OPTIMISTIČNE NAPOVEDI

Kranjec glavni adut za stopničke

Objavljeno 28. oktober 2017 09.46 | Posodobljeno 28. oktober 2017 15.00 | Piše: Drago Perko

Na premieri svetovnega pokala v alpskem smučanju bo nastopila tudi Ana Drev.

Žan Kranjec se je lani razveselil četrtega mesta na veleslalomu v Söldnu. FOTO: Tomi Lombar

LJUBLJANA – Avstrijski Sölden je vnovič dobil čast, da se ravno na ledeniku Rettenbach začne 52. sezona alpskega smučanja. Lani sta se najvišje zavihtela Švicarka Lara Gut in Francoz Alexis Pinturault. Prav Švicarka je včeraj vse šokirala, ko je napovedala svoj start, njena poškodba levega kolena pa je očitno preteklost! Alexis pa je legitimen kandidat, da še drugič zmaga na ledeniški premieri, ali pa se še četrtič dokoplje do odra za zmagovalce. Malodane vse izbrane vrste so prejšnji teden trenirale na ledeniku, za nameček je bila proga še polita z vodo. Včerajšnji obet ni bil najboljši, saj je tako pihalo, da je odpadel trening. »Ni bojazni, da ne bi bilo današnje tekme,« nam je zatrdil Denis Šteharnik, vodja ženske reprezentance, ki je pripravljena na nov začetek. Takisto moški, nad njimi bdi Klemen Bergant. Današnja in jutrišnja napoved nista bleščeči – danes naj bi se pokazalo nekaj sonca, jutri pa vremenoslovci napovedujejo celo dež.

V četrtek, 26. oktobra, je minilo 15 let od prve zmage Tine Maze na ledeniku Rettenbach.

Obilo smole

Z velikimi apetiti v novo sezono vstopajo tudi naši alpinci, ki pa se jih drži smola. Ilka Štuhec leži v baselski ortopedski kliniki po operaciji levega kolena, Rok Perko je padel z žičnice, okoli zdravnikov pa je morala tudi naša prva veleslalomistka, izkušena Ana Drev, ki ima bolečine v kolenu. Možje v belem so ji dali jasno vedeti, da so leta smučanja naredila svoje, zato bo treba s tako bolečino živeti (in smučati). Drevova je včeraj dopoldne opravila trening, potem tudi terapijo. Do zaključka redakcije ni bilo jasno, ali bo danes na startu.

Šteharnik pa bo zagotovo v ogenj poslal kvartet Ana Bucik, Meta Hrovat, Tina Robnik in Desiree Ajlec. Prve tri so že stare znanke svetovnega pokala, Ajlečeva pa je debitantka. »Pripravljali smo se dobro, vsaka od smučark pa se je sposobna prebiti v drugi tek in tam še napredovati,« optimistično napoveduje Šteharnik. Dve železi bomo imeli v ognju tudi na jutrišnji moški tekmi. Žan Kranjec še ni pozabil izvrstne lanske premiere in 4. mesta, več pa si letos v veleslalomu obeta Štefan Hadalin. Trener Klemen Bergant fantoma zaupa in pričakuje zgledne izide.

Ana Drev bo vendarle nastopila

Dvaintridesetletna tekmovalka iz Šmartnega ob Paki, ki je imela še vedno težave z bolečinami v kolenu, se je za nastop odločila po treningu in terapiji. »Načeloma se ne počutim slabo, smučam se dobro, je pa res, da imam manjše težave na težjih snežnih površinah in tudi zaradi tega ne bi rada tvegala vsega. Glede na to, da je do naslednje tekme mesec dni časa, da je söldenska tekma najtežja v svetovnem pokalu in da so potem preizkušnje lažje, me za sezono sploh ne skrbi,« je za slovenske medije pred tekmo dejala Drevova, ki je bila lani v Söldnu deseta, kar je bil njen najboljši dosežek na tem prizorišču. Točke je z 19. mestom osvojila tudi Robnikova.

STA

Zdesetkane vrste

Seznam nastopajočih na tekmi v Avstriji so zdesetkale poškodbe. Marcel Hirscher celi zlomljen gleženj, na bolniški ostaja tudi Norvežan Aksel Lund Svindal, še vedno ni zdrav Alex Aamodt Kilde. Okreva tudi Slovak Adam Zampa, med zadnjimi se je na seznamu poškodovanih znašel Švicar Carlo Janka. Avstrijke Eva-Maria Brem, Anna Veith in Michaela Kirchgasser bi napadale sam vrh, a še niso dovolj čile in zdrave, zato bodo gledalke, zdesetkane so tudi italijanske vrste – manjkajo Francesca Marsaglia, Nadia Fanchini, Elena Curtoni in Federica Brignone, Slovakinja Veronika Velez-Zuzulova redno obiskuje terapije, da se po poškodbi kolena vrne na olimpijske igre, skorajšnjo vrnitev na sneg pa načrtuje tudi Lara Gut. Kljub drugačnim napovedim bo danes startala tudi Američanka Lindsey Vonn



 

 

Deli s prijatelji