ROKOMET

Krim bi rad Rusinje ustavil pri 25 golih

Objavljeno 01. april 2016 09.00 | Posodobljeno 01. april 2016 09.00 | Piše: Drago Perko

Ljubljanske rokometašice jutri igrajo prvo tekmo s šestkratnimi ruskimi prvakinjami.

Elizabeth Omoregie na tekmi pokala pokalnih zmagovalk med Krimom Mercatorjem in Vipers Kristiansandom. Foto: Aleš Černivec

Noč ima svojo moč, rokometašice Krima Mercatorja pa so minule nočne ure preživele v zraku. Dobesedno. Že sinoči, nekaj minut pred polnočjo, so odletele iz Benetk v Moskvo, od tam pa nadaljevale pot v Toljati. Jutri se bodo z domačo Lado pomerile na prvi polfinalni tekmi pokala pokalnih zmagovalk. »Naš tekmec spada med najboljše ruske ekipe. Zagotovo so najboljša med štirimi zasedbami, ki smo v polfinalu pokala,« ocenjuje trener ljubljanske vrste Uroš Bregar, ki je imel pred potjo pod Ural kar veliko skrbi. Miša Marinček in Tamara Mavsar sta včeraj prvič vadili. Marinčkova je po težavah z gležnjem staknila še prehlad sluhovoda, kapetanki Mavsarjevi pa je nekaj premora dobro delo. V tem času se je strokovni štab krimovk ukvarjal z analizo tekmic. »Rusinje premorejo izjemno zunanjo linijo Olga Akopian-Daria Dmitrieva-Irina Bliznova. Igrajo zelo napadalno. Cilj je, da jim ne dovolimo, da dosežejo več kot 25 golov,« nadaljuje Bregar, ki bo od svojih igralk terjal preudarno igro v napadu s čim manjšim številom izgubljenih žog in obilo discipline. Od svojih varovank bo zahteval tudi, da tekmo začenjajo z daljšimi napadi, ki bi nekako pristrigli peruti borbenim Rusinjam, ki jih vodi izkušeni trener Akopjan Levon. »Rusinje veliko situacij rešujejo kar individualno. Ker so tako kakovostne igralke, je občasno tudi kombinatorike manj, saj je ne potrebujejo. Nujno bo treba ustaviti ruski napad,« je še dodal ljubljanski strateg.

Brez Vukovićeve

»Zmaga za 10 golov!« pa je kot iz topa izstrelil Bregar, kaj bi bil zanj ugoden rezultat v dvorani, ki sprejme 2700 gledalcev. Jasno je bilo, da se je trener Krima malce pošalil. »V rokometu štejeta dva polčasa. Prvega igramo zdaj v Rusiji. Včasih tudi remi ali zmaga za gol nista dovolj. Če izgubimo za tri gole, bomo imeli še vedno aktiven rezultat,« je z nekaj več resnosti nadaljeval Bregar. »Rusinje so nekaj večje favoritinje, a tudi mi ne bomo kar tako položili orožja,« še sporoča trener slovenskih pokalnih prvakinj, ki odhajajo na boj s šestkratnimi ruskimi državnimi prvakinjami, ki tekmujejo od leta 1998, danes pa v domači ligi zasedajo drugo mesto z dvema porazoma v 19. krogih. Pri boju z Rusinjami bo Bregarju dobrodošel vsak par rok, ki pa jih je v Ljubljani ni na pretek.

Članica izvršilnega odbora Deja Ivanovič je potrdila, da je Maja Vuković sporazumno zapustila klub. »Že dlje ni bila zadovoljna s statusom in minutažo. Predlagala je, da se razidemo. Ker je trener ocenil, da ni na takšni ravni, da bi jo nujno potrebovali, smo se razšli. Prihranili bomo tudi nekaj evrov, kar pa v dani situaciji ni nepomembno,« je povedala nekdanja igralka Krima. Ivanovićeva je potrdila, da bi bilo za lažje iskanje sponzorjev še kako dobrodošlo napredovanje v finale. »O tem nismo govorili,« pa je odgovorila na naše vprašanje, ali bodo igralke za preboj v finale tudi kaj finančno nagradili. Jasno pa je, da bi morebitno finalno tekmo zagotovo odigrali na Kodeljevem, ki je po besedah Deje Ivanović še vedno tisti pravi domicil Krima. »Lada je zelo dobra ekipa. Mislim, da so možnosti enake. Moramo pa igrati s srcem. Prepričana sem, da lahko napredujemo,« je optimistična Liza Omoregie, ki po dveh letih bivanja pri nas govori prijetno slovenščino, s katero je lahko za zgled številnim, ki si pri nas služijo denar dlje kot ona.

 

Deli s prijatelji