PORAZ

Kravji zvonovi oznanili nemoč risov

Objavljeno 09. maj 2013 10.48 | Posodobljeno 09. maj 2013 10.48 | Piše: Rok Tamše

Slovenski hokejisti so na svetovnem prvenstvu proti Švicarjem doživeli poraz z 1 : 7.

Če se na 77. svetovnem prvenstvu do ponedeljka zvečer ne bo zgodil hokejski čudež, se bo slovenska reprezentanca morala posloviti od elitne divizije. Izbranci selektorja Matjaža Kopitarja so namreč proti Švici pričakovano doživeli še četrti, najbolj boleč poraz na tem tekmovanju. Za morebiten obstanek pa bi morali v nadaljevanju turnirja premagati vsaj enega izmed velikanov svetovnega hokeja – Češko, Švedsko ali Kanado. Po do zdaj videnem to spada v rubriko znanstvena fantastika.

»Ne bom pustil, da bi fantje sklonili glave. Moramo igrati naprej in poskušati nekaj storiti. Švica je predstavila sodoben hokej, v njihovi igri nisem videl nobene šibkosti. Mi smo začeli dobro, toda zadnjih pet minut prve in druge tretjine so bile zelo slabe. Moji fantje bodo morali biti bolj disciplinirani, sploh v obrambni in srednji tretjini. Zamujali so za pol koraka in storili nekaj neumnih prekrškov. Vse zadetke smo prejeli iz neposredne bližine. Igralci so lahko ustvarjalni in predrzni v napadalni tretjini, zadaj pa morata v igri vladati red in disciplina. Gremo naprej, nisem še vrgel puške v koruzo,« je dejal selektor Kopitar.

»Prvi petnajst minut je kazalo dobro, potem pa se nam je v petih minutah vse podrlo. Podobno je bilo v drugi tretjini, tako da je vse skupaj videti zelo slabo. Ne vem, v čem je razlog za to. Ne bomo se predali, tudi na prihajajočih tekmah bomo poskušali presenetiti. Jezni smo nase in upam, da bo temu primerna tudi reakcija igralcev na to,« je razložil kapetan Tomaž Razingar pred petkovo tekmo s Češko, danes pa bodo risi poskušali pozabiti na boleč poraz.

Igra mačke z mišjo

Selektor se je po treh porazih odločil za menjavo vratarja, Andrej Hočevar je tokrat dobil prednost pred Robertom Kristanom. Prva tretjina se je začela obetavno za Slovenijo, ki je v 7. minuti povedla z zadetkom Roka Pajiča po lepem samostojnem prodoru ter natančnem in silovitem strelu z razdalje. Toda potem so se nad rise ponovno zgrnili temni oblaki. Marcel Rodman ni unovčil dveh prodorov, ko se je sam znašel pred vratarjem Martinom Gerberjem. Ko je zapravil drugo priložnost, jo je na drugi strani z golom v isti, 15. minuti takoj kaznoval Simon Bodenmann. Igralci z belim križem na prsih so do odmora kar dvakrat izkoristili številčno premoč na ledu ob izključitvah Aleša Mušiča in Roka Tičarja. Zadela sta Luca Cunti v 18. minuti in Denis Hollenstein v izdihljajih prve tretjine.

V drugi tretjini smo spremljali potop Slovenije. Švicarji so ob podpori tisočglave množice navijačev s prepoznavnimi kravjimi zvonovi rutinirano še naprej izkoriščali vse slabosti risov. Še enkrat je Hočevarja v 32. minuti premagal Hollenstein. Ko so imeli Slovenci pozneje zaradi nepravilne menjave igralca manj, je to v 36. minuti spretno izkoristil Simon Moser. Piko na i brezupa Slovencev v tem delu igre je sedem sekund pred odmorom postavil Andres Ambuhl, ki je zadel za vodstvo s 6 : 1. Zadnja tretjina je bila zgolj formalnost, možnosti Slovenije ni mogla izboljšati niti menjava vratarjev, namesto Hočevarja je v vrata stopil Kristan. Švicarji so z golom Reta Surija v 45. minuti prenehali rešetati slovensko mrežo.

Najhujši porazi Slovenije

Ta poraz sicer ni najhujši v zgodovini slovenskih nastopov v druščini najboljših reprezentanc (leta 2002 proti Rusiji 1 : 8 in Švedski 2 : 8, leta 2003 proti Finski 0 : 12, leta 2005 proti ZDA 0 : 7 in Kanadi 0 : 8 ter leta 2011 proti Belorusiji 1 : 7).

Brez ruskega marša v Helsinkih

Ruski navijači so hoteli ob njihovem današnjem prazniku, dnevu zmage v 2. svetovni vojni, prirediti pohod po ulicah Helsinkov. Finske oblasti so jim to prepovedale, saj so v podobnih marših Rusov v preteklosti že nastali incidenti. Sicer se bosta finska in ruska reprezentanca na svetovnem prvenstvu spopadli jutri ob 20.15.

Deli s prijatelji