili pa preveč dobre volje. Morali bi biti malce bolj jezni pred vrati in plošček nekako poriniti v mrežo ter premagati krizo. Imeli smo res velik problem, na našem računu je ničla, ki pomeni vozovnico za skupino B. Nič novega, ampak morda je to realnost, s tem se moramo pač sprijazniti. Skupina A, skupina B pa spet isto, upam, da bomo kdaj obstali,« se je pridušal 32-letni Kristan.

Maja je drugače

Vprašali smo ga, zakaj fantje niso bili sproščeni. So morda po uspehu na olimpijskih igrah čutili večjo odgovornost in večje breme obveznosti? »To je odvisno od vsakega posebej. Nisem čutil nobenega pritiska. Tudi takrat ne, ko so že vsi govorili, da je četrtfinale na dosegu roke ali pa da je zanesljiv obstanek. Toda opozarjal sem, da je položaj v februarju drugačen kot maja. To je velika razlika. Vsaka sezona je drugačna, igralci imajo dobre ali slabe klube, dobre ali slabe sezone. Ne iščem izgovorov, ampak ugibam glede naše (ne)sproščenosti. Če bi na vsaki tekmi dosegli po dva, tri gole, bi imeli na koncu dve ali tri zmage, pa bi morda bili celo presenečenje prvenstva. Tako v bistvu nismo nič, le skupina B,« je bil slikovit Lix.

Kako je Kristan zadovoljen s svojimi obrambami (bil je 88,78-odstotno uspešen)? »Zagotovo bi lahko bilo bolje. Nikoli nisem najbolj zadovoljen s seboj, vedno si lahko boljši. Bili so tudi kakšni poceni goli, ampak na vseh štirih tekmah sem ekipi dal kar dosti možnosti, da vzamemo kakšno zmago. Toda žal nisem doživel svoje druge zmage na elitnem prvenstvu. Zelo sem si je želel. Ostajam torej pri eni, upam, da bom dobil priložnost še za zmago številka dve v skupini A,« Kristan ne meče puške v koruzo, čeprav je bil s soigralci kar precej poklapan: »Med igralci ni bilo v tem času nobene prav posebno slabe volje. Sta pa prisotna razočaranje in frustracija, ker nismo zadeli in smo spet izpadli. Toda čez dve leti... prvenstvo bo v Nemčiji in Franciji... Upam, da bomo tam.«

Vznemirljivo predtekmovanje

Večina odločitev o razvrstitvah po predtekmovanju bo padla prav danes, ko so na sporedu še zadnje tekme zadnjega 7. kroga. V skupini A ima Kanada zagotovljeno prvo mesto z maksimalnim izkupičkom, zanesljiva četrtfinalista sta še Švedska in Češka. Švica in Nemčija se potegujeta za četrto mesto. O izpadu med seboj odločajo Latvija, Francija in Avstrija. V skupini B je na vrhu bolj tesno. V četrtrfinalu so zanesljivo ZDA, Rusija in Finska, za četrto mesto so v rahli prednosti Belorusi pred Slovaško, a za zadnjo še živi teorija o napredovanju v četrtfinale, če bi ga Belorusi polomili ob koncu bojev v predtekmovanju. Slovenija je zapečatena potnica v nižji rang tekmovanja, zaostala je tudi za Norveško in Dansko. 

Deli s prijatelji