BLESTEL

Kraljem naslova, Dončić MVP

Objavljeno 19. maj 2015 13.00 | Posodobljeno 19. maj 2015 13.06 | Piše: Drago Perko
Ključne besede: Luka Dončić

V finalu mladinske evrolige je blestel čudežni deček Luka Dončić, prihodnost Real Madrida.

Saša je smučal s sinom Luko, ki tudi že trenira košarko.

Kar 20 let je trajalo, da je madridski Real (v letih 2013 in 2014 so izgubili v finalu) vnovič postal najboljša evropska košarkarska ekipa. Za svoj deveti naslov so lekcijo obrambe in napada odčitali grškemu Olympiakosu (78:59). V polfinalu so Španci opravili s turškim Fenerbahčejem. Brez simbolike ni šlo. Solze sreče in šampanjec sta se zadnjič točila Realu v čast ter ponos pred dvema desetletjema. Tudi takrat so Španci (v Zaragozi) gostili turnir četverice. Madridčani pa so letos in takrat premagali Olympiakos, 73:61 je bilo 13. aprila 1995 pred 11.000 gledalci. Pred dvema desetletjema je Špance do naslova vodil Arvidas Sabonis (23 točk, 7 skokov), trener pa je bil Željko Obradović, ki je takrat tretjič postal evropski klubski prvak.

Tokrat je Real vodi domačin Pablo Laso, ki je poleti 1995 kot igralec okrepil Real, od leta 2011 pa je njegov trener. »Težko je v tem hipu najti pametne besede. Zelo zelo sem srečen. V prvi vrsti zaradi mojih igralcev. Imam 13 zvezd, iz njih sem poskušal narediti ekipo. Vsak od njih je tako pomemben kot MVP Andres Nocioni. Uspelo nam je, ponosen sem,« je hitel po finalu razlagati Laso. V Sloveniji je večkrat slišati precej kritik na kadrovsko politiko klubov, ki sežejo po izkušenih igralcih, kot so Dragiša Drobnjak, Goran Jurak ali Smiljan Pavič. Kritike so neupravičene, šteje kakovost. Nazoren dokaz za to je Realov Argentinec Nocioni. Letos bo dopolnil 36 let, izbran pa je bil za najboljšega igralca finala! Drobnjak in Jurak sta dve leti starejša, Pavič pa leto mlajši kot Argentinec, ki se je leta 2012 vrnil v Španijo iz lige NBA. »To je dober trenutek, da razmišljam o upokojitvi. Za zdaj odločitve še nisem sprejel,« je povedal nekdanji as Chicaga, Sacramenta in Philadelphie. Lani je dres baskovske Laboral Kutxe menjal za Realovega. Pravi, da ni bilo lahko. Danes mu ni žal, čeprav je s težkim srcem zapustil Vitorio, ki je bila ob prihodu v Evropo njegov prvi klub na stari celini. Čeprav je Olympiakos izgubil, to ni bil razlog, da bi žalovali vsi Grki. Tekmečevega poraza so se veselili v taboru atenskega rivala Panathinaikosa, smejalo se je tudi Ioannisu Bourousisu. Med letoma 2006 in 2011 je bil član Olympiakosa. »Končno sem tudi sam postal prvak evrolige!« je bil židane volje grški krilni center, ki bo letos dopolnil 31 let. »Nismo igrali dobro, odpovedali smo pri skoku in prostih metih. To je košarka, enkrat dobiš, drugič izgubiš,« je Olympiakosov as Vasilis Spanoulis športno priznal poraz.

Slovenske barve na turnirju evrolige v Madridu je branila slovenska dvojica. Najbolj je nase opozoril 16-letni Luka Dončić. Z Realom je postal prvak mladinske evrolige, v finalu so s 73:70 ugnali Crveno zvezdo, naš košarkar pa je bil izbran za najbolj koristnega igralca finala, kjer je 14 točkam dodal 11 skokov. Saša Pukl je sodil v polfinalu in finalu članskega turnirja. Slovenija še drugo sezono zapored ni imela svojega kluba v najbolj prestižnem in cenjenem evropskem klubskem tekmovanju. 

Deli s prijatelji