KRILA

Krila Red Bulla v Pomurju

Objavljeno 02. junij 2015 14.21 | Posodobljeno 02. junij 2015 14.21 | Piše: Gregor Pavšič
Ključne besede: Red Bull Air Race

Pomurje je s prirediteljem letalskih dirk sklenilo triletno pogodbo, vredno 600.000 evrov.

Peter Podlunšek promovira Pomurje na letalskih spektaklih po vsem svetu. Foto: Red Bull

Dobrih deset ali dvajset metrov nad morsko gladino v rovinjskem zalivu so se spet udarili piloti akrobatskih letal svetovnega prvenstva Red Bull Air Race. To prinaša pravi gladiatorski boj izkušenih pilotov, ki blizu tal vozijo le nekaj centimetrov od napihnjenih pilonov in pri tem dosegajo vrtoglave hitrosti. Skozi startna vrata priletijo s hitrostjo 370 kilometrov na uro (200 vozlov), nato pa poskušajo skozi postavljeno progo kar najhitreje peljati. Odloča le doseženi čas, ki pa je odvisen tudi od kazenskih pribitkov. Elitna serija privablja tako izkušene vojaške pilote – Avstralec Matt Hall je bil denimo kot poveljnik odlikovan v zalivski vojni – kot adrenalinske odvisnike, ki jih predstavlja zmagovalec rovinjske dirke, Avstrijec Hannes Arch. In ker letala ljudi zanimajo, dirke Red Bull Air Race pa potekajo v njihovi neposredni bližini in se odločajo v delčku sekunde, so odlično obiskane. Na naslednji, ki bo julija potekala v središču Budimpešte, bo pilote zagotovo bodrilo več kot milijon ljudi.

Pridih prvenstvu že drugo leto daje tudi Slovenija. Lani se je v konkurenci pokala challenger prvič pomeril Peter Podlunšek, ki se je poskušal v isti kategoriji tudi letos dokazati in prebiti v elitno kategorijo master. Na dirki v Rovinju je tako kot na prejšnji v Čibi na Japonskem letel zelo hitro, a si prislužil preveč kazenskih sekund za zmago ali vsaj zmagovalne stopničke. »Odločale so malenkosti. Sunek vetra me je potisnil v pilon, s kazenskimi sekundami pa je težko zmagati. Letel sem kot prvi in s tem na pasti opozarjal tekmece, ti so se lahko bolje prilagodili. Najpomembneje je, da sem pokazal dovolj hitrosti za zmago,« je dejal Podlunšek, ki je imel drugi najhitrejši čas, zaradi petih sekund pribitka pa je končal na četrtem mestu.

Pomemben pečat pa letos letalom daje tudi partnerstvo Red Bull Air Race z regijo Pomurje, ki je prek Razvojne agencije Mura sklenilo triletni dogovor, vreden 600.000 evrov. Denar bo prišel iz sredstev, ki so namenjena promociji regije, Pomurci pa si obetajo večjo prepoznavnost regije, število prenočitev naj bi naraslo za približno sto tisoč, zmanjšali bi brezposelnost in prek neposrednih prihodkov od organizatorjev tekmovanja, ki bi v Murski Soboti pripravili uradne treninge, poskrbeli tudi za asfaltiranje vzletno-pristajalne steze na tamkajšnjem letališču Rakičan. Pomurje je tako zdaj tudi uradno postalo partner Red Bull Air Race in se pridružilo družbam, kot sta Breitling (prestižna znamka ur in uradni časomerilec prvenstva), Red Bull in Garmin. Svetovno prvenstvo v letalskih dirkah, ki velja za najhitrejšo disciplino motošporta, je kajpak velik posel.

Pomurje je že gostilo dva desetdnevna uradna treninga Red Bull Air Race in po mnenju domačinov naj bi domače okolje po zaslugi treningov do zdaj že dobilo vsaj 600.000 evrov. Treninga sta v Mursko Soboto pripeljala okrog 250 gostov, ki precej trošijo, letala pa porabijo tudi precej dragega goriva. »Pomurje je imelo iz preteklega sodelovanja že precej velike finančne učinke, prav tako povečevanje prepoznavnosti Pomurja kot turistične destinacije. Navsezadnje je Murska Sobota leta 2013 gostila prvi uradni trening ponovnega zagona svetovnega prvenstva Red Bull Air Race. Projekt promocije je namenjen povečevanju prepoznavnosti Pomurja in Slovenije v svetovnem okolju, povečevanju števila prenočitev z zahtevnejšimi tujimi gosti. S tem bi rasle kakovost in cene storitev, boljši bo individualni razvoj domačih ponudnikov turistične in gostinske ponudbe, ob novih poslovnih stikih bo večja možnost povečevanja izvoza ter dotoka svežega kapitala v regijo,« dodaja Podlunšek, ki je kot pilot v tem tekmovanju sprejel vlogo ambasadorja Pomurja, za njegov športni program v Red Bull Air Race pa sklenjen dogovor prihodkov ne prinaša.

 

Deli s prijatelji