ISKANJE

Kraljica išče kralja za atletski Pe king

Objavljeno 28. julij 2015 12.34 | Posodobljeno 28. julij 2015 12.36 | Piše: Marko Uršič
Ključne besede: Maruša Mišmaš

Državno atletsko prvenstvo je prineslo rezultatsko sušni poletni trenutek.

Robert Renner z normo 565 cm želi preleteti kitajski zid SP. Foto: Igor Mali

V slovenski kraljici športov je nekaj tistih, ki doživljajo labodji spev, a tu so tudi mladi labodi in labodke, ki bodo v prihodnosti po atletskih stezah drseli kot po vodni gladini. Državno prvenstvo v Novi Gorici rezultatsko ni prineslo labodje elegantnosti; vse je bilo videti, kot da bi se tekmovalo na študentskem prvenstvu ameriške univerze Notre Dame. A tudi to je (pol)profesionalna in rekreacijska plat domače atletike. Ni padla nobena norma za avgustovsko svetovno prvenstvo v Pekingu, rok je še do 10. avgusta, tja za zdaj potuje pet slovenskih podanikov in podanic kraljice športov. Luka Janežič (400 m), Žan Rudolf (800), Maruša Mišmaš (3000 m z zaprekami in vodno oviro), Tina Šutej (palica) in Martina Ratej (kopje) lahko že prakticirajo uživanje hrane s palčkami, s palico pa bo normo še lovil celjski mladenič Robert Renner. Že po imenih je povsem jasno, da v slovenski atletiki menjava rodu poteka na polno.

Luka Janežič je na DP zmagal na 100 m (z osebnim rekordom 10,50) in z izenačenim osebnim rekordom tudi na 200 m (20,88). »Za oba sprinta sem se odločil, ker sem v zadnjem času trikrat zapored tekel na 400 m. Da naredim trening hitrosti, to mi je tudi dobro uspelo. Odtekel sem celo bolje, kot sem pričakoval,« je zadovoljen navrgel član celjskega Kladivarja.

Te vrže čez

V masovnem startu na 3000 m zapreke bo na Kitajskem nastopila članica Massa Maruša Mišmaš, ki pa je v zadnjem času predvsem skrbela za zdravljenje gležnja. »Zdaj je že veliko bolje, malce še čutim bolečine, a ni nič hudega, lahko že normalno vadim. Deset dni sem bila na pripravah v Medulinu, sem kar dobro trenirala. Nisem še povsem v formi kot pred poškodbo, a se počasi vračam. Do svetovnega prvenstva je še nekaj časa, upam, da bom tam v čim boljši formi. V Medulinu sem trdo vadila, sem kar utrujena, potrebujem še nekaj počitka, hitrejših treningov in kakšno tekmo, po moje se bo nato forma tudi vrnila,« je povedala Mišmaševa, veliki up na srednjih progah in v krosu. Robert Renner, še en prebivalec mesta ob Savinji, je v Novi Gorici naskakoval normo za SP (565 cm, tudi državni rekord), bil je zelo blizu, a letvica ni ubogala nedavnega evropskega prvaka med mlajšimi člani. Naslov prvaka je osvojil z višino 545, se je pa mučil na začetni 525, prek katere se je zavihtel v tretjem poskusu. Na 525 cm do zdaj na tekmovanjih še nikoli ni začel skakati. »Palica, s katero sem skakal na zadnji višini, je definitivno omogočala uspešen skok, a treba ga je zadeti. Sploh ni bilo treba, da bi bil skok tehnično popoln, ker je to takšna palica, da te kar vrže čez. Je pa treba z njo iti v skok, kar mi tokrat na žalost ni uspelo. Pri zadnjem skoku na 565 me je vrglo v stran, če bi ga lepo zadel, sploh ne bi bilo težav. Malce sem bil tudi že utrujen, težave na začetni višini so mi pobrale malce energije. Časa za dosego norme še imam, sicer vse manj, a upam, da mi bo uspelo. Verjamem v to, sem zelo samozavesten,« napoveduje Robert Renner. Tudi metalka kladiva Barbara Špiler še ni vrgla norme za Peking. »Ne gre po načrtih, tehnično sem se povsem sesula. Treba je vse začeti popravljati že za drugo leto,« je menila.

Deli s prijatelji